• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.0°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.2°C
  1 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  8°C 7.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.1°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  76%
Photo 212403964 © Waingro | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυρίαρχα τα λόμπι στις Βρυξέλλες

 • A-
 • A+

Την παντοδυναμία των επιχειρηματικών λόμπι στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των ομάδων δημοσίου συμφέροντος επιβεβαιώνει ακόμα μία ανάλυση που είδε το φως της δημοσιότητας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής, που δημοσίευσε η ιστοσελίδα LobbyFacts, οι εταιρείες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Διαφάνειας της Ε.Ε. έχουν αυξήσει τους προϋπολογισμούς που οι ίδιες δηλώνουν για την άσκηση πιέσεων και την προώθηση των συμφερόντων στις Βρυξέλλες τουλάχιστον κατά 30% την τελευταία επταετία.

Στο οικονομικό έτος 2022 (μέχρι και Σεπτέμβριο), οι 50 μεγαλύτερες σε δαπάνες λόμπι εταιρείες του Μητρώου ξόδεψαν συνολικά περί τα 120 εκατ. ευρώ έναντι 90 εκατ. ευρώ το 2015. Στην «απέναντι όχθη», οι αντίστοιχες δαπάνες των 50 μεγαλύτερων Μη Κυβερνητικών Ενώσεων για άσκηση πίεσης ήταν 40% χαμηλότερες (74 εκατ. ευρώ).

Όμως η παντοδυναμία των επιχειρήσεων δεν σταματά εδώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι 50 μεγαλύτερες εταιρείες είχαν πολύ σημαντικότερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (3.266 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου από τον Δεκέμβριο του 2014) έναντι των 50 μεγαλύτερων ΜΚΟ (1.867 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω νούμερα και δεδομένα αποτελούν μόνο ένα μέρος του συνολικού αποτυπώματος των επιχειρηματικών λόμπι στις Βρυξέλλες, αφού τα στοιχεία στο Μητρώο Διαφάνειας της Ε.Ε. δηλώνονται από τους ίδιους τους εκπροσώπους των ομάδων συμφερόντων και δεν επαληθεύονται με ανεξάρτητο τρόπο.

Επιπλέον το λόμπι του εταιρικού τομέα δεν ασκείται μόνο από εταιρείες, αλλά και από εμπορικές ενώσεις, γραφεία συμβούλων, δικηγορικά γραφεία και άλλους φορείς. Η LobbyFacts αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 380 εμπορικές ενώσεις, εταιρείες, εταιρείες λόμπι, σύμβουλοι και δικηγορικά γραφεία δηλώνουν «μη εμπορικές» οντότητες και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται να παρέχουν προϋπολογισμό λόμπι.

Ακόμα κι έτσι πάντως, ένα από τα αξιοσημείωτα της κατάταξης που εκπόνησε η LobbyFacts - χρησιμοποιώντας τα επίσημα δεδομένα μητρώου λόμπι της Ε.Ε.- είναι το μεγάλο «μπάσιμο» των Μεγάλων Εταιρειών Υψηλής Τεχνολογίας (Big Tech). Apple, Google, Meta (Facebook), Microsoft, Qualcomm και Huawei βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των εταιρειών με τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς λόμπι στην Ε.Ε.

Η εκτόξευση αυτή αποδίδεται στην προσπάθεια των Big Tech για τον επηρεασμό των κανονισμών για τις ψηφιακές αγορές, την προστασία δεδομένων και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό των προσπαθειών που καταβάλλουν είναι η χρήση της γνωστής «περιστρεφόμενης πόρτας». Η ανάλυση του αρχείου των κατόχων καρτών πρόσβασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (σε συνδυασμό με δεδομένα από ιστότοπους όπως το LinkedIn) αποκάλυψε ότι πάνω από το 70% των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων της Google και της Meta έχουν εργαστεί στο παρελθόν για κυβερνητικούς φορείς σε επίπεδο Ε.Ε. και κρατών-μελών.

Από το υψηλόβαθμο προσωπικό της Επιτροπής και τους ευρωβουλευτές μέχρι τους βοηθούς και τους ασκούμενους, ο αριθμός όσων περνούν μέσω της «περιστρεφόμενης πόρτας» στις Βig Tech είναι συγκλονιστικά υψηλός. Είναι δε σκανδαλώδες το ότι κάποιοι εξ αυτών περνούν στις ομάδες λόμπι των Big Tech μόνο λίγους μήνες μετά την αποχώρησή τους από τον δημόσιο τομέα.

Αίσθηση, τέλος, προκαλεί και η μείωση των εταιρειών ενέργειας στο τοπ 10 των επιχειρήσεων με τους υψηλότερους προϋπολογισμούς για λόμπι, από τέσσερις το 2015 σε δύο ( Shell και Exxon). Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας (Big Energy) μείωσαν πιέσεις και δαπάνες, αλλά ότι σε σύγκριση με όσα δαπανούν οι Big Tech δείχνουν λιγότερο ενεργές.

Με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, την προωθούμενη πράσινη μετάβαση, τις δέσμες μέτρων RepowerEU, τα ορυκτά καύσιμα όχι μόνο επανέρχονται, αλλά και κυριαρχούν στην ατζέντα της Ε.Ε. Και αυτό προοιωνίζεται ότι το τοπ 10 του λόμπι στην Ε.Ε. θα είναι πιθανότατα την επόμενη χρονιά αρκετά διαφορετικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «προδοσία» της Harley
​Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ντόναλντ Τραμπ με το χουνέρι που του έκανε η Harley-Davidson, να μεταφέρει μέρος της παραγωγής τη στο εξωτερικό προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με τους δασμούς που επέβαλε η Ε.Ε. ως...
Η «προδοσία» της Harley
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «ευγενείς» των Βρυξελλών
Τους πληρώνουμε χρυσούς παρ’ ότι έχουν προ πολλού τελειώσει τη δουλειά τους, παρ’ ότι αρκετοί εξ αυτών αμείβονται ήδη αδρά από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις οποίες εργάζονται σήμερα. Ο λόγος για...
Οι «ευγενείς» των Βρυξελλών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποκρισία από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία
Το σκάνδαλο της Volkswagen δεν ξεμπρόστιασε μόνο την υποκρισία του γερμανικού κολοσσού αλλά και των κυβερνήσεων της Ε.Ε., οι οποίες όπως φαίνεται νοιάζονται πολύ περισσότερο για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων...
Υποκρισία από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ε.Ε. αποφάσισε την εισαγωγή κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά
Ο ευρωπαϊκός κανόνας για τον κοινό φορτιστή θα εφαρμοσθεί το 2024 με την υποχρεωτική εγκατάσταση της θύρας USB-C (Type C) για μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και...
Η Ε.Ε. αποφάσισε την εισαγωγή κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρενάρει προσδοκίες στο ενεργειακό η Κομισιόν
Τα βραχυπρόθεσμα έκτακτα μέτρα για το «φρένο» στο ράλι των τιμών ενέργειας αναμένονται «τις προσεχείς εβδομάδες», ενώ ακόμα ένα μακροπρόθεσμο πακέτο προτάσεων με στόχο τη μείωση των τιμών ρεύματος και την...
Φρενάρει προσδοκίες στο ενεργειακό η Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολωνικό «παζάρι», με ανοχή της Γαλλίας, για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων
Aνώτεροι διπλωμάτες της Επιτροπής κατηγορούν την Πολωνία ότι κρατάει τον φάκελο όμηρο για να αναγκάσει την E.E. να αποδεσμεύσει τα χρήματα που παρακρατεί λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου.
Πολωνικό «παζάρι», με ανοχή της Γαλλίας, για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας