• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 5.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -3.8°C / 2.3°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 0.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 2.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.2°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  5 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 3.2°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.7°C / 0.5°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.3°C / -0.6°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  67%

Η Βουλγάρα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

AP Photo/Patrick Semansky
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσκλητήριο από το ΔΝΤ για επείγουσα και από κοινού δράση

 • A-
 • A+
Ενδεχόμενα λάθη στις πολιτικές που θα επιλεγούν και η κακή επικοινωνία τους θα κοστίσουν ακριβά στις χώρες της ευρωζώνης.

Σε επείγουσα από κοινού δράση κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους κεντρικούς τραπεζίτες των 190 χωρών-μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενα λάθη στις πολιτικές που θα επιλεγούν και η κακή επικοινωνία τους θα κοστίσουν ακριβά.

Στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της φετινής φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, η Βουλγάρα γενική διευθύντρια του Ταμείου χτύπησε καμπανάκι για το ενδεχόμενο τα αλλεπάλληλα σοκ που χτυπούν τα τελευταία δύο χρόνια την παγκόσμια οικονομία –πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, κλιματικές καταστροφές, πληθωρισμός, κρίση κόστους ζωής, άνοδος του κινδύνου ύφεσης και χρηματοπιστωτικής αστάθειας– να σηματοδοτούν ενδεχομένως μια θεμελιώδη αλλαγή σε αυτήν: τη μετάβασή της από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας και σταθερότητας, σε έναν κόσμο μεγαλύτερης αβεβαιότητας και αστάθειας.

Μια τόσο περίπλοκη περίοδος θα απαιτήσει, όπως είπε, «σταθερά χέρια στους μοχλούς πολιτικής» καθώς τα λάθη από αυτούς που διαμορφώνουν τις οικονομικές πολιτικές θα πληρωθούν ακριβά. Κάλεσε έτσι να δράσουν επειγόντως σήμερα και να δράσουν από κοινού στα παρακάτω μέτωπα:

1. Μείωση πληθωρισμού: Παρά τον κίνδυνο ύφεσης από τα υψηλά επιτόκια, υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξουν αποφασιστικότητα και αυστηρότητα εκ μέρους των κεντρικών τραπεζιτών, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ζημιά για την ανάπτυξη και τον κόσμο.

2. Υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική: Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και συμβατότητα της δημοσιονομικής πολιτικής με τη νομισματική. Οταν η δεύτερη πατάει φρένο δεν μπορεί να πατά γκάζι η πρώτη, τόνισε.

3. Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς οι κίνδυνοι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα αυξάνονται.

4. Στήριξη των ευάλωτων αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη που πλήττονται σήμερα από το ισχυρότερο δολάριο, το υψηλό κόστος δανεισμού και τις εκροές κεφαλαίων – ένα τριπλό πλήγμα που είναι ιδιαίτερα βαρύ για τις υπερχρεωμένες χώρες.

5. Αντιμετώπιση επισιτιστικής ανασφάλειας καθώς 345 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.

6. Κλιματική αλλαγή: Μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, να γίνει η ψηφιοποίηση λειτουργική για τους ανθρώπους και να αντιμετωπιστεί η ανισότητα, με επείγουσα και από κοινού δράση.

7. Χρέος: Αποτελεσματικότερος μηχανισμός εξυγίανσης του χρέους. Το ΔΝΤ, όπως τόνισε η Γκεοργκίεβα, επιζητεί το κοινό πλαίσιο των χωρών της G20 να καταστεί πιο προβλέψιμο, με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και ίση μεταχείριση για όλους τους πιστωτές, δημόσιους και ιδιωτικούς.ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Oxfam: Κυβερνήσεις και ΔΝΤ πυροδοτούν έκρηξη της ανισότητας
Στη διάρκεια της πανδημίας οι μισές από τις φτωχές χώρες μείωσαν τις δαπάνες για υγεία, σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να αποπληρώσουν χρέη στους πλούσιους πιστωτές τους.
Oxfam: Κυβερνήσεις και ΔΝΤ πυροδοτούν έκρηξη της ανισότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ στα δάνεια του ΔΝΤ
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των Financial Times, ώς τα τέλη του περασμένου Αυγούστου το Ταμείο είχε εκταμιεύσει συνολικά πιστώσεις 140 δισ. δολαρίων σε 44 ξεχωριστά προγράμματα διάσωσης.
Ρεκόρ στα δάνεια του ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα «κλικ» πιο αισιόδοξο το ΔΝΤ
Μικρότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με αυτήν που προέβλεπε τον Οκτώβριο αναμένει πλέον φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς αρκετές οικονομίες της υφηλίου αποδείχτηκαν ιδιαίτερα...
Ενα «κλικ» πιο αισιόδοξο το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γύπες πιστωτές και hedge funds πάνω από τη Σρι Λάνκα
Στα νύχια κάποιων εκ των πιο ισχυρών hedge funds του κόσμου έχει αιχμαλωτιστεί η Σρι Λάνκα, αδυνατώντας να ξεπεράσει την κρίση χρέους που τη βυθίζει επί μήνες σε οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Γύπες πιστωτές και hedge funds πάνω από τη Σρι Λάνκα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρητορική κινδυνολογίας για τις μισθολογικές αυξήσεις εν μέσω πογκρόμ απολύσεων
Σε αντίθεση με όσα διαμηνύουν αρκετοί οικονομικοί αναλυτές επενδυτικών τραπεζών, το ΔΝΤ και το σύνολο των κεντρικών τραπεζιτών υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη περάσει το σημείο καμπής.
Ρητορική κινδυνολογίας για τις μισθολογικές αυξήσεις εν μέσω πογκρόμ απολύσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας