• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.7°C / 5.2°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 3.5°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.3°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  6 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  7 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  7 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 3.8°C
  6 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.1°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  63%

Με συγκρατημένο χαμόγελο κήρυξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία συμφώνησαν ότι τελειώνουν τα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης

Copyright: European Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμα «εγκράτειας» από το Eurogroup

 • A-
 • A+
Οχι οριζόντια μέτρα, ενισχύσεις μόνο για ευάλωτους, η σύσταση για τους προϋπολογισμούς, γιατί «η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συμπληρώνει, όχι να περιπλέκει τη νομισματική πολιτική» κατά του πληθωρισμού.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ενα μεγάλο «όχι» στα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι υπουργοί πρότειναν μέτρα στοχευμένα για την προστασία των ευάλωτων και, γενικά, το πνεύμα είναι «σφίγγουμε το ζωνάρι».

Το Eurogroup απεφάνθη ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν δημοσιονομικές πολιτικές που στοχεύουν στη διατήρηση της διαχειρισιμότητας του χρέους και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι και το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή κοντά στο 2%. Ειδική μνεία έγινε για τον συντονισμό των χωρών της ευρωζώνης ώστε να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

«Οι συνεχιζόμενες οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας οδηγούν σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Υπάρχουν δύσκολοι συμβιβασμοί και αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή», είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι. «Υστερα από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο του έτους όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξε σημαντική πτώση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Αυτό δείχνει ότι είμαστε τώρα σε μια πολύ πιο δύσκολη φάση. Η πτώση της εμπιστοσύνης αντικατοπτρίζει την αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδο-ρεκόρ του 10% στη ζώνη του ευρώ τον περασμένο μήνα. Ο πληθωρισμός παραμένει κινητήριος μοχλός κυρίως από τις τιμές της ενέργειας, αλλά έχει διευρυνθεί αισθητά», τόνισε.

«Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συμπληρώνει, όχι να περιπλέκει τη νομισματική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίζεται πως τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι φιλόδοξα, ναι, αλλά πάνω απ’ όλα καλά σχεδιασμένα - έτσι ώστε να μην προσθέτουν στην πραγματικότητα πληθωριστικές πιέσεις. Επίσης, η στήριξη θα πρέπει να είναι προσωρινή και στοχευμένη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ξέρω ότι αυτή η λογική δεν είναι καινούργια για εσάς, αλλά πρέπει να το επαναλαμβάνουμε».

Πάντως ο επίτροπος δεν παρέλειψε να στείλει τα μηνύματά του. «Οι δράσεις που αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε άλλα κράτη-μέλη, οπότε μια συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε συλλογικά στις σημερινές προκλήσεις, σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ των κρατών-μελών, διαφυλάσσοντας την ενιαία αγορά. Καταφέραμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο κατακερματισμού στις πιο σκοτεινές εβδομάδες της πανδημίας και πρέπει να κάνουμε το ίδιο και σήμερα», τόνισε, με σαφή έμμεση αναφορά στις αποφάσεις στη Γερμανία.

Οι υπουργοί συζήτησαν και το ζήτημα του αντικαταστάτη του Κλάους Ρέγκλινγκ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, του οποίου η θητεία τελειώνει την Παρασκευή. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, έχει αναλάβει να αναζητήσει τον κατάλληλο υποψήφιο που θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Green Deal υπό γαλλογερμανική σκιά
Την ευρωπαϊκή απάντηση στα μεγάλα πακέτα πράσινων επιδοτήσεων άλλων χωρών, ιδίως στις αμερικανικές επιχορηγήσεις για τη μείωση του πληθωρισμού, παρουσίασε χθες η Κομισιόν.
Green Deal υπό γαλλογερμανική σκιά
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καρότα και μαστίγια για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως το γνωρίζαμε, έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2023, προκειμένου να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Καρότα και μαστίγια για το Σύμφωνο Σταθερότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευελιξία με... μαστίγιο και καρότο
Tις πολυαναμενόμενες προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών της κανόνων θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν. Μπορεί η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχουν αναστείλει την ισχύ του Συμφώνου...
Ευελιξία με... μαστίγιο και καρότο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωομάδα: Φιλοφρονήσεις για Ελλάδα, ευχές για πληθωρισμό
Η Ευρωσύνοδος της Παρασκευής στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, με τη συμμετοχή της προέδρου της ΕΚΤ και του προέδρου του Eurogroup, πέρα από τη φιλοφρόνηση για την Ελλάδα, θα ασχοληθεί κυρίως με...
Ευρωομάδα: Φιλοφρονήσεις για Ελλάδα, ευχές για πληθωρισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας