• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.5°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.5°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 4.0°C / 11.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.2°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 7.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 11.5°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.7°C / 8.1°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.7°C / 1.7°C
  2 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρενάρει προσδοκίες στο ενεργειακό η Κομισιόν

 • A-
 • A+
Χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να επεξεργαστεί τα βραχυπρόθεσμα έκτακτα μέτρα με επίκεντρο το πλαφόν στο φυσικό αέριο ● Παζάρια εν όψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου ● Οι ενστάσεις για τα συστήματα ανώτατων ορίων και επιδοτήσεων και ο τετραπλασιασμός εξαγωγών ρεύματος από τη φτηνή Ισπανία στην ακριβή Γαλλία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θέμα εβδομάδων -και όχι ημερών- αναμένεται να είναι οι προτάσεις της Κομισιόν για έκτακτα μέτρα στην αγορά ενέργειας. Χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν κινείται σε δύο επίπεδα: τα βραχυπρόθεσμα έκτακτα μέτρα για το «φρένο» στο ράλι των τιμών ενέργειας αναμένονται «τις προσεχείς εβδομάδες», ενώ ακόμα ένα μακροπρόθεσμο πακέτο προτάσεων με στόχο τη μείωση των τιμών ρεύματος και την αλλαγή ενεργειακής αρχιτεκτονικής θα παρουσιάσει η Επιτροπή στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Το παρασκήνιο είναι έντονο εν όψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, αφού η Κομισιόν ανταλλάσσει σημειώματα και προτάσεις με τα κράτη-μέλη, προκειμένου να υπάρξει κάποια εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκείνη τη μέρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν για πανευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και του αερίου. Ωστόσο δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι οι 27 συμφωνούν.

Η πρόταση που αυτή τη στιγμή συζητείται έντονα στις Βρυξέλλες βασίζεται στο ανώτατο όριο τιμών ενέργειας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις περιορίζουν και επιδοτούν την τιμή του φυσικού αερίου για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η ιδέα είναι ότι διατηρώντας το φυσικό αέριο φτηνότερο οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι πυρηνικοί σταθμοί δεν μπορούν να χρεώνουν αστρονομικές τιμές, όπως έκαναν τους τελευταίους μήνες.

Διαρροές...

Ωστόσο ο κίνδυνος με τέτοια συστήματα ανώτατων ορίων και επιδοτήσεων είναι ότι η φτηνότερη ηλεκτρική ενέργεια διαρρέει πέρα από τα σύνορα ενός κράτους. Από τότε που η Ισπανία υιοθέτησε το μέτρο της, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας από τον νότιο γείτονά της τετραπλασιάστηκαν! Αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας προειδοποιούν ότι ένα παρόμοιο σύστημα θα εξατμιζόταν μέσα από το εξαιρετικά συνδεδεμένο δίκτυο της Γερμανίας - εκτός αν το υιοθετήσει η Ε.Ε. στο σύνολό της.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης τη φορολόγηση των ενεργειακών κερδών. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα υποστηρίξουν κάποια μορφή φόρων των υπερκερδών, λέγοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει «να αναπτύξει ένα εργαλείο για να πει στους παρόχους ενέργειας με χαμηλό κόστος: “Μπορείτε να έχετε ένα συγκεκριμένο κέρδος, αλλά δεν μπορείτε να τα κρατήσετε όλα”, πρέπει να λάβουμε μέρος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με μικρά εισοδήματα και τις εταιρείες που αγωνίζονται».

Πάντως στην καλή είδηση ότι η Ε.Ε. έχει καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες του φυσικού αερίου κατά σχεδόν 80% μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ ο στόχος ήταν για τον Νοέμβριο, ήρθε χθες να προστεθεί μια κακή είδηση: η Gazprom θα προχωρήσει σε νέες περικοπές με νέα προσχήματα και αυτό ανησυχεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας και φυσικά αυξάνει τις ήδη αυξημένες τιμές.

Με νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ χονδρικής ρεύματος σήμερα η Ελλάδα

Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται και σήμερα η Ελλάδα στη χονδρική τιμή ρεύματος, με 697,41 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι νέο ιστορικό υψηλό για τη χώρα μας, πάνω από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία.

Οι τιμές χονδρικής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας δείχνουν ότι ελάχιστη έως και μηδενική επίδραση είχαν στην αποθάρρυνση της αισχροκέρδειας των παραγωγών οι θορυβώδεις προαναγγελίες και διαρροές για «ριζική μεταρρύθμιση της ενεργειακής» αγοράς της Ε.Ε. και για πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ρεύματος. Υπό την επίδραση αυτών των προσδοκιών το φυσικό αέριο TTF έπεσε χθες κατά 7,2%, στα 252 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν σχεδόν παντού αντιστρόφως ανάλογα. Σταθερή εξαίρεση η Ισπανία και η Πορτογαλία, με 187 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χάρη στην αποσύνδεση από την τιμή του αερίου που έχουν εξασφαλίσει.

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα η ΡΑΕ ανακοίνωσε τις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για τον Σεπτέμβριο. Για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου η ΡΑΕ ανεβάζει την ανώτατη τιμή αποζημίωσης από τα 422,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα του Αυγούστου στα 564,18 ευρώ τον Σεπτέμβριο, που είναι αύξηση περίπου 25%. Ανάλογη είναι η αύξηση και στις μονάδες αερίου ανοιχτού κύκλου, καθώς η τιμή αποζημίωσης αυξάνεται από τα 594,76 ευρώ τον Αύγουστο στα 797,30 ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Για τις λιγνιτικές μονάδες το πλαφόν αποζημίωσης των παραγωγών αυξάνεται οριακά από τα 205,38 στα 214,22, αύξηση περίπου 5%, ενώ οι τιμές για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και της Ανανεώσιμες Πηγές μένουν αμετάβλητες στα 112 και στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντίστοιχα.

Αυτή η αύξηση προϊδεάζει για αντίστοιχη νέα αύξηση στις λιανικές τιμές του Οκτωβρίου, που οι προμηθευτές ρεύματος θα ανακοινώσουν στις 20/9, και για μια νέα απογείωση του κόστους της κρατικής επιδότησης, που στους δύο μήνες ισχύος του νέου συστήματος έχει φτάσει τα 3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρω-αντίμετρα στις ΗΠΑ
Τρόπους για να θωρακίσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες έναντι του τεράστιου συστήματος επιδοτήσεων που εφαρμόζεται από την αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο μηχανισμός αντιμετώπισης του...
Ευρω-αντίμετρα στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και εγένετο πλαφόν... 180 ευρώ
Μπλούζες με σύνθημα «θα συγκαλέσουμε όσα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας χρειαστούν» φορούσαν στην τελική συνέντευξη Τύπου χθες ο υπουργός της Τσεχίας και η ομάδα του. Με αυτόν τον αστείο τρόπο θέλησαν να...
Και εγένετο πλαφόν... 180 ευρώ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο διχάζει ξανά την Ευρώπη
Μία ακόμα συνάντηση πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι πρέσβεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρουν έναν συμβιβασμό σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, κι αυτή απέτυχε να βρει τη...
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο διχάζει ξανά την Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Συμφωνία 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία, εάν δεν συμφωνηθεί ταυτόχρονα και το πλαφόν
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμβιβασμός μετά... προσευχής για ήπιο χειμώνα
Ευεργετικές αποκλίσεις για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία ● Καταγράφηκαν και η ελληνική πρόταση για ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου,...
Συμβιβασμός μετά... προσευχής για ήπιο χειμώνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το επίμαχο Ενεργειακό Σχέδιο της Κομισιόν στην αυριανή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Μεταξύ των άλλων αλλαγών στο τελευταίο σχέδιο πρότασης που συζητείται είναι ότι πέντε και όχι τρεις χώρες θα μπορούν να ζητούν συναγερμό σε επίπεδο ΕΕ που θα ενεργοποιεί τους δεσμευτικούς κανόνες.
Το επίμαχο Ενεργειακό Σχέδιο της Κομισιόν στην αυριανή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας