• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 11.4°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 9.9°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 10.4°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 8.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάνω από 31 τρισ. δολάρια το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ

 • A-
 • A+
Ο δανεισμός της υπερδύναμης προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας αύξησε το χρέος της κατά 8 τρισ. δολ. από τις αρχές του 2020 ● Η αλματώδης άνοδος των επιτοκίων προσθέτει 1 τρισ. δολ. επιπλέον, αλλά ουδείς ανησυχεί ότι θα υπάρξουν προβλήματα καταβολής των τοκοχρεολυσίων.

Το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 31 τρισ. δολάρια ωστόσο ουδείς στον πλανήτη ανησυχεί ότι η υπερδύναμη μπορεί να έχει την τύχη της... Σρι Λάνκα. Η αμερικανική κυβέρνηση αύξησε κατακόρυφα τον δανεισμό της στη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη στήριξη που παρείχε σε οικονομία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν από τις αρχές του 2020 το ανεξόφλητο χρέος να αυξηθεί κατά περίπου 8 τρισ. δολάρια.

Ο δανεισμός αυτός τόσο από την κυβέρνηση Τραμπ όσο και την κυβέρνηση Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed στη μάχη που δίνει για να δαμάσει τον πληθωρισμό έχουν ανεβάσει τα επιτόκια στο 3%-3,25% ενώ οι προβλέψεις είναι ότι ώς τα μέσα του 2023 αυτά θα έχουν φθάσει το 4,6%.

Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ακριβότερο το κόστος δανεισμού και θα καταστήσουν την εξυπηρέτηση του αμερικανικού χρέους πιο δαπανηρή με την πάροδο του χρόνου, γεγονός το οποίο εγείρει ήδη ενστάσεις για την ορθότητα της συνέχειας του κρατικού υπερδανεισμού.

Το Ιδρυμα Peterson εκτιμά ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον 1 τρισ. δολάρια σε όσα δαπανά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πληρωμές τόκων αυτή τη δεκαετία. Το ποσό αυτό είναι επιπλέον των 8,1 τρισ. δολαρίων που αποτελεί σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου τον περασμένο Μάιο το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Η Επιτροπή Δημοσιονομικά Υπεύθυνου Προϋπολογισμού προειδοποιεί από την πλευρά της, για τριπλασιασμό των τοκοχρεολυσίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και εκτόξευση του χρέους σε νέα επίπεδα ρεκόρ ως την επόμενη δεκαετία ή και ακόμη νωρίτερα, πολύ πιο γρήγορα και υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν.

Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν υποστηρίξει φραστικά κινήσεις μείωσης του ελλείματος με τη μορφή αύξησης της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες θα αποτελέσουν το αναγκαίο συμπλήρωμα στη σύσφιγξη της Fed. Οι αξιωματούχοι τονίζουν όμως παράλληλα ότι τα επίπεδα χρέους και ελλείμματος δεν είναι απειλητικά ούτε διαβλέπουν κάποια δημοσιονομική κρίση να καραδοκεί.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό κόστος των τόκων της κυβέρνησης –η προτιμώμενη μέτρηση για το βάρος του χρέους– παραμένει ιστορικά χαμηλό ως μερίδιο της οικονομίας και ότι θα ήταν λάθος η αλλαγή των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων ως απάντηση στην αύξηση των επιτοκίων.

Τα επίπεδα δανεισμού των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν με απίστευτη ορμή την τελευταία δεκαετία. Οταν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο Μπαράκ Ομπάμα, στις 20 Ιανουαρίου 2009, το δημόσιο χρέος ήταν 10,6 τρισ. δολάρια. Ως την αναρρίχηση του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο, στις 20 Ιανουαρίου 2017 (και ενώ μεσολάβησε η πανάκριβη διάσωση των τραπεζών από την κυβέρνηση Ομπάμα) αυτό είχε αγγίξει τα 19,9 τρισ. δολάρια, ενώ έως ότου πάρει τα ηνία της χώρας ο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου 2021, είχε φτάσει τα 27,8 τρισ. δολάρια.

Ισχυρότερο δολάριο

Ουδείς ωστόσο διανοείται σήμερα ότι η χώρα που εκδίδει το αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη θα μπορούσε να έχει προβλήματα στο μέλλον με την εξυπηρέτηση του χρέους της. Το δολάριο και οι αποτιμώμενοι σε αυτό τίτλοι όπως τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ είναι περιζήτητα από τις περισσότερες χώρες της υφηλίου, καθώς αποτελούν λίαν ασφαλή επένδυση – ενίοτε και αποδοτική.

Οι ΗΠΑ μπορούν λόγω του δολαρίου να χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους αυξάνοντας άφοβα το χρέος τους. Τα σημερινά υψηλότερα επιτόκια δεν σημαίνουν μόνο υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των ΗΠΑ στο μέλλον αλλά και ισχυρότερο δολάριο με υψηλότερες αποδόσεις σε όσους διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους αμερικανικά ομόλογα. Και αυτό υποδεικνύει προσέλκυση κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ που σε άλλες συνθήκες θα επενδύονταν σε άλλες χώρες του κόσμου. Αυτές έχουν το μεγάλο πρόβλημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλμα στο παγκόσμιο δημόσιο χρέος
Κατά 9,5% θα αυξηθεί το 2022 ● Στα 10,4 τρισ. δολάρια εκτιμά η S&P Global Ratings ότι θα ανέβει ο νέος δανεισμός ● Στο 1,16 τρισ. δολάρια αυξάνεται και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του.
Αλμα στο παγκόσμιο δημόσιο χρέος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φθηνότερα από τις ΗΠΑ δανείζεται από τις κεφαλαιαγορές η Ελλάδα
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,31% έναντι 3,34% προχθές και 3,90% όταν πρωτοκυκλοφόρησε πριν από περίπου έναν μήνα, ενώ η απόδοση του νέου πενταετούς τίτλου υποχώρησε στα επίπεδα του 2,18%.
Φθηνότερα από τις ΗΠΑ δανείζεται από τις κεφαλαιαγορές η Ελλάδα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διελκυστίνδα πιστωτών για την ανακεφαλαιοποίηση
Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια υιοθέτησης των προαπαιτούμενων και το επείγον της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τροφοδοτούν ενστάσεις για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας και κατ’...
Διελκυστίνδα πιστωτών για την ανακεφαλαιοποίηση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρηχά νερά για την Ευρώπη τη διετία 2023-2024 βλέπει ο ΟΟΣΑ
Αν και θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί την επόμενη διετία σε ρηχά νερά καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ.
Ρηχά νερά για την Ευρώπη τη διετία 2023-2024 βλέπει ο ΟΟΣΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 8 δισ. δολάρια οι απώλειες από το FTX
Οι συνολικές απώλειες για τους περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες και επενδυτές του FTX έχουν εκτιμηθεί μέχρις στιγμής χονδρικά στα 8 δισ. δολάρια και το καίριο ερώτημα είναι πώς θα αποζημιωθούν.
Στα 8 δισ. δολάρια οι απώλειες από το FTX
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρίζουν οι αγορές για τη μείωση πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Ισχυρή άνοδος στη Wall Street που επενδύει στην πιθανότητα να έχει κορυφωθεί η πληθωριστική κρίση και στην ελπίδα ότι θα χαλαρώσει ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων.
Πανηγυρίζουν οι αγορές για τη μείωση πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας