• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 4.0°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.5°C / 2.4°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.5°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.9°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.9°C
  3 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 3.2°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -4.3°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  65%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Oxfam: Κυβερνήσεις και ΔΝΤ πυροδοτούν έκρηξη της ανισότητας

 • A-
 • A+
Στη διάρκεια της πανδημίας οι μισές από τις φτωχές χώρες μείωσαν τις δαπάνες για υγεία, σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να αποπληρώσουν χρέη στους πλούσιους πιστωτές τους. Το 95% των κυβερνήσεων όλων των χωρών πάγωσε ή και μείωσε τη φορολογία των πλουσίων και των επιχειρήσεων.

Κόλαφο για τις κυβερνήσεις πλούσιων και φτωχών χωρών του πλανήτη αλλά και οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ, αποτελεί ανάλυση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γνωστή ΜΚΟ Oxfam, καθώς αποκαλύπτει ότι με τις επιλογές τους στη διάρκεια της πανδημίας πυροδότησαν έκρηξη της ανισότητας.

Η ανάλυση (Δείκτης δέσμευσης για τη μείωση των ανισοτήτων - Commitment to Reducing Inequality Index, CRI) που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Development Finance International (DFI) και δημοσιοποιείται κάθε δύο χρόνια, διαπίστωσε ότι παρά την απειλή του κορονοϊού οι μισές από τις φτωχές χώρες μείωσαν την τελευταία διετία τις δαπάνες τους για υγεία - σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους στους πλούσιους πιστωτές τους.

Στο ίδιο διάστημα, το 95% των κυβερνήσεων όλων των χωρών πάγωσε ή και μείωσε τη φορολογία των πλουσίων και των επιχειρήσεων. Εστιάζοντας στους προϋπολογισμούς 161 χωρών της υφηλίου η ανάλυση διαπίστωσε ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας:

1. Οι μισές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μείωσαν το ποσοστό που κατέχουν οι δαπάνες υγείας στον προϋπολογισμό τους.

2. Σχεδόν όλες οι χώρες μείωσαν το αντίστοιχο ποσοστό δαπανών τους για κοινωνική πρόνοια, ενώ το 70% αυτών, τις δαπάνες για την παιδεία.

3. Καθώς τα επίπεδα της φτώχειας χτυπούσαν αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ και οι εργαζόμενοι βούλιαζαν με την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού, τα 2/3 των χωρών δεν  προχώρησαν σε αύξηση των κατώτατων μισθών σύμφωνα με τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών τους.

4. Το 2021, οι χώρες χαμηλότερου εισοδήματος ξόδεψαν το 27,5% των προϋπολογισμών τους για την αποπληρωμή των χρεών τους, δηλαδή διπλάσια όσων δαπάνησαν για παιδεία, τετραπλάσιο των αντίστοιχων για υγεία και σχεδόν 12 φορές του αντίστοιχου για κοινωνική πρόνοια.

5. Παρά την τεράστια πίεση που δέχτηκαν τα δημόσια ταμεία, 143 από τις 161 χώρες πάγωσαν τους φορολογικούς συντελεστές για τους πλουσιότερους πολίτες τους, ενώ 11 τούς μείωσαν.

6. Το 75% όλων των χωρών σχεδιάζουν περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια, συνολικού ύψους 7,8 τρισ. δολαρίων.
Οxfam και DFI κατηγόρησαν ευθέως το ΔΝΤ, ότι επιμένοντας σε νέα μέτρα λιτότητας για τη μείωση των χρεών και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων επιδεινώνει την οικονομική ανισότητα και τη φτώχεια στις φτωχές χώρες της υφηλίου. «Η συζήτηση έχει μετατοπιστεί καταστροφικά από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 στον τρόπο με τον οποίο μειώνουμε το χρέος, μέσω βάναυσων περικοπών δημόσιων δαπανών και παγώματος των μισθών.

Με τη βοήθεια του ΔΝΤ, ο κόσμος υπνοβατεί σε μέτρα που θα αυξήσουν περαιτέρω την ανισότητα. Η ανισότητα είναι επιλογή πολιτικής, οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να δίνουν προτεραιότητα στους πλουσιότερους και οι απλοί άνθρωποι να είναι οι τελευταίοι», υπογράμμισε ο επικεφαλής τού DFI Μάθιου Μάρτιν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ανισότητα δολοφονεί!
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΜΚΟ Oxfam, ενώ η ανθρωπότητα μετρούσε στη διάρκεια της πανδημίας τους περισσότερους θανάτους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συσσώρευαν,...
H ανισότητα δολοφονεί!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσκλητήριο από το ΔΝΤ για επείγουσα και από κοινού δράση
Σε επείγουσα από κοινού δράση κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους κεντρικούς τραπεζίτες των 190 χωρών-μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Προσκλητήριο από το ΔΝΤ για επείγουσα και από κοινού δράση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ στα δάνεια του ΔΝΤ
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των Financial Times, ώς τα τέλη του περασμένου Αυγούστου το Ταμείο είχε εκταμιεύσει συνολικά πιστώσεις 140 δισ. δολαρίων σε 44 ξεχωριστά προγράμματα διάσωσης.
Ρεκόρ στα δάνεια του ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υποτονική ζήτηση βουλιάζει τις βιομηχανίες
Σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες εξασθένηση υπάρχει στον τομέα της μεταποίησης σε πολλές βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη, από τη Γερμανία και τη Βρετανία ώς την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα.
Η υποτονική ζήτηση βουλιάζει τις βιομηχανίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας