• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.4°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  3 BF
  76%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  2 BF
  95%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.4°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  1 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πορφυρογέννητοι της κρίσης

 • A-
 • A+
Εν μέσω τρομακτικής αφαίμαξης στα εισοδήματα των εργαζόμενων λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης, οι 100 κορυφαίοι CEOs της Βρετανίας απόλαυσαν αύξηση 39% στις ετήσιες αποδοχές τους και παίρνουν πλέον 109 φορές περισσότερα απ’ ό,τι οι υπόλοιποι θνητοί (εργαζόμενοι) ● Στα 3,4 εκατ. λίρες η μέση ετήσια αμοιβή για τον καθένα τους.

Καθώς οι κυβερνήσεις της αναπτυγμένης Δύσης, οι οικονομικές ελίτ και τα ελεγχόμενα από αυτές ΜΜΕ προετοιμάζουν τους εργαζόμενους και τη φτωχολογιά τρομοκρατώντας τους για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και αφαίμαξη των εισοδημάτων τους -με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση-, στον ορίζοντα φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι... λεφτά υπάρχουν αλλά αυτά προορίζονται μόνο για τους «λίγους και εκλεκτούς».

Ο λόγος αυτή τη φορά είναι για τους διευθύνοντες συμβούλους των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών της Βρετανίας, οι οποίοι είδαν τις μέσες αποδοχές τους να εκτοξεύονται πέρυσι κατά 39% σε σχέση με το 2020.

Σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης High Pay Centre και της βρετανικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων (TUC), οι μέσες ετήσιες απολαβές καθενός από τους παραπάνω 100 κορυφαίους Βρετανούς CEOs εκτοξεύτηκαν πέρυσι στα 3,4 εκατ. λίρες από τα 2,5 εκατ. λίρες το 2020, όταν η πανδημία του κορονοϊού βρισκόταν στο φόρτε της. Στο επίπεδο αυτό οι αποδοχές των «100» ξεπέρασαν τις αντίστοιχες που αυτοί είχαν καρπωθεί προ πανδημίας, το 2019, όταν και έβαλαν στις τσέπες τους κατά μέσο όρο 3,25 εκατ. λίρες έκαστος.

Οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός Βρετανού διευθύνοντος συμβούλου είναι πλέον 109 φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες ενός μέσου εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης, δηλαδή 30 φορές περισσότερο απ’ ό,τι το 2019 όταν οι CEOs έβαζαν αντίστοιχα στα πορτοφόλια τους… μόνο τα 79πλάσια. Ο πιο ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν ο Sebastien De Montessus της Endeavour, η οποία διαχειρίζεται χρυσωρυχεία στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Σενεγάλη. Πληρώθηκε 16,9 εκατομμύρια λίρες. Δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος ήταν ο Πασκάλ Σοριό της AstraZeneca, με αποδοχές 13,9 εκατομμύρια λίρες.

Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση-σοκ συρρίκνωσης των πραγματικών μισθών τον Ιούνιο κατά 3%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη απαξίωση της αμοιβής της εργασίας στη Βρετανία εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού από τότε που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, το 2001. Αντικατοπτρίζουν την τεράστια ανισότητα στην κατανομή των εργασιακών αμοιβών -μεταξύ κορυφής και υπόλοιπων εργαζόμενων- και η οποία όπως επισημαίνουν TUC και High Pay Centre τροφοδοτεί την οξεία κρίση κόστους διαβίωσης που βιώνει σήμερα η Βρετανία.

«H δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας για τις αμοιβές μερικών ήδη πλούσιων στελεχών τους καθιστά δυσκολότερη τη χρηματοδότηση των αυξήσεων στις αποδοχές των εργαζόμενων μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Εάν τα εισοδήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονταν πιο ίσα, το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που επλήγησαν περισσότερο από την τρέχουσα οικονομική κρίση θα ανέβαινε σημαντικά, ενώ εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή πιθανότατα δεν θα παρατηρούσαν καμία διαφορά στον τρόπο της ζωής τους», τονίζει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του High Pay Centre, Luke Hildyard.

Συνολικά, οι 100 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες της Βρετανίας δαπάνησαν πέρυσι πάνω από 720 εκατ. λίρες για τις απολαβές μόνο 224 ανώτατων στελεχών τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος των αποφάσεων για τα πλουσιοπάροχα πακέτα αμοιβών που απολαμβάνουν τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών επί της ουσίας λαμβάνεται από τους ίδιους και το σινάφι τους. Ερευνα της High Pay Centre που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή που πέρασε, αποκάλυψε ότι κάποιοι από τους υψηλόμισθους επικεφαλής των ιδιωτικών εταιρειών ύδρευσης της Βρετανίας συμμετείχαν έναντι αμοιβής δεκάδων χιλιάδων λιρών -ως μη εκτελεστικά μέλη- σε διοικητικά συμβούλια άλλων εταιρειών. Από τη θέση αυτή παρείχαν συμβουλές για τη διαμόρφωση των μπόνους και των πακέτων αποδοχών άλλων ανώτατων στελεχών. Σαν να λέμε δηλαδή Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

TUC και High Pay Centre τονίζουν ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο και κάνουν έκκληση για μεταρρυθμίσεις του κανονιστικού πλαισίου που καθορίζει τις αμοιβές στις εταιρείες. Μεταξύ άλλων ζητούν τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο εκλεγμένων αντιπροσώπων του εργατικού δυναμικού στις επιτροπές των εταιρειών που αποφασίζουν για τις εργασιακές αμοιβές, ελεύθερη πρόσβαση συνδικάτων στους εργασιακούς χώρους και διαφάνεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με... βουντού ξεκινά ο «ταξικός πόλεμος» στη Βρετανία;
Η βρετανική κυβέρνηση νεκρανασταίνει αποτυχημένες πολιτικές του προηγούμενου αιώνα. Η εμπειρία της συνταγής Ρέιγκαν που οδήγησε σε αναδιανομή μισθολογικών αυξήσεων 50 τρισ. από το φτωχότερο 90% του πληθυσμού...
Με... βουντού ξεκινά ο «ταξικός πόλεμος» στη Βρετανία;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κρίση δεν αγγίζει τους πλούσιους
Ενώ ο κοσμάκης συνεχίζει να παραμιλά στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ και τις αντλίες των βενζινάδικων από την ακρίβεια, τρομάζοντας με τη σκέψη του χειμώνα που έρχεται, οι πολύ πλούσιοι της υφηλίου ουδόλως...
Η κρίση δεν αγγίζει τους πλούσιους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φορολογήστε τους πλούσιους!»
Το «μάρμαρο» του κορονοϊού, τα τεράστια ελλείμματα του δημόσιου τομέα μπορούν να καλυφθούν πολύ αποτελεσματικά και δίκαια, με εφάπαξ φόρο 1% στις περιουσίες άνω του 1 εκατ. λιρών, τονίζει μελέτη ειδικών στο...
«Φορολογήστε τους πλούσιους!»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μεγάλη «αρπαχτή» της κρίσης
Ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχαναν τη δουλειά τους, η παγκόσμια ελίτ του πλούτου άρπαζε μια ακόμη ευκαιρία προκειμένου να βγάλει κέρδη και να αυξήσει την ήδη τεράστια περιουσία της.
Η μεγάλη «αρπαχτή» της κρίσης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «νησί» της ανισότητας
Το μέγεθος της οικονομικής ανισότητας στο Ην. Βασίλειο αναδεικνύει ανάλυση με μόλις πέντε οικογένειες να κατέχουν μεγαλύτερο πλούτο από αυτόν που έχει το φτωχότερο μέρος ήτοι το 20% του πληθυσμού.
Το «νησί» της ανισότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας