• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.6°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 23.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  44%

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d' Italia Τζόρτζια Μελόνι

Roberto Monaldo/LaPresse via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μέλι» από ΕΚΤ και... Μελόνι στις αγορές των ομολόγων

 • A-
 • A+
Αρχισαν οι επανατοποθετήσεις ποσών από ομόλογα χωρών του Βορρά, που λήγουν, στα ομόλογα του Νότου ● Πιο συστημική από τον Σαλβίνι η ακροδεξιά Μελόνι, καθησυχάζει τις αγορές! ● Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για την αποτίμηση του ιταλικού ρίσκου ● «Τσιμπημένη» η απόδοση της χθεσινής έκδοσης ελληνικών τρίμηνων εντόκων.

Με την αγορά ομολόγων στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο να είναι παραδοσιακά ρηχή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν χρειάστηκε να ξοδέψει πολλά «πυρομαχικά» για να πετύχει την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου.

Οπως ανακοίνωσε χθες, μέσα στον Ιούλιο έληξαν ομόλογα χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά από το γκρουπ των «Δωρητών» (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) συνολικού ύψους 18,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, επανατοποθέτησε σε ομόλογα χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (πρόκειται για το γκρουπ των «Αποδεκτών», ήτοι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα) 17,3 δισ. ευρώ. Τα ποσά είναι ελάχιστα σε σχέση με τις δανειακές ανάγκες των χωρών της περιφέρειας, αλλά αποδείχτηκαν αρκετά για σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων τους.

Η κατανομή -παίρνοντας υπόψη και το ύψος του χρέους- είναι βέβαια ενδεικτική της ιεράρχησης των χωρών σύμφωνα με την «προβληματικότητα» όσον αφορά τη χρηματοδότηση του χρέους: πρώτη και «καλύτερη» η Ιταλία, ύστερα η Ισπανία, μετά η Ελλάδα και τελευταία η μάλλον «άνετη» (προς το παρόν) Πορτογαλία.

«Ραντεβού» τον Σεπτέμβριο

Ο Αύγουστος είναι ρηχός μήνας για τις αγορές: ούτε λήγουν ούτε ετοιμάζονται σημαντικές νέες εκδόσεις ομολόγων, ενώ και στη δευτερογενή αγορά η κίνηση είναι πεσμένη. Αυτός ήταν ο ένας λόγος που η αποκλιμάκωση των αποδόσεων ήταν εύκολη με χαμηλής αξίας «πυρομαχικά». Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η... καλύτερη του αναμενομένου -για τις αγορές πάντα- πορεία των πολιτικών διεργασιών στην Ιταλία. Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli Italiani κυρία Μελόνι, που είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις, εξελίσσεται σε... συστημική έκπληξη, αφού έχει αποδυθεί σε διαβεβαιώσεις συστημικής προσαρμογής -«Δεν έχω πολιτική φιλική προς τον Πούτιν», «Θα σεβαστούμε το πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας» κ.λπ. κ.λπ.- σε σημείο ώστε να παρουσιάζεται πιο συστημική από τον Ματέο Σαλβίνι παρόλο που το κόμμα της καταγράφεται στα δεξιά της Λέγκας του Βορρά.

Τέλος, θετικότερα εμφανίζονται τα πράγματα και όσον αφορά τη σύμπηξη συνασπισμού μεταξύ Κεντροαριστεράς και μικρότερων δυνάμεων του Κέντρου. Ολα αυτά είναι ενδεχομένως πολύ καλά για να είναι αληθινά και ενδεχόμενα θα αποδειχτούν πολύ αισιόδοξα όταν τα προεκλογικά μπαλκόνια πάρουν τον λόγο... Προς το παρόν πάντως, τα μηνύματα από την πολιτική σκηνή της Ιταλίας είναι τέτοια, ώστε οι ανησυχίες των αγορών να καταπραΰνονται.

Αν τα μηνύματα δεν αλλάξουν ριζικά κατά τη hot φάση της προεκλογικής περιόδου, τότε οι αγορές θα περιμένουν τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης για να τιμολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το πολιτικό ρίσκο της Ιταλίας και να πορευτούν αναλόγως.

Δυσεπίλυτος γρίφος

Υπάρχει όμως και ένα «θολό» σημείο που κάνει τις αγορές να τηρούν στάση αναμονής και να δίνουν ραντεβού για περισσότερη... δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο: ότι πολλές σημαντικές και διαρθρωτικού χαρακτήρα παράμετροι των οικονομικών προοπτικών είναι ακόμη πολύ δύσκολο να αξιολογηθούν. Η «αλγεβρική» σχέση επιτοκίων-πληθωρισμού-ύφεσης-ενεργειακής κρίσης (ιδιαίτερα όσον αφορά την Ευρώπη) δεν προσφέρεται σε αυτή τη φάση για ακριβείς εκτιμήσεις. Ο «δαίμων» της γεωπολιτικής γίνεται όλο και πιο καθοριστικός για τις οικονομικές εξελίξεις, ενώ σε βαρύνοντα αστάθμητο παράγοντα εξελίσσονται και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ενα ενδεικτικό -και αναπάντεχο- παράδειγμα είναι το εξής: στην προσπάθεια να εκτιμηθεί στην πλήρη του διάσταση το ενεργειακό πρόβλημα της ευρωζώνης τον επερχόμενο χειμώνα, είναι εντελώς κρίσιμη μια... κλιματική παράμετρος που θα καθορίσει πόσο βαρύς θα είναι ο επερχόμενος χειμώνας στη Γηραιά Ηπειρο: αν οι αεροχείμαρροι από τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη είναι ισχυροί και εμποδίσουν τις αρκτικές ψυχρές αέριες μάζες να κατεβούν προς τις χώρες της Ευρώπης, ο χειμώνας δεν θα είναι τόσο βαρύς, η ζήτηση για ενέργεια θα είναι μειωμένη, η ενεργειακή κρίση θα αμβλυνθεί, τα μπλακ άουτ, το δελτίο στα καύσιμα, ενδεχομένως και η ύφεση θα αποφευχθούν...

Οσο για την κρισιμότητα του γεωπολιτικού παράγοντα, αρκεί να σκεφτούμε σε τι κολοσσιαίες αναταράξεις θα μπορούσε να οδηγήσει η κρίση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις με αφορμή την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν...

Οι αγορές λοιπόν ζουν τη δική τους ανάπαυλα και όλα θα αρχίσουν να επαναπροσδιορίζονται... επί του πεδίου μόλις περάσει ο Αύγουστος. Στο μεταξύ όμως, δεν ξεχνούν να ψιθυρίσουν στο αυτί όποιου ζητήσει δανεικά μέσα στον Αύγουστο. Ετσι, η χθεσινή έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου αποδείχτηκε «ακριβούτσικη»: η απόδοση ανέβηκε στο 0,45% έναντι 0,20% της προηγούμενης έκδοσης στις 6 Ιουλίου. Βεβαίως, παρεμβλήθηκε η άνοδος επιτοκίων του ευρώ κατά 0,5%, ωστόσο η απόδοση της έκδοσης κινήθηκε πάνω από τις 20 μονάδες βάσης πάνω από το euribor τριμήνου (26 μονάδες βάσης).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωζώνη: το μεγάλο σορτάρισμα
Το 2012 η χρεοκοπημένη Ελλάδα ήταν το επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτικού ρίσκου – και πλήρωσε σκληρό αντίτιμο ωσάν εκείνη η κρίση του ευρώ να ήταν όλη δική της.
Ευρωζώνη: το μεγάλο σορτάρισμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έκτακτη σύνοδος της ΕΚΤ ενώ σοβεί η κρίση των ομολόγων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί έκτακτη σύνοδο, την ώρα που τα κρατικά ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ το πρόβλημα με τις αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να επηρεάσει...
Έκτακτη σύνοδος της ΕΚΤ ενώ σοβεί η κρίση των ομολόγων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κορυφώθηκε τον Νοέμβριο
Tο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, υποστήριξε ότι «οι περισσότερες προβλέψεις είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2%, συνεπώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των...
ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κορυφώθηκε τον Νοέμβριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ σε ρόλο υπερελεγκτή στην ευρωζώνη
Πανευρωπαϊκό άτυπο Μνημόνιο υπό την ομπρέλα της Φρανκφούρτης, με Ιταλία και Ελλάδα τους κατεξοχήν αποδέκτες του σκληρού μηνύματος ● Ο πληθωρισμός, σύμμαχος στην αντεπίθεση των μονεταριστών.
Η ΕΚΤ σε ρόλο υπερελεγκτή στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο «Ιταλός ασθενής» της ευρωζώνης
Η ΕΚΤ μπορεί να επεξεργάζεται νέα «εργαλεία παρέμβασης» για τη σωτηρία της γειτονικής χώρας, ωστόσο η κρίση χρέους της βαρύνεται με πολλά «υποκείμενα νοσήματα», συνδυασμός που την κάνει να αποτελεί μεγαλύτερο...
Ο «Ιταλός ασθενής» της ευρωζώνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας