• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 10.4°C / 13.6°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.0°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.7°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.9°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.6°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.2°C
  1 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 12.3°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  97%

Σύνοδος Πράγας: Πού θα «κάτσει η μπίλια» για το φυσικό αέριο;

 • A-
 • A+
Δεύτερη ημέρα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα και το ερώτημα που εξακολουθεί να αιωρείται στον αέρα είναι πώς θα διαμορφωθούν τα ανώτατα όρια των τιμών του φυσικού αερίου.

Σχέδια επί χάρτου από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Πράγμα, με την ενέργεια και το φυσικό αέριο να βρίσκονται στο κυρίως μενού της δεύτερης ημέρας της Συνόδου. 

Όπως σημειώνει και η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.», Μαρία Ψαρά, ορισμένοι από τους ηγέτες παραδέχθηκαν ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους μηχανισμό θα εξετάσουν. Όπως το έθεσε χθες ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ, η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται τα μέτρα με τον ίδιο τρόπο.

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο κυκλοφόρησαν χθες μια πρόταση που θα καθιέρωνε έναν διάδρομο ή ένα εύρος γύρω από το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου στους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους της περιοχής, που θα επέτρεπε στις τιμές να κυμαίνονται κατά περίπου 5% για παράδειγμα.

Είναι απίθανο να ληφθούν αποφάσεις πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτωβρίου, αλλά το να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα τεθεί στο τραπέζι θα είναι το κλειδί για την εξασφάλιση υποστήριξης.

Politico: Ενεργειακό ταγκό στην... Πράγα

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, το χθεσινό δείπνο στο κάστρο της Πράγας μπορεί να έδωσε τους συμμετέχοντες μια ελαφρά ευφορία, ωστόσο, η σκληρή δουλειά ξεκινά σήμερα. Το χάσμα στους 27 είναι ακόμη αρκετά μεγάλο, με τον κάθε ηγέτη να είναι αντιμέτωπος με πίεση στο εσωτερικό για να παραμείνουν οι λογαριασμοί της ενέργειας διαχειρίσιμοι και να αποφευχθεί η διπλή πρόκληση κοινωνικής αναταραχής και αποβιομηχανοποίησης που θα μπορούσαν να συμβούν από ενδεχόμενες ελλείψεις σε φυσικό αέριο και διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο άνθρακας μπορεί να ένωσε την Ευρώπη, όπως αυτόν τον χειμώνα οι λανθασμένες πολιτικές στο αέριο θα μπορούσαν να τη διαλύσουν. 

Ένα πρώτο βήμα είναι να μιλήσουν όλοι στην ίδια γλώσσα. Τον τελευταίο μήνα, πολιτικοί από τη Λισαβόνα έως τη Βαρσοβία έχουν εκστομίσει τη φράση «ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου», έχοντας στο μυαλό τους κάθε είδους αντιφατικά μέτρα. Αυτό είναι ξεχωριστό και διαφορετικό από το «φρένο τιμών» του Βερολίνου, την «ιβηρική εξαίρεση» της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και το πιο πολύχρωμο tetto forchetta (δηλαδή το «διχαλωτό καπέλο») της Ιταλίας για τις ελάχιστες και μέγιστες τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου.

Η φλυαρία για το φυσικό αέριο έχει γίνει τόσο άσχημη που οι διπλωμάτες της Ε.Ε. στην πραγματικότητα κάνουν έκκληση να μη δημοσιευθεί καμία γραπτή δήλωση στο τέλος της σημερινής συνόδου - από φόβο ότι θα παζαρευτούν μέχρι τέλους οι όροι για το ανώτατο όριο του φυσικού αερίου πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Αλλά όλοι θέλουν το ίδιο πράγμα: φθηνότερο φυσικό αέριο με όσο το δυνατόν λιγότερες παράπλευρες απώλειες στις σχέσεις με τους προμηθευτές. Αυτό καταλήγει κυρίως στην επιλογή της επιδότησης των εισαγωγών (και της ανάληψης μεγάλου χρέους) έναντι της σκληρής διαπραγμάτευσης για την επιβολή χαμηλότερης τιμής - και του κινδύνου να τρομάξουν την σπάνια παγκόσμια προσφορά. Διαβάστε περισσότερα από μένα σχετικά με την αποκωδικοποίηση των διαφόρων επιλογών για το ανώτατο όριο φυσικού αερίου εδώ.

Οι Βρυξέλλες είναι ανοιχτές σε αυτό ... Στην επιστολή της προς τους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτρική ενέργεια - εάν αυτό συνδυαστεί με «πιο απαιτητικές υποχρεώσεις εξοικονόμησης φυσικού αερίου».

Η πρόταση της ημέρας: Μια κοινή πρόταση της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ελλάδας και της Πολωνίας που προτείνει ένα κυμαινόμενο εύρος αποδεκτών τιμών για όλες τις συναλλαγές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στην Ε.Ε. - εν μέρει συνδεδεμένο με την τιμή του πετρελαίου, καθώς και με τις τιμές των κόμβων φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και την Ασία - σε συνδυασμό με κάποιες επιδοτούμενες αγορές έκτακτης ανάγκης σε πλήρη τιμή για την εισαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι ελλείψεις φαίνονται πιθανές.

Το παζάρι μόλις ξεκίνησε και εάν τα κράτη αναζητούν κάποιο σημείο εκκίνησης, η συμφωνία της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τους έκτακτους φόρους που θα εισπραχθούν από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τους παραγωγούς ενέργειας έχει ήδη δημιουργήσει έναν κατάλογο με τους νικητές και τους χαμένους που πρέπει να καλοπιάσουν ή να παρηγορήσουν για μια πιο δίκαιη συμφωνία για το φυσικό αέριο.

Στους μεγάλους κερδισμένους από τον φόρο συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας θα περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Βουλγαρία, η Τσεχία - και κάθε άλλη χώρα που παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από άλλες πηγές εκτός του φυσικού αερίου. Αντίθετα, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λετονία, η Ιταλία και η Κροατία θα μπορέσουν να εισπράξουν πολύ λιγότερα χρήματα από τα μέτρα επιστροφής μετρητών. Τα μέλη της Ε.Ε. πρόκειται να συνάψουν διμερείς συμφωνίες για να μοιραστούν τον πλούτο πιο ομοιόμορφα - και η σημερινή ημέρα θα μπορούσε να είναι μια ώριμη στιγμή για να κερδίσουν τους γείτονες στην επιθυμητή ρύθμιση για το ανώτατο όριο φυσικού αερίου, γλυκαίνοντας τη γεύση.

Τα παρασκήνια από το δείπνο των ηγετών

Το δείπνο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας προκάλεσε καλά συναισθήματα, σημειώνει η ιστοσελίδα προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στο εναρκτήριο δείπνο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη έφυγαν ζαλισμένοι και ευδιάθετοι μετά από μια μαραθώνια ημέρα χαμόγελων, χαρούμενων χειραψιών και εξομάλυνσης διαφωνιών του παρελθόντος.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας παραδέχθηκε ότι ο Μακρόν είναι «φίλος» και όχι «εχθρός», και αντάλλαξε φιλοφρονήσεις με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα - μαθαίνουμε ότι κέρδισε πίσω μια θέση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην ομάδα ενεργειακής συνεργασίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις Βόρειες Θάλασσες, που θα προταθεί από το τσεχικό Συμβούλιο της προεδρίας της Ε.Ε. για έγκριση στα άλλα μέλη της Ε.Ε. τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν και ο «αρχιεχθρός» του, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, αντάλλαξαν ατσάλινα βλέμματα σε μια πρώτη συνάντηση - αλλά συμφώνησαν σε μια δεύτερη συνάντηση. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι μια νέα αναζωπύρωση του Ναγκόρνο-Καμπαράκ που απειλεί τις παραδόσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από αγωγούς προς τα δυτικά ...

Ακόμη και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε θερμά νεύματα κατά την είσοδό του. Δηλαδή, μέχρι που χρησιμοποίησε την ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας για να κατακεραυνώσει την Αθήνα - κάτι που φυσικά δεν άρεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και οι δύο ηγέτες καταφέρθηκαν αργότερα εναντίον του άλλου , αποκαλύπτοντας το χάσμα που παραμένει μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Οι επόμενες σύνοδοι κορυφής του EPC θα πραγματοποιηθούν στη Μολδαβία, την Ισπανία και το Η.Β.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά στις προκλήσεις
«Είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική» τόνισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά στις προκλήσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα άκρα το σχοινί από τον Ερντογάν - Οι εκτιμήσεις μετά την ένταση με Μητσοτάκη
Γκρεμίζονται οι γέφυρες του διαλόγου, μετά το πρωτοφανές θερμό επεισόδιο την Πράγα. Τι είπε στην «Εφ.Συν.» ο Τούρκος πρόεδρος
Στα άκρα το σχοινί από τον Ερντογάν - Οι εκτιμήσεις μετά την ένταση με Μητσοτάκη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο διχάζει ξανά την Ευρώπη
Μία ακόμα συνάντηση πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι πρέσβεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρουν έναν συμβιβασμό σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, κι αυτή απέτυχε να βρει τη...
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο διχάζει ξανά την Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ολα ή τίποτα» είπαν οι 15 για το φυσικό αέριο
Ακόμα ένα έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία των 27 για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
«Ολα ή τίποτα» είπαν οι 15 για το φυσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας