• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.0°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.2°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 17.2°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  4 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  91%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο τραπέζι το γενικό πλαφόν στο αέριο

 • A-
 • A+
Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία, πιθανά και Γερμανία, αναλαμβάνουν να καταρτίσουν «τεχνική πρόταση» για την Κομισιόν

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου και Πολωνίας για την επεξεργασία μιας τεχνικής πρότασης για το γενικευμένου πλαφόν στο φυσικό αέριο «έκλεισε» χθες από τους Υπουργούς Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στη τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συμμετέχει και η Γερμανία. Πάντως, από την πλευρά της Γερμανίας επιβεβαιώνεται μόνο ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται για όλες τις πτυχές, όπως για τη μείωση του κόστους ενέργειας».

Στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών συζητήθηκε η πρόταση των 15 χωρών για το πλαφόν και η Κομισιόν ζήτησε τεχνική συνδρομή για έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να το εφαρμόσει. Οι έξι χώρες ευελπιστούν να δώσουν την «απάντηση» μετά τη τηλεδιάσκεψη της προσεχούς εβδομάδας.

Πάντως, ακόμα μια φορά, οι υπουργοί δεν θέλησαν να αναλάβουν την ευθύνη για τολμηρές αποφάσεις, επιλέγοντας «μεσοβέζικες» λύσεις άμεσης παρέμβασης. Οι πιο δύσκολες αποφάσεις παραπέμφθηκαν ξανά για… αργότερα, με πιο σύντομο «σταθμό» την έκτακτη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα στην Πράγα.

Πάντως, έστω και τρεις εβδομάδες μετά, οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. κατάφεραν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Η συμφωνία περιλαμβάνει την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, την επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και την επιβολή συνεισφοράς αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Πιο αναλυτικά, οι υπουργοί συμφώνησαν σε έναν εθελοντικό συνολικό στόχο μείωσης 10% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και σε έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Τα κράτη-μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής τους μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2022 και της 31ης Μαρτίου 2023, κατά τις οποίες θα μειώσουν τη ζήτηση. Θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και για τους δυο στόχους κατά την περίοδο αυτή.

Υπερκέρδη

Επίσης, οι 27 υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν στο πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας από φθηνότερες μορφές ηλεκτροπαραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, να περιορίσουν τα έσοδα της αγοράς σε 180 ευρώ/MWh για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων φορέων, που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες τεχνολογίες υπέρβασης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης. Τα έσοδα από την είσπραξη των υπερκερδών θα διατεθούν σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τέλος, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να ορίσουν υποχρεωτική προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης επί των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων. Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως προσδιορίζονται βάσει των εθνικών φορολογικών κανόνων κατά το φορολογικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023, τα οποία υπερβαίνουν την αύξηση κατά 20% του μέσου ετήσιου φορολογητέου κέρδους από το 2018. Η εισφορά αλληλεγγύης θα εφαρμόζεται επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν στα κράτη-μέλη.

Τα κράτη-μέλη μπορούν να διατηρήσουν εθνικά μέτρα που είναι ισοδύναμα με την εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον είναι συμβατά με τους στόχους του κανονισμού και παράγουν τουλάχιστον συγκρίσιμα έσοδα. Τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης θα διατεθούν για την παροχή οικονομικής στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών λιανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένουν οι διαιρέσεις ανάμεσα στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι συμφωνία δε θα υπάρξει στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη και άρα το θέμα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που επιδιώκει έτσι κι αλλιώς η Γερμανία.
Παραμένουν οι διαιρέσεις ανάμεσα στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστρέφεται το σχέδιο Κομισιόν για το αέριο
Πλαφόν στο συνολικό φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ε.Ε. ζήτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε στο πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο.
Επιστρέφεται το σχέδιο Κομισιόν για το αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 220 ευρώ/MWh κατέβηκε το πλαφόν φυσικού αερίου
Νέα, βελτιωμένη πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο έφερε χθες η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου. Σε αυτήν προβλέπεται –μεταξύ άλλων– ότι ο «μηχανισμός διόρθωσης τιμών», όπως ονομάζει το πλαφόν η Κομισιόν,...
Στα 220 ευρώ/MWh κατέβηκε το πλαφόν φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ολα ή τίποτα» είπαν οι 15 για το φυσικό αέριο
Ακόμα ένα έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία των 27 για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
«Ολα ή τίποτα» είπαν οι 15 για το φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσαρέσκεια στην Ε.Ε. για τις υψηλές τιμές αερίου από τις ΗΠΑ
Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν την Ουάσινγκτον ότι η κοινή γνώμη θα μπορούσε να στραφεί γρήγορα εναντίον της πολεμικής προσπάθειας, εκτός εάν η Ουάσινγκτον έδειχνε μεγαλύτερη ευαισθησία στα οικονομικά...
Δυσαρέσκεια στην Ε.Ε. για τις υψηλές τιμές αερίου από τις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Συμφωνία 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία, εάν δεν συμφωνηθεί ταυτόχρονα και το πλαφόν
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας