• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.2°C / 21.6°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  1 BF
  52%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.5°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.1°C
  1 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  1 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 22.7°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.6°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  54%

Καζακστάν, εγκατάσταση εξόρυξης πετρελαίου

AP Photo/Peter Leonard

Reuters: Το Καζακστάν θα πουλά πετρέλαιο μέσω Αζερμπαϊτζάν για να παρακάμψει τη Ρωσία

 • A-
 • A+

Στην προσπάθειά του να βρει εναλλακτικές διαδρομές για να πουλήσει το πετρέλαιό του, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, το Καζακστάν αναμένεται να διοχετεύσει μέρος της παραγωγής του μέσω του μεγαλύτερου πετρελαιαγωγού του Αζερμπαϊτζάν από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, πηγή με άμεση γνώση του θέματος είπε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν Kazmunaigaz (KMG) βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το εμπορικό σκέλος της κρατικής εταιρείας SOCAR του Αζερμπαϊτζάν για να επιτρέψει την πώληση 1,5 εκατομμυρίου τόνων αργού πετρελαίου Καζακστάν μέσω του αζέρικου αγωγού που παραδίδει πετρέλαιο στο μεσογειακό λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.

Βέβαια, ο όγκος που θα διακινείται δεν θα είναι παρά λίγο πάνω από 30.000 βαρέλια την ημέρα, σταγόνα σε σύγκριση με τα συνηθισμένα 1,3-1,4 εκατομμύρια βαρέλια που ρέουν μέσω του ρωσικού αγωγού CPC, με τον οποίο συνεργαζόταν τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, ρωσικό δικαστήριο απείλησε να κλείσει τον CPC που καταλήγει στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, ωθώντας την κυβέρνηση του Καζακστάν και τους μεγάλους ξένους παραγωγούς να συνάψουν συμβάσεις για άλλους αγωγούς για προληπτικούς λόγους.

Η τελική σύμβαση με το Καζακστάν πρόκειται να υπογραφεί στα τέλη Αυγούστου με τις ροές μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν (BTC) να ξεκινούν ένα μήνα αργότερα, είπε η πηγή.

Άλλοι 3,5 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου από το Καζακστάν θα μπορούσαν να αρχίσουν να ρέουν το 2023 μέσω άλλου αζέρικου αγωγού προς το λιμάνι Σούψα της Μαύρης Θάλασσας της Γεωργίας, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.

Σε συνδυασμό με τις ροές μέσω του BTC, ο όγκος θα ισοδυναμούσε με λίγο περισσότερο από 100.000 βαρέλια την ημέρα, ή το 8% των ροών του CPC. Ωστόσο ούτε η KMG ούτε η SOCAR δέχθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες για τη συμφωνία.

Η στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν θα επέτρεπε στο Καζακστάν να παρακάμψει το ρωσικό έδαφος. Τον περασμένο μήνα, η BP Azerbaijan δήλωσε ότι θα ανακατευθύνει τις ροές μακριά από τον αγωγό Μπακού-Σούψα στον μεγαλύτερο αγωγό BTC. Η διαδρομή αυτή σημαίνει ότι το Καζακστάν θα πρέπει να βασιστεί σε έναν στόλο μικρών δεξαμενόπλοιων για να μεταφέρει το πετρέλαιο του μέσω της Κασπίας Θάλασσας στο Μπακού από το λιμάνι του στο Ακτάου, που έχει περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα, ανέφεραν οι πηγές.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1% των παγκόσμιων προμηθειών, ή περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Καμία από τις εναλλακτικές λύσεις που αναζητούνται δεν είναι τόσο πρακτική όσο ο αγωγός CPC ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω αστάθειας στις αγορές ενέργειας.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι διεθνείς τιμές του αργού έφτασαν σε υψηλά 14 ετών και παρέμειναν υψηλές, διατηρώντας όλο τον Ιούλιο τιμές πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.

Άλλες διαδρομές

Η Tengizchevroil (TCO), μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της μεγάλης αμερικανικής πετρελαϊκής Chevron διαπραγματεύεται ξεχωριστά τις δικές της διαδρομές μέσω αγωγών και σιδηροδρόμων, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Ο αγωγός BTC θα μπορούσε επίσης να είναι μια επιλογή για το TCO, αλλά μια πηγή είπε ότι εάν συμφωνηθεί, μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να ξεκινήσουν οι ροές. Η TCO επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ποιότητα είναι ένας άλλος παράγοντας που εμποδίζει να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία. Το κύριο μείγμα CPC του Καζακστάν είναι ελαφρύ, όξινο αργό που πωλείται με σημαντική έκπτωση στη ναυαρχίδα BTC του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είναι μια μεσαία, «γλυκιά» ποιότητα που είναι πιο εύκολο να διυλιστεί.

Η TCO ξεκίνησε ήδη τη μεταφορά μικρών ποσοτήτων πετρελαίου σιδηροδρομικώς στο λιμάνι του Μπατούμι της Γεωργίας τον Απρίλιο, όταν οι ζημιές εξαιτίας κακοκαιρίας κατέστησαν άχρηστο μέρος του τερματικού σταθμού CPC.

Δύο από τις πηγές είπαν ότι η TCO έχει κάνει κρατήσεις για μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου μέσω σιδηροδρόμων, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξηθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιστορική συμφωνία για την εκμετάλλευση της Κασπίας
Σε μία κατ΄αρχήν συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Κασπίας, η οποία βρισκόταν στα σκαριά επί 22 χρόνια, κατέληξαν σήμερα οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν...
Ιστορική συμφωνία για την εκμετάλλευση της Κασπίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρκικές μπίζνες με ρωσικό πετρέλαιο
Συνεχίζει να παίζει δυνατά  ο Ταγίπ Ερντογάν στο ρωσοουκρανικό μέτωπο, με την Τουρκία να ανακοινώνει ότι διπλασιάζει τις εισαγωγές σε πετρέλαιο από τη Ρωσία για την τρέχουσα χρονιά.
Τουρκικές μπίζνες με ρωσικό πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κίνα ωφελείται από το ρωσικό πετρέλαιο
Ενώ η Ευρώπη έχει αυτοπαγιδευτεί στο παιχνίδι των κυρώσεων, το Πεκίνο αυξάνει τη ροή μαύρου χρυσού από τη Ρωσία, σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από τις διεθνείς, ενώ μειώνει τις προμήθειες από το Ιράν.
Η Κίνα ωφελείται από το ρωσικό πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέντρο μεταφόρτωσης ρωσικού μαζούτ από πλοίο σε πλοίο η Ελλάδα
Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι αφίξεις ρωσικού μαζούτ, που μεταφορτώνονται από πλοίο σε πλοίο στην ελληνική ανοιχτή θάλασσα τον Απρίλιο.
Κέντρο μεταφόρτωσης ρωσικού μαζούτ από πλοίο σε πλοίο η Ελλάδα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον αέρα η συμφωνία της Ε.Ε. για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
«Όλα ανοιχτά» για το 6ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία. Αμετακίνητη η Ουγγαρία την ώρα που το Κίεβο ζητά περισσότερη πίεση προς την κυβέρνηση Όρμπαν.
Στον αέρα η συμφωνία της Ε.Ε. για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας