• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 14.0°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.7°C
  5 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  0 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.4°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 15.8°C
  5 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.0°C
  3 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 14.8°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  4 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  94%
© Pop Nukoonrat | Dreamstime.com

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια

 • A-
 • A+

Με τη Ρωσία να συνεχίζει να απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε νομοθεσία που περιγράφει λεπτομερώς τρεις από τις πέντε ιδέες που είχε προηγουμένως προτείνει η πρόεδρος Ursula von der Leyen για τον περιορισμό της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας.  

Συνοπτικά:

Το κεντρικό σημείο της πρότασης παραμένει το ίδιο: μια εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν υπέρμετρες ποσότητες -δηλαδή δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο-, όπως αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια, απόβλητα, πυρηνική ενέργεια, λιγνίτη, πετρέλαιο και ορισμένα είδη υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιομάζας. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εισπράττουν την εν λόγω εισφορά και να αναδιανέμουν τα κεφάλαια στους καταναλωτές. 

Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν μέσω αυτής της εισφοράς θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και θα είναι μεγαλύτερα για εκείνες με μεγάλες ενεργειακές εταιρείες - ιδίως τη Γερμανία. Αντίθετα, οι χώρες με λιγότερες υπερπαραγωγικές μονάδες έχουν λιγότερα να κερδίσουν. 

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών της ΕΕ τάσσεται τώρα υπέρ μέτρων που θα μειώσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ή η επιβολή παγκόσμιου ανώτατου ορίου τιμών στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. 

→ Για να δούμε τι θα πει η πρόεδρος της Κομισιόν αύριο στην ετήσια προγραμματική της ομιλία.  

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει μια πιο λιτή εκδοχή του σχεδίου πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όταν θα μιλήσει αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και έκτακτους φόρους στις ενεργειακές εταιρείες. Μια πρόταση για τη διευκόλυνση της ρευστότητας στις ενεργειακές εταιρείες που βρίσκονται υπό πίεση απαιτεί περαιτέρω εργασία, αν και έχει ευρεία υποστήριξη, όπως μας είπαν. Εν τω μεταξύ, ένα ανώτατο όριο για τις εισαγωγές φυσικού αερίου παραμένει άπιαστο με τα κράτη μέλη να διχάζονται σχετικά με τον σχεδιασμό του. Το σχέδιο μείωσης της ζήτησης θα ενισχύσει τον λόγο της Επιτροπής στο θέμα αυτό, καθώς η τρέχουσα κρίση "απαιτεί ταχεία και συντονισμένη αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ", σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης που έχουμε δει. Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν συμφωνούν ακόμη με την παρέμβαση της Von der Leyen στο ευαίσθητο πεδίο των εθνικών ενεργειακών αγορών. 

Πάντως, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν καθώς άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι λεπτομέρειες των προτάσεων της Επιτροπής για την ενέργεια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο υποχώρησαν έως και 9,3% στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατέρρευσαν επίσης. Παρόλα αυτά, οι τιμές παραμένουν σχεδόν οκτώ φορές υψηλότερες από ό,τι σε κανονικές περιόδους. Η Goldman Sachs αναμένει ότι θα μειωθούν στο μισό από τα σημερινά επίπεδα κάποια στιγμή στο πρώτο τρίμηνο του 2023. 

Η Νορβηγία είναι «επιφυλακτική» για ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, καθώς δεν θα λύσει την έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Store. Ο ίδιος συμφώνησε σε στενότερη συνεργασία με την ΕΕ για την ενεργειακή κρίση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με την Von der Leyen χθες. Η Νορβηγία διοχετεύει τώρα 8% περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από ό,τι πριν από τον πόλεμο.  

Οι κυρώσεις δουλεύουν 

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας συρρικνώθηκε απότομα τον Αύγουστο, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν υπό την πίεση της χαμηλότερης παραγωγής ενέργειας και των κυρώσεων. Το πλεόνασμα μειώθηκε στα 137 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, λιγότερο από το ήμισυ των 481 δισεκατομμυρίων ρουβλίων που αναφέρθηκαν για το έτος μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Οι δαπάνες παραμένουν ισχυρές, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει την οικονομία, υποστηρίζει το Bloomberg. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε καν τη λέξη πλαφόν δεν «ψέλλισε» η Κομισιόν
Ούτε τη λέξη πλαφόν δε χρησιμοποιεί η Κομισιόν. Τον ονομάζει «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Ε.Ε. από επεισόδια υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού...
Ούτε καν τη λέξη πλαφόν δεν «ψέλλισε» η Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ημίμετρα απαντά η ΕΕ στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας
Κατώτερες των περιστάσεων οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει.
Με ημίμετρα απαντά η ΕΕ στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παίζουν καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Παίζουν καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Συμφωνία 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία, εάν δεν συμφωνηθεί ταυτόχρονα και το πλαφόν
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στρογγυλεύει» η πρόταση για το φυσικό αέριο
Πολλές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή πλατφόρμα κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά κανένα νέο για πλαφόν στο φυσικό αέριο και αλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία.
«Στρογγυλεύει» η πρόταση για το φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σχέδιο της Κομισιόν για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο
Οι υπουργοί Ενέργειας θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο έχοντας στα χέρια τους την καυτή πατάτα που έλαβαν από τους ηγέτες των «27».
Το σχέδιο της Κομισιόν για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας