• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.2°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.9°C
  5 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.9°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  0 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 9.3°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  4 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.8°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  5 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.2°C / 9.9°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 9.9°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  4 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 10.0°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  2 BF
  43%
AP Photo/Patrick Semansky
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΝΤ: Σφίξτε κι ο... Θεός βοηθός

 • A-
 • A+
Παρότι προβλέπει επιβράδυνση και δεν αποκλείει ύφεση, καλεί τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά και τις κυβερνήσεις να ασκούν δημοσιονομικές πολιτικές που δεν ανταγωνίζονται τη νομισματική. Προειδοποιεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Να παραμείνουν πιστοί στη γραμμή που έχουν χαράξει για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ζητά από τους κεντρικούς τραπεζίτες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρά την ταυτόχρονη προειδοποίησή του ότι το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα διολισθήσει σε ύφεση τους επόμενους 6 μήνες.

Στην εξαμηνιαία έκθεση του World Economic Outlook που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην παρούσα φάση παγκοσμίως είναι και ευρύτερη και εντονότερη από αυτήν που προβλεπόταν, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν εδώ και δεκαετίες.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα υποχωρήσει από 6% πέρυσι σε 3,2% φέτος και σε 2,7% το 2023. Πρόκειται, όπως υπογραμμίζει, για την πιο αδύναμη ανάπτυξη της υφηλίου από το 2001, εξαιρουμένων των περιόδων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09 και της οξείας φάσης της πανδημίας.

Προειδοποιεί όμως ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει. Μια σειρά από προκλήσεις, όπως η κρίση του κόστους διαβίωσης και ο καλπασμός των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της υφηλίου και η υψηλή πίεση στις υπερχρεωμένες χώρες, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η παράταση της πανδημίας, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, επηρεάζουν πτωτικά τις προοπτικές της ανάπτυξης. Το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης ενώ οι πιθανότητες η παγκόσμια ανάπτυξη να υποχωρήσει κάτω από το 2% τον επόμενο χρόνο έχουν αυξηθεί σε 25%.

Παρ’ όλα αυτά, το Ταμείο επιμένει ότι η αντιμετώπιση των παραπάνω κινδύνων ξεκινά με τη διατήρηση της πορείας που έχει χαράξει η νομισματική πολιτική για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. Παρότι δεν διαβλέπει κίνδυνο πληθωριστικού σπιράλ και καμία πίεση από το μέτωπο των πραγματικών μισθών, υποστηρίζει ότι η εμπροσθοβαρής και επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για την καταστολή των πληθωριστικών προσδοκιών και την αντιμετώπιση του κινδύνου να ξεφύγουν οι τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι προτεραιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι μεν η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων απέναντι στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης αλλά συνολικά αυτή θα πρέπει να είναι αρκούντως σφιχτή προκειμένου να μην υπονομευτεί η προσπάθεια της νομισματικής πολιτικής.
Ο οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ Pierre-Olivier Gourinchas ήταν απόλυτος γι’ αυτήν την κατεύθυνση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν την «εστίασή τους με λέιζερ» στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ή να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο μιας ακόμη πιο σκληρής δράσης αργότερα αν οι ανοδικές πιέσεις ενσωματωθούν στις τιμές.

Ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα υπερβαίνει το κόστος της υπερβολικής δράσης, τόνισε χαρακτηριστικά ομολογώντας όμως παράλληλα ότι οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να είναι προσεκτικές αφού «το υπερβολικό σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε μια αδικαιολόγητα σκληρή ύφεση». «Ο κίνδυνος μια κακής βαθμονόμησης της νομισματικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής έχει αυξηθεί απότομα, σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη και οι χρηματοπιστωτικές αγορές εμφανίζουν ενδείξεις πίεσης», προειδοποίησε.

Ελλάδα: επιβράδυνση και ακρίβεια

Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας και εφιαλτικά επίπεδα πληθωρισμού προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το Ταμείο αναμένει ότι η ανάπτυξη θα προσγειωθεί το 2023 στο 1,8% από 5,3% που προβλέπεται ότι θα φτάσει φέτος. Η επιβράδυνση της οικονομίας θα εκδηλωθεί από το τρέχον τελευταίο τρίμηνο του 2022, με την ανάπτυξη να περιορίζεται στο 0,7% από 7,8% που ήταν ο μέσος ρυθμός του α' εξαμήνου.

Το ΔΝΤ δείχνει μάλλον απαισιόδοξο για τη μεσοπρόθεσμη δυναμική της ελληνικής οικονομίας καθώς το 2027 βλέπει την ανάπτυξή της μόλις στο 1,4%. Οσον αφορά τον πληθωρισμό προβλέπει ότι φέτος αυτός θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 9,2% ενώ για το επόμενο έτος περιμένει να αποκλιμακωθεί στο 3,2%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία αναμένεται μικρή αποκλιμάκωση, από το 12,6% φέτος στο 12,2% το 2023. Μικρή βελτίωση προβλέπει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να υποχωρεί από το 6,7% του ΑΕΠ φέτος στο 6,3% το 2023.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
Στην έκθεσή του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα προειδοποιεί ότι με τις αποφάσεις τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν την απειλή των υψηλότερων επιτοκίων, μπορεί να οδήγησε μεν...
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρητορική κινδυνολογίας για τις μισθολογικές αυξήσεις εν μέσω πογκρόμ απολύσεων
Σε αντίθεση με όσα διαμηνύουν αρκετοί οικονομικοί αναλυτές επενδυτικών τραπεζών, το ΔΝΤ και το σύνολο των κεντρικών τραπεζιτών υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη περάσει το σημείο καμπής.
Ρητορική κινδυνολογίας για τις μισθολογικές αυξήσεις εν μέσω πογκρόμ απολύσεων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη με ουρά φέρνει η άνοδος των επιτοκίων
Κότα που γεννά χρυσά αυγά αποδεικνύεται για τις εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης ο… πληθωρισμός και η μονομερής προσπάθεια της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών να τον δαμάσουν με αύξηση των επιτοκίων.
Κέρδη με ουρά φέρνει η άνοδος των επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ στα δάνεια του ΔΝΤ
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των Financial Times, ώς τα τέλη του περασμένου Αυγούστου το Ταμείο είχε εκταμιεύσει συνολικά πιστώσεις 140 δισ. δολαρίων σε 44 ξεχωριστά προγράμματα διάσωσης.
Ρεκόρ στα δάνεια του ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα δίνουν όλα για... ακριβό χρήμα
Πάσα» στους κεντρικούς τραπεζίτες για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, ακριβότερο κόστος του χρήματος, ακριβότερη εξυπηρέτηση των δανείων φαίνεται να έκανε η κυβέρνηση Τρας στη Βρετανία.
Τα δίνουν όλα για... ακριβό χρήμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας