• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  94%

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

AP Photo/Virginia Mayo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με πλαφόν στο ρωσικό αέριο αντιδρά η Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Ασάφειες στο σχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Παρασκευής. «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, θα αποτύχει», τουιτάρει η φον ντερ Λάιεν. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία στο θέμα του πλαφόν στο ρωσικό αέριο. Καταγραφή προτάσεων σε έγγραφο της τσεχικής προεδρίας στην Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με πολλά κενά και ερωτήματα παραμένει το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων όπου θα κληθούν να συμφωνήσουν οι υπουργοί Ενέργειας στο έκτακτο Συμβούλιο της Παρασκευής. Οι πιέσεις αυξάνονται ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες, συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, που έχουν εξαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο προς το παρόν, το κείμενο παραμένει γενικόλογο και δεν δίνει παρά τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις. Οι υπουργοί θα δίνουν εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παρουσιάσει τις νομοθετικές της προτάσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο twitter περιέγραψε τις κατευθυντήριες γραμμές των μέτρων που θα προτείνει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε, η πρόταση της Επιτροπής θα έχει ως στόχο τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής (πλαφόν) στο ρωσικό φυσικό αέριο, τη βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα και την ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας «που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές. Θα αποτύχει», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο έγγραφο που υπάρχει στο τραπέζι των κρατών-μελών μέχρι αυτήν την ώρα, και το οποίο θα υποστεί αλλαγές έως την Παρασκευή, οι υπουργοί θα καλούν την Κομισιόν να προτείνει έκτακτες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. «Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποσκοπούν στο να ωφεληθούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, ώστε να αμβλυνθούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των σημερινών υψηλών τιμών ενέργειας, και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητά τους», αναμένεται να τονίζουν οι υπουργοί.

Επίσης, το Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση νέες πρωτοβουλίες για συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ε.Ε., προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να αντιμετωπιστούν η ενεργειακή στενότητα και οι υψηλές τιμές ενέργειας και θα εκφράσουν επίσης την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών στην οικονομική σταθερότητα των φορέων εκμετάλλευσης ενέργειας και την ικανότητά τους να συναλλάσσονται στην αγορά.

«Ως εκ τούτου, οι υπουργοί καλούν την Επιτροπή να προτείνει ταχέως μέσα έκτακτης ρευστότητας για να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία της αγοράς ώστε να μειωθεί η μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας», θα προστίθεται στα συμπεράσματα.

Υπό αιρέσεις και αλλαγές είναι το σημείο στο οποίο οι υπουργοί θα καλούν την Κομισιόν να εξετάσει τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ένα αίτημα στο οποίο επιμένουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Πάντως, πηγές της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι στο θέμα του πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αν και πλέον πολλές χώρες που αρχικά ήταν αρνητικές τώρα έχουν μετατοπιστεί. Διπλωμάτες εξηγούν ότι για να «περάσει» το μέτρο αυτό θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία – και όχι ομοφωνία, κάτι που θα το καταστούσε αδύνατο.

Πάντως, οι πιέσεις πλέον έρχονται από παντού. Ακόμα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πέταξε τις… σπόντες του ότι η Ε.Ε. έχει αργήσει να πάρει αποφάσεις, την ώρα που η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν δύσκολο ενεργειακά χειμώνα.

Προς το παρόν, η προεδρεύουσα της Ε.Ε. Τσεχία έχει καταρτίσει έναν κατάλογο προτάσεων από όλη την Ε.Ε., όπου έχει συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις. Τις έχει στείλει στις 27 χώρες και αναμένει απαντήσεις ώς την Τετάρτη που συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση αυτή θα παρευρεθεί και η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν, για να συζητήσει τις προτάσεις που θα ανακοινώσει στον προγραμματικό λόγο της με τίτλο «State of the Union» στις 14 Σεπτεμβρίου. Πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα της, αυτή η επίσκεψη εκτιμάται και ως μια απάντηση στα… καρφιά του Σαρλ Μισέλ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διχάζει το πλαφόν στο ρωσικό αέριο
Σύμφωνα με πηγές του συμβουλίου, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών, το πλαφόν στις φθηνότερες μορφές ενέργειας, αλλά και το πλαφόν στο ρωσικό αέριο είναι ανάμεσα σε αυτά που θα συζητήσουν οι υπουργοί....
Διχάζει το πλαφόν στο ρωσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμβιβασμός μετά... προσευχής για ήπιο χειμώνα
Ευεργετικές αποκλίσεις για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία ● Καταγράφηκαν και η ελληνική πρόταση για ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου,...
Συμβιβασμός μετά... προσευχής για ήπιο χειμώνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση μόνο με αέριο... τούρμπο!
Δυσφορία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την πρόταση της Κομισιόν να ενεργοποιείται ο «κόφτης» στην τιμή του φυσικού αερίου μόνο όταν σπάει το όριο των 275 ευρώ/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες (και όχι...
Παρέμβαση μόνο με αέριο... τούρμπο!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν βιάζονται οι υπουργοί Ενέργειας
Κοινές αγορές φυσικού αερίου, δυναμικό πλαφόν στο χρηματιστήριο ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία (TTF) και ιβηρικό μοντέλο τέθηκαν στο μικροσκόπιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Δεν βιάζονται οι υπουργοί Ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνικό «ναι μεν, αλλά» στην πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό αέριο
Κατ’ αρχάς θετική, αλλά με… αστερίσκους, τοποθετείται η Ελλάδα στην πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο του 8ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ελληνικό «ναι μεν, αλλά» στην πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας