• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.2°C / 10.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 7.8°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 2.0°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.6°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.0°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 5.1°C
  2 BF
  80%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.2°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 11.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 0.7°C / 6.7°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο Ευρωκοινοβούλιο το «δίπορτο» της PwC

 • A-
 • A+

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Τι γίνεται όταν σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, ένας σύμβουλος που έχει συμβάλει καθοριστικά στην ετοιμασία του, γίνεται και ανάδοχος του έργου;». Θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ταινίας θρίλερ για τις Βρυξέλλες, αλλά είναι απλώς η (ρητορική) ερώτηση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στην Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού (CONT) του Ευρωκοινοβουλίου (Ε.Κ.).

Ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. τοποθετήθηκε στη συζήτηση με θέμα «Ειδική έκθεση 21/2022 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) - Η αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Ως σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμού (BUDG) για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ως μέλος του RRF Working group του Ευρωκοινοβουλίου, ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στον ρόλο των «Big Four» συμβουλευτικών εταιρειών τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης. Και όσα ακούστηκαν στην αίθουσα δεν άρεσαν καθόλου στις Βρυξέλλες.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε ιδιαίτερα στη δημοσιογραφική αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» και των Reporters United, με συμμετοχή ερευνητών από 15 χώρες, πως η πολυεθνική εταιρεία PwC συμμετείχε ως σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον σχεδιασμό του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και κατόπιν βρέθηκε ως ανάδοχος στην κοινοπραξία στην οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανέθεσε το πρώτο έργο Πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης (πρωτοσέλιδο «Εφ.Συν.» 24/10/2022, «Το πρωί σύμβουλος, το βράδυ ανάδοχος»), ύψους 51,5 εκατ. ευρώ.

«Σκοπεύετε να ελέγξετε και τέτοιες περιπτώσεις που μπορεί να εμπεριέχουν κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να ενισχυθούν η διαφάνεια και λογοδοσία; Μιλάμε για εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δεν πρέπει με όρους διαφθοράς να πάνε στα χέρια ολιγαρχών», ρώτησε την εκπρόσωπο-εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιβάνα Μάλετιτς. «Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχει διπλή χρηματοδότηση και σύγκρουση συμφερόντων. Αρκεί όμως να λέμε ότι οφείλουν να το διασφαλίζουν; Νομίζω ότι δεν αρκεί. Στην περίπτωση που έχουμε μια κατάσταση όπως το Ταμείο Συνοχής όπου τα ποσοστά σφάλματος είναι πάρα πολύ χαμηλά, τότε θα έλεγα ότι πράγματι, εκεί εμπιστευόμαστε το σύστημα στα κράτη-μέλη και όλα είναι μια χαρά. Αλλά τώρα, με αυτό το τεράστιο ποσοστό σφαλμάτων, όπου συνεχίζονται πολλές περιπτώσεις -και της OLAF και αλλού στην Ευρώπη-, βλέπουμε ότι πάρα πολλές έρευνες αφορούν και πάλι τον μηχανισμό. Και λέμε ότι εναποτίθεται στα κράτη-μέλη. Εδώ πράγματι υπάρχει ένα κενό και αυτό πρέπει κάπως να το λύσουμε, να δούμε πώς θα το χειριστούμε το όλο θέμα», είπε η Μάλετιτς.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού, Μόνικα Χολμάγερ, συμφώνησε με την παρατήρηση του Δημ. Παπαδημούλη ότι «η απάντηση της Κομισιόν δεν ήταν καθόλου επαρκής», λέγοντας τα εξής: «Λαμβάνουμε υπόψη τα ερωτήματα αυτά. Ακούμε για πληρωμές επί οροσήμων και στόχων, για πληρωμές και εταιρείες. Θέλουμε περαιτέρω επεξηγήσεις όσον αφορά τον μηχανισμό και τη χρήση τέτοιων εταιρειών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρω-αντίμετρα στις ΗΠΑ
Τρόπους για να θωρακίσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες έναντι του τεράστιου συστήματος επιδοτήσεων που εφαρμόζεται από την αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο μηχανισμός αντιμετώπισης του...
Ευρω-αντίμετρα στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλα 50 δισ. θα δανειστεί η Ε.Ε. στο επόμενο εξάμηνο
Ευρωπαϊκά ομόλογα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αλλα 50 δισ. θα δανειστεί η Ε.Ε. στο επόμενο εξάμηνο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφήνα ΔΝΤ στη σύσφιξη
Ενώ το Eurogroup προειδοποιεί τα κράτη με υψηλό χρέος να αποφύγουν τη στήριξη από τους προϋπολογισμούς τους το 2022 και να περιοριστούν στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για πρόσθετες επενδύσεις.
Σφήνα ΔΝΤ στη σύσφιξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ε.Ε.: Τηλεδιάσκεψη ΥΠ.ΟΙΚ. για έναν πρώτο απολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης 
Σε άτυπη βιντεοκλήση οι «27» θα κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αναλύσουν προσομοιώσεις δημοσιονομικών σεναρίων για να διασφαλίσουν μια ανθεκτική ανάκαμψη.
Ε.Ε.: Τηλεδιάσκεψη ΥΠ.ΟΙΚ. για έναν πρώτο απολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραντεβού... τον Σεπτέμβριο
Με σειρά προτεραιότητας έγκρισης οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ● Από τον Ιούλιο θα αρχίσει να δανείζεται η Κομισιόν από τις αγορές ποσό περίπου 800 δισ. ευρώ, αλλά εκταμίευση προς τα κράτη-μέλη δεν...
Ραντεβού... τον Σεπτέμβριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ε.Ε.: Και εγένετο Ταμείο Ανάκαμψης!
Η Πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τα κράτη μέλη να σπεύσουν να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου για τους νέους ίδιους πόρους, ώστε να μπορεί να αρχίσει το σχετικό δανεισμό από τις αγορές.
Ε.Ε.: Και εγένετο Ταμείο Ανάκαμψης!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας