• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  85%

Θύελλα στις διεθνείς αγορές με τις μετοχές να καταγράφουν χαμηλό δύο ετών

 • A-
 • A+

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σε χαμηλό δύο ετών σήμερα, με τα υψηλά κόστη δανεισμού να επιτείνουν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση και να στρέφουν τους επενδυτές στο δολάριο που θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο».

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασαν το 4,0% για πρώτη φορά από το 2010, ενώ οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ίσως να πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το 4,5% στην προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Η λίρα δέχθηκε και πάλι πυρά λόγω της νέας ανόδου των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο οίκος αξιολόγησης Moody's επέκριναν τη νέα οικονομική στρατηγική της Βρετανίας. Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερη αναταραχή στις αγορές ομολόγων, με την κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί να αναγκάζει την Τράπεζα της Αγγλίας να υποσχεθεί «σημαντικές ενέργειες».

Κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, ιδιαίτερα καθώς ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο δημιουργεί τον κίνδυνο κλιμάκωσης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-World υποχώρησε κατά 0,65% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020. Οδεύει προς πτώση 9% τον Σεπτέμβριο --και προς τη μεγαλύτερη μηναία πτώση του από τη βουτιά κατά 13% τον Μάρτιο του 2020.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 1,2% στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,7% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2020, ενώ ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση σχεδόν 2%.

Αυξήθηκε κατά 4% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε μία ημέρα

Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα από το πρωί οι αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εμφάνισε αύξηση κατά 4% σε σχέση με χθες, φθάνοντας πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το 5,05%, υπό το βάρος ρευστοποιήσεων. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου κυμαίνονταν στο 2,33%. Έτσι το περιθώριο μεταξύ ελληνικών - γερμανικών ομολόγων ξεπέρασε το 2,72%.

To κλίμα στην αγορά των ομολόγων είναι φορτισμένο αρνητικά, καθώς προεξοφλείται μία νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο. |

Είναι ενδεικτικό ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας Peter Kazmir δήλωσε πριν από λίγο, σύμφωνα με το Reuters, ότι είναι πιθανόν η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 0,75% τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει με δύο κινήσεις τα επιτόκια της κατά 1,25% , ενώ η επικεφαλής της Κριστιν Λαγκάρντ έχει δεσμευτεί ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν έως τα επιτόκια φθάσουν στο λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδο.

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα δέχθηκαν και πάλι πιέσεις καθώς η ενεργειακή κρίση της περιοχής εντάθηκε ύστερα από μια σειρά περιστατικών που προκάλεσαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream.

Η απόδοση των 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,3% αφού ανήλθε σε υψηλό σχεδόν 11 ετών στο 2,309%.

«Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχουν ανέλθει στα υψηλά επίπεδα πολλών ετών εν μέσω ανησυχιών για τη χάραξη πολιτικής στη Βρετανία και τη στροφή προς τα δεξιά των πολιτικών πραγμάτων στην Ιταλία με φόντο τον αυξημένο πληθωρισμό», ανέφεραν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα.

Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ακόμα υψηλότερων επιτοκίων, ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι οι φορολογικές μειώσεις πιθανόν θα απαιτήσουν «σημαντική απάντηση πολιτικής».

Ο οίκος Moody's ανέφερε χθες ότι οι μεγάλες περικοπές φόρων χωρίς χρηματοδότηση είναι «πιστωτικά αρνητικές» (credit negative) και μπορούν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ο οικονομολόγος Τζούλιαν Τζέσοπ προειδοποίησε σήμερα ότι η βρετανική οικονομία μπορεί να καταλήξει με μια «θηλιά καταστροφής» με υποχώρηση του νομίσματός της και αυξανόμενα επιτόκια, αλλά τόνισε πως πιστεύει ότι οι πρόσφατες κινήσεις στην αγορά ήταν υπερβολική αντίδραση. Ο Τζέσοπ παρείχε ανεπίσημα συμβουλές στη σημερινή πρωθυπουργό Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον φέτος το καλοκαίρι.

Στο επίκεντρο αυτού του πρόσφατος ξεπουλήματος βρίσκεται ο λεγόμενος ‘μίνι προϋπολογισμός’ της βρετανικής κυβέρνησης, όταν την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν σειρά από μειώσεις φόρων και ελάχιστες λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο χρηματοδότησής τους. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων κατέγραψαν βουτιά και η λίρα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,0685 δολάριο, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το ιστορικό χαμηλό της Δευτέρας του 1,0327 δολαρίου και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Το δολάριο, ως ‘ασφαλές καταφύγιο’, έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα από τη βουτιά της στερλίνας, σημειώνοντας άνοδο στο νέο υψηλό 20 ετών του 114,680 έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Το ευρώ υποχώρησε για έκτη συνεχή ημέρα, σημειώνοντας πτώση 0,35% στο 0,9560 δολάριο.

Οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν και πάλι καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση και το ισχυρό δολάριο αντιστάθμισαν τη στήριξη από τις μειώσεις στην αμερικανική παραγωγή που προκάλεσαν ο κυκλώνας Ίαν. Το μπρεντ υποχώρησε κατά 2% στα 84,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 2,4% στα 76,61 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φόβοι για ύφεση έφεραν νέα πτώση στα χρηματιστήρια
Τρίτη συνεχόμενη ημέρα υποχωρούν οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τις παρεμβάσεις της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών (Βρετανία, Τουρκία, Ελβετία, Φιλιππίνες) στα επιτόκια και τους φόβους...
Οι φόβοι για ύφεση έφεραν νέα πτώση στα χρηματιστήρια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο φόβος για ύφεση κοκκινίζει τα χρηματιστήρια και αυξάνει τις αποδόσεις ομολόγων
Σε κλίμα έντονης ανησυχίας κινούνται οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στην ευρωζώνη τον φετινό χειμώνα εν μέσω ενεργειακής κρίσης. 
Ο φόβος για ύφεση κοκκινίζει τα χρηματιστήρια και αυξάνει τις αποδόσεις ομολόγων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βουτιά» στις αγορές από την αναταραχή στην Κίνα
Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στις μετοχές παγκοσμίως ενώ πιέσεις δέχονται και οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω διαδηλώσεων σε μεγάλες πόλεις της Κίνας ενάντια στους αυστηρούς περιορισμούς για την πανδημία και...
«Βουτιά» στις αγορές από την αναταραχή στην Κίνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Πόλεμος, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός σπρώχνουν τις οικονομίες σε ύφεση
Προς τα κάτω αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ο ΟΟΣΑ. Όπως επισημαίνει στην ενδιάμεση έκθεσή του, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός μπορεί να...
ΟΟΣΑ: Πόλεμος, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός σπρώχνουν τις οικονομίες σε ύφεση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Bundesbank προειδοποιεί για ύφεση στη Γερμανία εάν κλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση
O επικεφαλής της Bundesbank κάλεσε την ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ενώ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί έπειτα από 70 χρόνια να φτάσει το 10% το φθινόπωρο.
Η Bundesbank προειδοποιεί για ύφεση στη Γερμανία εάν κλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας