Παρέμβαση για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πραγματοποίησε στις αγορές συναλλάγματος η ιαπωνική κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει το γεν έναντι του δολαρίου.
Αντικατοπτρίζοντας την πίεση που ασκεί η άνοδος του δολαρίου και των αμερικανικών επιτοκίων στα νομίσματα και τους τίτλους χρέους των άλλων χωρών της υφηλίου, το γεν υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή ώς τα 151,94 γεν έναντι του δολαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 ετών.
Στην προσπάθειά του να στηρίξει το γεν, το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται ότι δαπάνησε πάνω από 30 δισ. δολάρια. Η παρέμβαση οδήγησε την ισοτιμία των δύο νομισμάτων έως και 7 γεν χαμηλότερα, στα 144,5 γεν/δολάριο, ενώ αργότερα αυτή προσέγγισε επίπεδο κοντά στα 147,5 γεν/δολάριο. Το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο την παρέμβαση όσο και το ενδεχόμενο μιας νέας στο μέλλον, δείχνοντας διάθεση να εμπλακεί σε έναν πόλεμο νεύρων εναντίον των επενδυτών που σορτάρουν το γεν.
Το ιαπωνικό υπουργείο είχε παρέμβει ξανά στις αγορές συναλλάγματος στις 22 Σεπτεμβρίου δαπανώντας 24 δισ. δολάρια για να στηρίξει το γεν και να αντιμετωπίσει τους επενδυτές που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την αμερικανική Fed. Ταξιδεύοντας προς την Αυστραλία, o πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, αρνήθηκε και αυτός να επιβεβαιώσει την παρέμβαση. Διεμήνυσε όμως ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να ανεχθεί την υπερβολική μεταβλητότητα που προκαλείται από κερδοσκοπικές συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος και ότι θα λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» για την αντιμετώπιση της ακραίας αστάθειας. Ας σημειωθεί ότι το Τόκιο έχει τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 1,33 τρισ. δολαρίων που του επιτρέπουν να παρεμβαίνει με άνεση στις αγορές και να αγοράζει γεν για να το στηρίξει.
Ωστόσο κάποιοι χρηματιστές αμφιβάλλουν αν το γεν μπορεί να στηριχτεί μόνο με παρεμβάσεις στην αγορά του συναλλάγματος. Αργά ή γρήγορα, λένε, το Τόκιο θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια. Για την ώρα πάντως η ιαπωνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν σφίγγει το ζωνάρι αλλά αντίθετα εκπονεί και πακέτο τόνωσης που αναμένεται να φτάσει τα 140 δισ. δολάρια προκειμένου αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το πλήγμα που προκαλεί σε οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά η άνοδος των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών.
Εν τω μεταξύ, λίγο πιο δυτικά, στη Ν. Κορέα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος αγοράς εταιρικών ομολόγων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας καθώς εντείνονται οι φόβοι για πιστωτική ασφυξία στις αγορές ομολόγων και τις αγορές βραχυπρόθεσμου δανεισμού.
Τα επιτόκια στις εν λόγω αγορές έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές της χρονιάς παρασυρόμενα από τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων της νοτιοκορεάτικης κεντρικής τράπεζας. Η τελευταία είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει τη Fed προκειμένου να στηρίξει το εθνικό νόμισμα και να αντιμετωπίσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας