• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 14.1°C
  4 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  5 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.0°C / 11.5°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.4°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 5.1°C
  4 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.7°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.5°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  79%

Αντιστρόφως ανάλογες με τα επιτόκια της ΕΚΤ οι αποδόσεις των ομολόγων

 • A-
 • A+

H χθεσινή τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μονάδες βάσης) οδήγησε σε πολύ μικρότερη ή καμία αύξηση των euribor, με τα οποία συνδέονται τα επιτόκια των κυμαινόμενων δανείων, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και άλλων χωρών της Ευρωζώνης έκαναν βουτιά.

Το euribor ενός μήνα ήταν αρνητικό την 1η Ιουλίου στο -0,5%, όσο ήταν τότε και το επιτόκιο για καταθέσεις στην ΕΚΤ. Την 1η Αυγούστου και αφού είχε μεσολαβήσει η αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο μηδέν, το euribor προσαρμόστηκε ανάλογα και έγινε μηδενικό. Μετά τη δεύτερη αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 75 μ.β. στο 0,75% στις 8 Σεπτεμβρίου, αυξήθηκε στο 0,7% και στις 25 Οκτωβρίου ξεπέρασε το 1% με τις αγορές να αναμένουν τη νέα άνοδο των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη. Χθες, μετά την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στο 1,5%, το euribor ενός μήνα αυξήθηκε λιγότερο από 10 μ.β στο 1,10%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, αντανακλά κυρίως την υψηλή ρευστότητα που υπάρχει στις τράπεζες

Το euribor τριμήνου, το οποίο ενσωματώνει τις προσδοκίες των αγορών για την πορεία των επιτοκίων στο επόμενο τρίμηνο, ήταν αρνητικό (-0,2%) την 1η Ιουλίου, για να αυξηθεί στο 0,25% στην 1η Αυγούστου και να σκαρφαλώσει στο 1,58% στις 25 Οκτωβρίου, ενώ παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο χθες το απόγευμα.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που καθορίζουν το κόστος δανεισμού της χώρας, είχαν αρχίσει να αυξάνονται πολύ πριν τον Ιούλιο, έχοντας επηρεασθεί σε σημαντικό βαθμό από τις αποφάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), η οποία είχε προχωρήσει από τον Μάρτιο στη σύσφιξη της πολιτικής της για να αντιμετωπίσει τον πολύ υψηλό πληθωρισμό.

Τον Οκτώβριο, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων κινούνταν πάνω από το 4% έως λίγο πάνω από το 5%, με το spread (τη διαφορά) σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα - τα οποία θεωρούνται τα πιο ασφαλή στην Ευρωζώνη - να κυμαίνεται περί τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, αντανακλώντας τον κίνδυνο της χώρας.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, η απόδοση των ελληνικών 10ετών κατρακύλησε 26 μ.β. στο 4,33% και των γερμανικών 10ετών κατά 16 μ.β. στο 1,95%. Υπάρχουν δύο λόγοι που εξηγούν την αναντιστοιχία μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και της μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων.

Πρώτον, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η απόδοση των ελληνικών 10ετών είναι αυξημένη κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ των γερμανικών 10ετών έχει αυξηθεί κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες. Φαίνεται, συνεπώς, ότι οι αγορές ομολόγων είχαν προεξοφλήσει, όχι μόνο την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και την επόμενη, πιθανόν και τη μεθεπόμενη.

Δεύτερον, οι αγορές έχουν προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης τις τελευταίες ημέρες, μετά τις πληροφορίες ότι η Fed θα συζητήσει τον Δεκέμβριο για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της.

Ωστόσο, οι προσδοκίες της αγοράς είναι ευμετάβλητες και το σκηνικό μπορεί να αλλάξει πάλι, αν φανεί ότι η ΕΚΤ και η Fed θα συνεχίσουν την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων, κάτι που θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της μάχης κατά του πληθωρισμού. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed έχουν δεσμευθεί ότι θα συνεχίσουν τη σύσφιξη της πολιτικής, έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει σημαντικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι απλώς βέβαιη, αλλά ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη από 0,25%.
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ το καλοκαίρι
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις.
Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ το καλοκαίρι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκπνέει η ποσοτική χαλάρωση στο τέλος του έτους
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώνει στους επόμενους μήνες, το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζει από τον Ιανουάριο του 2015 προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη και να...
Εκπνέει η ποσοτική χαλάρωση στο τέλος του έτους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο η ποσοτική χαλάρωση»
Τη διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι και τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ διαπιστώνει σημάδια «κόπωσης» στην ανάπτυξη της ευρωζώνης καθώς οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν σημάδια...
«Τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο η ποσοτική χαλάρωση»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9μηνη παράταση ποσοτικής χαλάρωσης, αλλαγή κριτηρίων
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί μετά τον Δεκέμβριο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και το ενδεχόμενο να μεταβληθούν παράμετροι συμμετοχής σ' αυτό, μετά τη συνεδρίαση...
9μηνη παράταση ποσοτικής χαλάρωσης, αλλαγή κριτηρίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυφό κούρεμα στο χρέος
Σε μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους στα μισά θα οδηγήσει μια νέα παράταση της ωρίμανσης των δανείων και η μείωση των επιτοκίων, εκτιμά το γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία το...
Κρυφό κούρεμα στο χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας