• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 19.5°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 16.3°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 12.0°C / 19.4°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 5.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.2°C / 10.6°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.8°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 18.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.7°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 19.3°C
  5 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 16.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 9.7°C / 15.8°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  0 BF
  65%

«Στα σχοινιά» η αλληλεγγύη εντός Ε.Ε. ελλείψει συμφωνιών για «μοιρασιά» στο αέριο

 • A-
 • A+
Η Ευρώπη πυροβόλησε τα πόδια της στην κούρσα κυρώσεων με τη Ρωσία και τώρα τρέχει να προλάβει. Τα μέλη της Ε.Ε., ωστόσο, πασχίζουν να συνάψουν διακρατικές συμφωνίες για καλύτερη κατανομή του φυσικού αερίου και η απουσία τους προκαλεί μεγάλα εμπόδια στο έκτακτο πλάνο της Κομισιόν.

Η συμφωνία εντός Ε.Ε. που επισημοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα χρειάζεται σημαντικά βήματα για να ολοκληρωθεί στην πράξη και ένα από αυτά είναι να συμφωνήσουν τα κράτη – μέλη μεταξύ τους για διαμοιρασμό του αερίου και αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους συγκλίσεις δεν έχουν σημειωθεί.

Διακρατικές συμφωνίες έκτακτης ανάγκης

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters μόνο έξι τέτοιες συμφωνίες έχουν εξασφαλιστεί, αφήνοντας τους περισσότερους από τους 27 της Ε.Ε. στον αέρα και χωρίς οδικό χάρτη για το πώς θα μοιραστούν την ενέργεια ή την οικονομική αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλουν ή να εισπράξουν εφόσον το κάνουν αυτό.

«Οι διμερείς συμφωνίες είναι το μοναδικό πράγμα που θα κρατήσει στο τέλος της ημέρας, εάν υπάρξει πραγματική κρίση προμήθειας ενέργειας» σημειώνει ο Κρίστιαν Έγκενχοφερ, ερευνητής το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών.

Μπορεί το σχέδιο της Ε.Ε. για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% να πέρασε από τους υπουργούς Ενέργειας του μπλοκ,, όμως επαφίεται στα κράτη να βρουν λύση για το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η μοιρασιά της ενέργειας.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναγκάζει τα κράτη – μέλη να στέλνουν φυσικό αέριο σε γειτονικά κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κατοικίες ή κρίσιμες δομές, όπως νοσοκομεία. Για να συμβεί αυτό οι κυβερνήσεις κάνουν διακρατικές συμφωνίες, όμως μέχρι τώρα μόνο οκτώ χώρες καλύπτονται από τις έξι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. 

Συμφωνίες έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής ανάμεσα και σε Γερμανία – Αυστρία, Εσθονία – Λετονία, Ιταλία – Σλοβενία, ενώ ορισμένα κράτη είναι σε διαπραγματεύσεις όπως η Γερμανία με την Τσεχία, την ώρα που το Βερολίνο είναι σε συζητήσεις και με την Πολωνία και την Ιταλία.

Ορισμένες χώρες, όμως, που είναι πολύ εξαρτημένες από τη ρωσική ενέργεια, όπως η Ουγγαρία, δεν έχουν καμία τέτοια συμφωνία. Η Ιταλία και η Γαλλία είναι δύο από τους μεγαλύτερους καταναλωτές αερίου. Η Ιταλία έχει μόλις μια συμφωνία και η Γαλλία καμία.

Η Ρώμη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για συμφωνία αποθήκευσης αερίου, όμως εκφράζονται ανοιχτά φόβοι πως αρκετές χώρες θα μαζέψουν αέριο και θα αρνηθούν να βοηθήσουν τους γείτονές τους.

Οι επικλήσεις στην αλληλεγγύη και τα χρόνια των μνημονίων

Ο Σιμόνε Ταλιαπιέτρα, συνεργάτης του Ινστιτούτου Μπρούγκελ, προτείνει ένα ευρωπαϊκό πλάνο αποζημιώσεων όπου χώρες θα πληρώνουν άλλα κράτη – μέλη για να αποθηκεύουν και να μοιράζουν αέριο, υποστηρίζοντας ότι χωρίς πρωτοβουλία από τις Βρυξέλλες δύσκολα θα εξασφαλιστεί η όποια αλληλεγγύη.

Το Reuters, άλλωστε, σημειώνει ότι το σχέδιο περί αποζημιώσεων μπορεί να ακούγεται θετικό σε κράτη όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που αντέδρασαν στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης.

Η Ισπανία δεν στηρίζεται στο ρωσικό αέριο και Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι οι εκκλήσεις των Βρυξελλών για αλληλεγγύη δεν ηχούν καλά σε ορισμένες πρωτεύουσες που δέχθηκαν σκληρή γερμανική κριτικά στα χρόνια της λιτότητας και των μνημονίων. 

Το Βερολίνο επιμένει να κάνει επίκληση στην αλληλεγγύη, ενώ διπλωμάτες προειδοποιούν ότι μια μεγάλη κρίση στη Γερμανία δεν θα ωφελήσει κανέναν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δημιουργήσει ισχυρούς τριγμούς στην Ευρώπη.

«Εάν πέσει η Γερμανία, όλοι μας θα πέσουμε μαζί της» σημειώνει χαρακτηριστικά στο Reuters.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μπαλάκι στους ηγέτες της Ε.Ε.
Οι υπουργοί Ενέργειας που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες δεν φέρονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και αναμένεται να αφήσουν την κρίσιμη απόφαση να ληφθεί σε Σύνοδο...
Το μπαλάκι στους ηγέτες της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανήσυχη ηρεμία στην αγορά αερίου
Οι τιμές του αερίου TTF που διαμορφώνονται στον ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο συγκρατήθηκαν χθες στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημαντικά κάτω από το ρεκόρ των 340 ευρώ των προηγούμενων ημερών.
Ανήσυχη ηρεμία στην αγορά αερίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινο φως» στην Ε.Ε. για σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο φυσικό αέριο
Σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα κατέληξαν οι 27 Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε..
«Πράσινο φως» στην Ε.Ε. για σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γράφουν – σβήνουν για το φυσικό αέριο με το βλέμμα στη Μόσχα
Οι βασικές αλλαγές στο σχέδιο της Κομισιόν • Το Βερολίνο «καίγεται» για συμφωνία και πιέζει προς συμβιβασμούς • Ξεκάθαρη αντίθεση από την Πολωνία.
Γράφουν – σβήνουν για το φυσικό αέριο με το βλέμμα στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το φυσικό αέριο στα ουράνια, η Ευρώπη στα Τάρταρα
Σε ταφόπλακα της ευρωπαϊκής οικονομίας εξελίσσεται η τιμή του φυσικού αερίου, που έχει μπει ξανά σε τροχιά εκρηκτικής ανόδου και σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες 30 ημέρες.
Το φυσικό αέριο στα ουράνια, η Ευρώπη στα Τάρταρα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δέκα χώρες της Ε.Ε. αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια, λέει η Ουγγαρία
Την πληροφορία ότι συνολικά δέκα χώρες της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει με την «επιταγή» Πούτιν και πλέον αγοράζουν το φυσικό αέριο με ρούβλια, έδωσε στη δημοσιότητα η Ουγγαρία.
Δέκα χώρες της Ε.Ε. αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια, λέει η Ουγγαρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας