• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.6°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 28.2°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.7°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.1°C
  0 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 28.2°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 28.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  44%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομισματική σύσφιγξη των κεντρικών τραπεζών και όποιος αντέξει

 • A-
 • A+
Τράπεζες Αγγλίας, Νορβηγίας και Ελβετίας προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων τους μία ημέρα μετά τη Fed με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού ● Το απότομο φρένο των κεντρικών τραπεζιτών φέρνει στη μνήμη το πάγωμα της οικονομίας στην περίοδο της καραντίνας και προοιωνίζεται ποιοι θα είναι ξανά τα θύματα.

Σαν το χαλάζι έπεφταν οι αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρώπη χθες, λίγες μόνο ώρες μετά την αντίστοιχη κίνηση της αμερικανικής Fed. Τράπεζα της Αγγλίας, Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας και Ελβετική Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν όλες σε μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων τους ακολουθώντας τη στρατηγική επιθετικής νομισματικής σύσφιγξης που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού.

Αντίθετα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, που δεν ακολούθησε αυτήν την κατεύθυνση αφήνοντας τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο -0,1%, αναγκάστηκε να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια προκειμένου να στηρίξει το γεν. Αναλυτικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank) αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, στο 0,5%, τερματίζοντας την πολιτική αρνητικών επιτοκίων που ακολούθησε τα τελευταία 7,5 χρόνια, με στόχο τη συγκράτηση του ελβετικού φράγκου. Η αύξηση ήταν μόλις η δεύτερη τα τελευταία 15 χρόνια και η SNB δεν απέκλεισε νέες στη συνέχεια, όπως και παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος.

Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) αύξησε και αυτή το επιτόκιό της κατά 0,5%, στο 2,25%, ενώ προανήγγειλε ακόμη μία αύξηση για τον Νοέμβριο. Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) προχώρησε από την πλευρά της στην 7η διαδοχική αύξηση του επιτοκίου της, αυτή τη φορά κατά 0,5%, ανεβάζοντάς το στο 2,25%, ενώ διεμήνυσε και αυτή συνέχιση των αυξήσεων έως ότου χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός. Η χθεσινή αύξηση ήταν διπλάσια όσων είχαν προηγηθεί (0,25%) σε αυτόν τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφασίστηκε παρά την πρόβλεψη της ΒΟΕ ότι η βρετανική οικονομία εμφάνισε αρνητική ανάπτυξη (-0,1)% και στο β’ και στο γ’ τρίμηνο του έτους, βουτώντας σε «τεχνική» ύφεση.

Η επιλογή αυτή, η συντονισμένη μεγαλύτερη και ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, όπως και ο παραμερισμός της ζημιάς που θα προκληθεί στην οικονομία από το υψηλότερο κόστος του χρήματος φαίνεται ότι συναποφασίστηκαν από την πλειονότητα των κεντρικών τραπεζιτών της υφηλίου στο φετινό οικονομικό συμπόσιο της Fed, που πραγματοποιήθηκε στο Τζάκσον Χόουλ του Γουαϊόμινγκ στα τέλη Αυγούστου.

Αμέσως μετά, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ακολούθησε μπαράζ επιθετικών αυξήσεων, με προεξέχουσες αυτές της ΕΚΤ (κατά 0,75% στο 1,75%), της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά (κατά 0,75% στο 3,25%), της Αυστραλίας (κατά 0,5% στο 2,35%).

Την περασμένη Τρίτη πήρε τη σκυτάλη η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, που προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1992 (κατά 1% στο 1,75%), ενώ προχθές η Fed προέβη στην τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 0,75%, ανεβάζοντας το εύρος του βασικού της επιτοκίου στο 3%-3,25%. Ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, διεμήνυσε ότι «η τράπεζα θα προχωρήσει μέχρις ότου γίνει η δουλειά», ενώ σε όσους εκφράζουν ανησυχίες για τη ζημιά στην οικονομία είπε πως κανείς δεν γνωρίζει αν ο αγώνας κατά του πληθωρισμού θα φέρει μια ύφεση.

Η νομισματική πολιτική όμως αργεί να φέρει αποτέλεσμα και οι οικονομίες της υφηλίου μειώνουν συνεχώς ταχύτητα. Το απότομο πάτημα του φρένου που επιχειρούν σε αυτή τη φάση με την επιθετικότερη σύσφιγξη οι κεντρικοί τραπεζίτες ενδέχεται αποβεί τόσο οδυνηρό όσο το πάγωμα της παγκόσμιας οικονομίας με τις καραντίνες της πανδημίας. Και τη νύφη θα την πληρώσουν και αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, και όχι οι πολύ πλούσιοι, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μέτοχοί τους, που αβγάτισαν τον πλούτο τους σε νέα επίπεδα-ρεκόρ την τελευταία διετία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
Αγνοώντας τις προβλέψεις για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και πρόκληση νέων δεινών στους λαούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά την υφήλιο αναμένεται να ανακοινώσουν δραστικές αυξήσεις στο κόστος του χρήματος.
Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο μονεταρισμός και η εναλλακτική της πολιτικής
Την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν στον περιορισμό της προσφοράς χρήματος, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να παρέμβουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα με ρύθμιση τιμών και αύξηση δημοσίων δαπανών.
Ο μονεταρισμός και η εναλλακτική της πολιτικής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ομοβροντία αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στα βήματα της Fed
Οι κεντρικές τράπεζες Αγγλίας, Ελβετίας, Ουγγαρίας έσπευσαν, λίγες ώρες μετά την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, να εναρμονίσουν τη νομισματική τους πολιτική. Στο «κόκκινο» ξανά τα χρηματιστήρια ● Ενισχύεται ο...
Ομοβροντία αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στα βήματα της Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η αύξηση επιτοκίων και τα... παθήματα των πολιτικών Βόλκερ
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που να μη συνεπάγεται πρόκληση ζημίας στην οικονομία.
Η αύξηση επιτοκίων και τα... παθήματα των πολιτικών Βόλκερ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα δίνουν όλα για... ακριβό χρήμα
Πάσα» στους κεντρικούς τραπεζίτες για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, ακριβότερο κόστος του χρήματος, ακριβότερη εξυπηρέτηση των δανείων φαίνεται να έκανε η κυβέρνηση Τρας στη Βρετανία.
Τα δίνουν όλα για... ακριβό χρήμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed
Ο διοικητής της Fed συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε για μείωση του πληθωρισμού, που όμως εγκυμονεί κινδύνους για επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην παγκόσμια...
Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας