• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.4°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  1 BF
  77%
© Martien Van Gaalen | Dreamstime.com

Με ημίμετρα απαντά η ΕΕ στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας

 • A-
 • A+
Άτολμη η ΕΕ δεν επιβάλλει πλαφόν στο φυσικό αέριο με την Γερμανία να σέρνει το χορό. Τα μέτρα έχουν προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα. Τι αποφασίστηκε από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πότε θα τεθούν σε ισχύ.

Κατώτερες των περιστάσεων οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει.

Τρεις εβδομάδες μετά την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν διά στόματος της προέδρου Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν τελικά σε μια πολιτική συμφωνία άτολμη που δεν προστατεύει εξ ολοκλήρου τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, πρόκειται για τρεις άξονες που οδηγούν στην υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Τα μέτρα έχουν προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα. Θα εφαρμοστούν από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι στόχοι μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου 2023. Το υποχρεωτικό ανώτατο όριο για τα έσοδα από την αγορά ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής

© Avictorero | Dreamstime.com
 • Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ηλεκτρισμού

Το Συμβούλιο συμφώνησε σε έναν εθελοντικό συνολικό στόχο μείωσης 10% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και σε έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10 % των ωρών αιχμής τους μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2022 και της 31ης Μαρτίου 2023, κατά τις οποίες θα μειώσουν τη ζήτηση. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και για τους δύο στόχους κατά την περίοδο αυτή. 

 • Πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Επίσης, οι 27 Υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να περιορίσουν τα έσοδα της αγοράς σε 180 ευρώ/MWh για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων φορέων, που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες τεχνολογίες υπέρβασης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης. «Οι εν λόγω φορείς έχουν σημειώσει απροσδόκητα μεγάλα οικονομικά κέρδη τους τελευταίους μήνες, χωρίς να αυξηθεί το λειτουργικό τους κόστος. Αυτό οφείλεται στο ρόλο του άνθρακα και του φυσικού αερίου ως οριακών πηγών που καθορίζουν τις τιμές και που σήμερα διογκώνουν την τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνεται στο σχετικό κείμενο.

«Το επίπεδο του ανώτατου ορίου έχει σχεδιαστεί για να διατηρηθεί η κερδοφορία των φορέων εκμετάλλευσης και να μην παρεμποδιστούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν μέτρα της επιλογής τους για τη συλλογή και την ανακατεύθυνση των πλεονασματικών εσόδων προς τη στήριξη και την προστασία των τελικών πελατών ηλεκτρικής ενέργειας.

Εισήγαγαν επίσης ορισμένες ευελιξίες ώστε να αντικατοπτρίζουν τις εθνικές τους συνθήκες και τα μέτρα που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, αυτές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα καθορισμού υψηλότερου ανώτατου ορίου εσόδων, χρήσης μέτρων που περιορίζουν περαιτέρω τα έσοδα της αγοράς, διαφοροποίησης μεταξύ τεχνολογιών και εφαρμογής ορίων στα έσοδα της αγοράς άλλων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων. 

Σε περιπτώσεις όπου η καθαρή εξάρτηση ενός κράτους μέλους από τις εισαγωγές είναι ίση ή υψηλότερη από το 100%, συνάπτουν συμφωνία έως την 1η Δεκεμβρίου 2022 για την επαρκή κατανομή των πλεονασματικών εσόδων με το κράτος μέλος εξαγωγής. Άλλα κράτη μέλη καλούνται επίσης να συνάψουν τέτοιες συμφωνίες.

 • Εισφορά αλληλεγγύης για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να ορίσουν υποχρεωτική προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης επί των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων. Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως προσδιορίζονται βάσει των εθνικών φορολογικών κανόνων κατά το φορολογικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023, τα οποία υπερβαίνουν την αύξηση κατά 20% του μέσου ετήσιου φορολογητέου κέρδους από το 2018. Η εισφορά αλληλεγγύης θα εφαρμόζεται επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν στα κράτη μέλη.

Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν εθνικά μέτρα που είναι ισοδύναμα με την εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον είναι συμβατά με τους στόχους του κανονισμού και παράγουν τουλάχιστον συγκρίσιμα έσοδα.

Τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιούν τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης για την παροχή οικονομικής στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών λιανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέτρα για τις ΜΜΕ

Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίσουν προσωρινά μια τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να στηρίξουν περαιτέρω τις ΜΜΕ που αγωνίζονται με τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν επίσης ότι μπορούν κατ' εξαίρεση και προσωρινά να ορίσουν τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι χαμηλότερη του κόστους.

Τα κράτη μέλη εισήγαγαν ειδικές εξαιρέσεις για την Κύπρο

H Κύπρος ζήτησε και πήρε εξαίρεση ώστε να εφαρμόσει τις οδηγίες που αφορούν την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας σε εθελοντική βάση. Όσον αφορά το μέτρο για επιβολή ορίου στα κέρδη από την παραγωγή φτηνότερης ενέργειας με υπο-οριακές (inframarginal) τεχνολογίες, η Κύπρος ζητά εξαίρεση για την ΑΗΚ για την παραγωγή ηλεκτρισμού από πετρέλαιο, αλλά δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει το μέτρο για όριο στα κέρδη από την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

​​​​

Η πρόταση για ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο θα συζητηθεί στη συνάντηση της Παρασκευής, αλλά δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει ομόφωνη υποστήριξη. 

«Διαπραγματευόμαστε με τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου. Εάν αυτό δεν φέρει αποτελέσματα, τότε θα εξεταστεί το πλαφόν. Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. Στην πραγματικότητα, είναι η πηγή του προβλήματος», δήλωσε ο Kadri Simson, Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια. 

Η σημερινή συνεδρίαση για την ενέργεια θα δώσει τη σκυτάλη σε αυτή των 27 ηγετών την επόμενη εβδομάδα στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας, ενώ αναμένεται επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο προγραμματισμένο για τη Δευτέρα δείπνο εργασίας μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα και να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα, σε τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα με Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία και Ισπανία θα συζητήσουν πρόταση  για έναν μηχανισμό για γενικευμένο πλαφόν στο φυσικό αέριο που θα καταθέσουν στην Κομισιόν. 


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 37% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια
Με τη Ρωσία να συνεχίζει να απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε νομοθεσία που περιγράφει λεπτομερώς τρεις από τις πέντε ιδέες που είχε προηγουμένως προτείνει η...
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παίζουν καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Παίζουν καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Συμφωνία 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία, εάν δεν συμφωνηθεί ταυτόχρονα και το πλαφόν
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε καν τη λέξη πλαφόν δεν «ψέλλισε» η Κομισιόν
Ούτε τη λέξη πλαφόν δε χρησιμοποιεί η Κομισιόν. Τον ονομάζει «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Ε.Ε. από επεισόδια υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού...
Ούτε καν τη λέξη πλαφόν δεν «ψέλλισε» η Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σχέδιο της Κομισιόν για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο
Οι υπουργοί Ενέργειας θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο έχοντας στα χέρια τους την καυτή πατάτα που έλαβαν από τους ηγέτες των «27».
Το σχέδιο της Κομισιόν για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επικίνδυνες αποστολές» στη σύνοδο κορυφής των «27»
Σκληρές διαπραγματεύσεις αναμένουν τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρώπης, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. 
«Επικίνδυνες αποστολές» στη σύνοδο κορυφής των «27»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας