• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 21.9°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.0°C / 21.0°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 18.7°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.1°C
  1 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.6°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  3 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.5°C / 22.2°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 22.7°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.4°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.1°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  54%
AP Photo/Greg Baker

Ο καύσωνας στην Κίνα πλήττει και τις προβλέψεις για την ανάπτυξή της

 • A-
 • A+

Το χειρότερο κύμα καύσωνα των τελευταίων 60 χρόνων αντιμετωπίζει η Κίνα, γεγονός που αυξάνει την πίεση και στην οικονομία της, σε μια περίοδο που επιβραδύνεται λόγω νέων κυμάτων της πανδημίας, αλλά και της κρίσης ακινήτων. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξή της υποβαθμίστηκαν περαιτέρω από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς εργοστάσια έκλεισαν προσωρινά για να γίνει οικονομία στην ενέργεια εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Η Goldman Sachs μείωσε στο 3%, από 3,3% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας φέτος, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία για τον Ιούλιο και τους ενεργειακούς περιορισμούς που προκύπτουν από τον καύσωνα. Είναι η τρίτη φορά που αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομία στην Κίνα από τον Μάιο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, «αν και δεν αναμένουμε επανάληψη των διακοπών ρεύματος και των σημαντικών παύσεων παραγωγής που παρατηρήθηκαν πέρυσι, καθώς η προσφορά άνθρακα παραμένει άφθονη, οι ενεργειακοί περιορισμοί είναι πιθανό να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάκαμψης τον Αύγουστο σε σχέση με τις προηγούμενες προσδοκίες μας».

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενεργειακή κρίση προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Κίνα. Αυτές οφείλονταν στην έλλειψη άνθρακα, τον οποίο η Κίνα χρησιμοποιεί για να παράγει περίπου το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας, και στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αναλυτές της Goldman δήλωσαν επίσης ότι τα οικονομικά στοιχεία του φετινού Ιουλίου έδειξαν «μια ξεκάθαρη εικόνα ασθενούς εγχώριας ζήτησης». Επίσης, τόνισαν ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση της πανδημίας αποτελεί επίσης εμπόδιο στη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της Κίνας.

Από την πλευρά του, ο οίκος Nomura αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Κίνας φέτος στο 2,8% από 3,3%, λόγω της απώλειας της δυναμικής τον Ιούλιο, της αναζωπύρωσης του Covid και του κύματος καύσωνα. Στην έκθεσή του αναφέρει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα «προκάλεσαν ταχεία αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από κατοικίες για κλιματισμό και οδήγησαν αρκετές επαρχίες είτε να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είτε να εκδώσουν δελτίο ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές εστίες της Κίνας». Και πρόσθεσε ότι η ξηρασία που θα προκληθεί ως συνέπεια του καύσωνα μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την παροχή ρεύματος και τη συγκομιδή τροφίμων.

«Η ανάπτυξη της Κίνας το δεύτερο εξάμηνο είναι πιθανό να παρεμποδιστεί σημαντικά από τη στρατηγική μηδενικού Covid, την επιδείνωση του τομέα ακινήτων, την επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών των τοπικών κυβερνήσεων και την πιθανή επιβράδυνση της αύξησης των εξαγωγών», ανέφεραν επίσης οι αναλυτές του οίκου Nomura.

Ο χειρότερος καύσωνας από το 1961

Η Κίνα αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα καύσωνα από το 1961, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε περισσότερες από 100 πόλεις. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μειωθεί η στάθμη του ποταμού Γιανγκτσέ, που είναι σημαντικός για την οικονομία της χώρας, αλλά και να προκληθεί ξηρασία σε περισσότερες από 70 πόλεις.

Η ακραία ζέστη και η ξηρασία προκάλεσαν αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος για κλιματισμό και μείωση στην παροχή υδροηλεκτρικής ενέργειας, επιβαρύνοντας το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η επαρχία Σετσουάν της Κίνας, όπου τα εργοστάσια σταμάτησαν την παραγωγή αυτή την εβδομάδα, είναι ένας κρίσιμη για την κατασκευή ημιαγωγών και ηλιακών συλλεκτών. Η επιβολή δελτίου ηλεκτρικής ενέργειας θα πλήξει εργοστάσια που ανήκουν σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών των Apple, Foxconn και Intel.

Εκεί επίσης είναι το επίκεντρο της βιομηχανίας εξόρυξης λιθίου της Κίνας και η διακοπή των εργασιών μπορεί να αυξήσει το κόστος της πρώτης ύλης, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η γειτονική πόλη Chongqing, η οποία βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Yangtze και Jialing, διέταξε επίσης τα εργοστάσια να αναστείλουν τη λειτουργία τους για μια εβδομάδα έως την επόμενη Τετάρτη για να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια.

Από την πλευρά τους, οι κινεζικές αρχές αποφεύγουν να μιλήσουν για το θέμα της ανάπτυξης. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι 5,5% και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σιωπή από πλευράς κυβέρνησης είναι σημάδι ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί τελικά να μην είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για «αναζωογόνηση» στην κινέζικη οικονομία μιλά το Πεκίνο 
Αρνητικά τα σημερινά οικονομικά στοιχεία, τα οποία προσθέτουν έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για τον πρόεδρο της Κίνας, που προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάσταση ενώ χαλαρώνουν οι περιορισμοί για την πανδημία.
Για «αναζωογόνηση» στην κινέζικη οικονομία μιλά το Πεκίνο 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη +4,8% ανακοίνωσε η Κίνα παρά τις «μεγάλες προκλήσεις»
Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας το πρώτο τρίμηνο, +4,8% σε ετήσια βάση, παρά το lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ανάπτυξη +4,8% ανακοίνωσε η Κίνα παρά τις «μεγάλες προκλήσεις»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ματαιώνει η Όμικρον τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη
Χαμηλότερες προσδοκίες για μία ακμαία ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022 δημιουργούν τα νέα στοιχεία του ΔΝΤ, που λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα της Όμικρον.
Ματαιώνει η Όμικρον τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με το φόβο της Evergrande ζουν οι επενδυτές - Σε στάση αναμονής το Πεκίνο
Οι αγορές προσμένουν πιθανή παρέμβαση διάσωσης από το Πεκίνο, προκειμένου να ανακοπούν τυχόν επιπτώσεις ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία.
Με το φόβο της Evergrande ζουν οι επενδυτές - Σε στάση αναμονής το Πεκίνο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ανατομία μιας κινεζικής φούσκας
Υπό απειλή κατάρρευσης και με οφειλές άνω των 260 δισ. δολαρίων, ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Evergrande «φεσώνει» χιλιάδες κατόχους ομολόγων και αδυνατεί να παραδώσει τουλάχιστον 1,5 εκατ. κατοικίες στους...
Η ανατομία μιας κινεζικής φούσκας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τις κινεζικές επενδύσεις
Η Δύση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις από την Κίνα σε στρατηγικούς τομείς, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Η Δύση θέλει να διατηρήσει τη διεθνή τάξη που...
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τις κινεζικές επενδύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας