• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διχάζει το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

 • A-
 • A+
Δεν συγκεντρώνει προς το παρόν την πλειοψηφία των χωρών η πρόταση της Κομισιόν ● Στους διαφωνούντες και η Ελλάδα που επιμένει στην άποψη για συνολικό πλαφόν που να τελεί υπό διαπραγμάτευση στο ολλανδικό ενεργειακό χρηματιστήριο ● Πυκνό παρασκήνιο ζυμώσεων εν όψει του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή ● Σήμερα συνάντηση της Φον ντερ Λάιεν με τους μόνιμους αντιπροσώπους των 27.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Εκτακτα μέτρα ρευστότητας για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και την αντιμετώπιση της αστάθειας στις τιμές ενέργειας, αλλά και επέκταση του προσωρινού πλαισίου στήριξης που έχει ενεργοποιηθεί λόγω πανδημίας ώς το τέλος του 2023 είναι δύο από τις παρεμβάσεις που αναμένεται να προτείνουν οι υπουργοί Ενέργειας στο έκτακτο συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές του συμβουλίου, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών, το πλαφόν στις φθηνότερες μορφές ενέργειας, αλλά και το πλαφόν στο ρωσικό αέριο είναι ανάμεσα σε αυτά που θα συζητήσουν οι υπουργοί. Ωστόσο, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν παράλληλες διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη συναίνεση, τουλάχιστον για τα άμεσα μέτρα που θα προτείνει η Κομισιόν. Εν όψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή, οι εργασίες είναι εντατικές προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της Ευρώπης σε αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο που έχει ξεκινήσει με τη Ρωσία.

Πέρα από τη συνάντηση των 27 μόνιμων αντιπροσώπων (Coreper) όπου θα παραστεί και η πρόεδρος της Κομισιόν και θα τεθούν επί τάπητος οι πολιτικές κατευθύνσεις που θα δώσουν οι υπουργοί την Παρασκευή, ακόμα δύο συζητήσεις θα διεξαχθούν μεταξύ ειδικών σήμερα.

Η βασικότερη αφορά τους εμπειρογνώμονες των κυβερνήσεων που θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι σαν ομάδα κρούσης για να συζητήσουν και να καταλήξουν στις καλύτερες λύσεις για το πλαφόν στην αγορά ενέργειας. Το «παρών» θα δώσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο επικεφαλής σύμβουλος ενέργειας Νίκος Τσάφος. Σε ακόμα μία παράλληλη συνάντηση οι καθ’ ύλην ειδικοί των 27 χωρών για την ενέργεια θα εξετάσουν ζητήματα με πιο τεχνικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την τσεχική προεδρία, οι υπουργοί την Παρασκευή αναμένεται να καλέσουν την Κομισιόν να προτείνει έκτακτες παρεμβάσεις για να περιορίσει τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος. Και όπως εξηγούσε στην «Εφ.Συν.» ένας διπλωμάτης, τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στην ανακούφιση καταναλωτών και εταιρειών που πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Αλλο ένα θέμα που θα απασχολήσει τους 27 θα είναι η μείωση της ζήτησης σε ηλεκτρικό ρεύμα - υπάρχει ήδη η εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, που οι υπουργοί θα εξετάσουν την υποχρεωτικότητά της. Οι υπουργοί θα καλέσουν την Επιτροπή να πάρει νέες πρωτοβουλίες για να υπάρξει συντονισμός δράσης.

Ακόμα μία πρόταση που αναμένεται να θέσουν οι ανατολικές χώρες είναι η επανεξέταση των εσόδων από το εμπόριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να διατεθούν στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.

Αντεπιχείρημα

Πάντως, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, που προτείνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν συγκεντρώνει προς το παρόν την υποστήριξη πολλών χωρών, αφού ναι μεν σε πολιτικό επίπεδο θα επιφέρει πλήγμα στη Ρωσία, αλλά ενέχει κινδύνους για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ανάμεσα στις χώρες που καταρχάς αντιδρούν είναι και η Ελλάδα, αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα που η Αθήνα εντοπίζει στο χρηματιστήριο ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία.

Ως γνωστόν, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να μπει πλαφόν γενικά στο φυσικό αέριο, ως ρύθμιση των τιμών ενέργειας που καθορίζονται από το ολλανδικό χρηματιστήριο. Πολλές χώρες αντιδρούν σε αυτήν την πρόταση, με τον φόβο ότι προμηθευτές θα στρέψουν αλλού τις πωλήσεις τους.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι οι τιμές είναι εξωφρενικές και κάπως θα πρέπει να μπει φρένο. Αλλωστε η Ελλάδα είναι μία από τις έξι χώρες που δύναται να προμηθευτεί υγροποιημένο φυσικό αέριο ισόποσο με τη ζήτησή της (οι άλλες είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Κροατία και η Μάλτα).

Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί πλαφόν στην τιμή του αερίου, η Ελλάδα έχει προτείνει μια δεύτερη παρέμβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Είναι η πρόταση που φαίνεται να προκρίνεται από την Κομισιόν για πλαφόν στις φθηνότερες μορφές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες, η πυρηνική και ο λιγνίτης.

«Αν το συμβούλιο αυτό των υπουργών είχε γίνει 7 μήνες νωρίτερα, όλοι θα ήμασταν πανευτυχείς», έλεγε χαρακτηριστικά ένας διπλωμάτης. «Ωστόσο τώρα δεν έχουμε ούτε μέρα να χάσουμε», συμπλήρωσε με νόημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με πλαφόν στο ρωσικό αέριο αντιδρά η Ε.Ε.
Ασάφειες στο σχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Παρασκευής. «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, θα αποτύχει», τουιτάρει η φον ντερ Λάιεν.
Με πλαφόν στο ρωσικό αέριο αντιδρά η Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 11 χώρες υπέρ του πλαφόν στο αέριο
Μια επιστολή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο πρόκειται να σταλεί στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.
Πάνω από 11 χώρες υπέρ του πλαφόν στο αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμβιβασμός μετά... προσευχής για ήπιο χειμώνα
Ευεργετικές αποκλίσεις για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία ● Καταγράφηκαν και η ελληνική πρόταση για ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου,...
Συμβιβασμός μετά... προσευχής για ήπιο χειμώνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο Μπακού, αδελφές μου, στο Μπακού...
Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη στο Μπακού, η προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ε.Ε. θα διπλασιαστεί. «Δεσμευόμαστε για την επέκταση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Στο Μπακού, αδελφές μου, στο Μπακού...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο έλεος της Πολωνίας το πλαφόν στο πετρέλαιο
Η ανώτατη τιμή φαίνεται να έχει κλειδώσει στα 60 δολάρια το βαρέλι και αν τελικά εγκριθεί, τη Δευτέρα ξεκινάει η απαγόρευση της αγοράς ρωσικού πετρελαίου μέσω πλοίων από την Ε.Ε.
Στο έλεος της Πολωνίας το πλαφόν στο πετρέλαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας