• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 23.4°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.0°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.7°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 22.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.4°C
  1 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 18.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  45%

Η Gazprom σταματά δεύτερη τουρμπίνα και μειώνει κι άλλο τη ροή αερίου προς Γερμανία

 • A-
 • A+

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά τη λειτουργία μιας άλλης τουρμπίνας στον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία και ότι οι ροές φυσικού αερίου θα πέσουν στο ένα πέμπτο της κανονικής ποσότητας.

Το νέο πλήγμα στις προμήθειες έρχεται σε μια στιγμή υψηλής έντασης καθώς η Ρωσία και η Δύση ανταλλάσσουν οικονομικές κυρώσεις ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία μιας ακόμα τουρμπίνας Siemens στο σταθμό συμπίεσης Portovaya του Nord Stream 1, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνική κατάσταση του κινητήρα.

Είπε ότι η διακίνηση από τις 04:00 GMT την Τετάρτη θα μειωθεί επομένως στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι η ροή αερίου στον Nord Stream 1 θα πέσει στο μισό, απ' το τρέχον 40% της κανονικής χωρητικότητας σε μόλις 20%,

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για μια μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου και ότι έχουν επιλυθεί τα ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την παράδοση της τουρμπίνας.

Χωρίς το απαραίτητο απόθεμα ασφαλείας, η ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας παραμένει σε κίνδυνο και οι τιμές παραμένουν ασταθείς, και σίγουρα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) αυξήθηκαν κατά 10% και είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται...

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του Bloomberg σε θέματα ενέργειας, Χαβιέρ Μπλας, «με το Nord Stream 1 να ρέει με μόλις 20% της χωρητικότητας από τις 27 Ιουλίου, η Γερμανία δεν θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για να τα καταφέρει καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα εκτός αν εφαρμοστούν μεγάλες μειώσεις της ζήτησης. Το Βερολίνο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει το στάδιο 3 του αερίου του».

Η Vanessa Dezem του Bloomberg προσθέτει ότι, ενώ είναι θετικό ότι τα επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου της Γερμανίας αυξήθηκαν ξανά, η χώρα απέχει ακόμα πολύ από μια άνετη κατάσταση για να αντιμετωπίσει τον χειμώνα. Τα επίπεδα έχουν επιστρέψει σε έναν «σωστό δρόμο», σύμφωνα με τον Klaus Mueller, επικεφαλής της υπηρεσίας γνωστής ως BNetzA. Ωστόσο, εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream παραμείνουν χαμηλές, η Γερμανία δεν θα μπορέσει να γεμίσει τις δεξαμενές στο 95% τον Νοέμβριο, όπως στοχεύει η κυβέρνηση, ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση.

Οι πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, κάτι που θα οδηγούσε τη Γερμανία σε ύφεση και σε εκτίναξη των τιμών για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια. Η Γερμανία αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να διασώσει την Uniper, τη μεγαλύτερη εταιρεία της που εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι οι συνεχιζόμενες κυρώσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν καταστροφικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Ο Ρώσος πρόεδρος προανήγγειλε την τελευταία περικοπή στις προμήθειες αερίου την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε: «Υπάρχουν δύο μηχανές που λειτουργούν εκεί, αντλούν 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα... Αν δεν επιστραφεί η μία, θα υπάρχει μία, που είναι 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο. Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα διάλειμμα συντήρησης 10 ημερών, αλλά μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού - επίπεδο στο οποίο η Ρωσία δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις ποσότητες τον Ιούνιο λόγω της καθυστερημένης επιστροφής μιας τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αμφισβήτησαν αυτή την εξήγηση, με τη Γερμανία να λέει ότι η εν λόγω τουρμπίνα δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η Gazprom ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι έλαβε έγγραφα από τη Siemens Energy και τον Καναδά σχετικά με την πρώτη τουρμπίνα, αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα.

«Η Gazprom έχει μελετήσει...τα έγγραφα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν εξαλείφουν τους κινδύνους που είχαν ήδη αναγνωριστεί και εγείρουν πρόσθετα ερωτήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα από τη Gazprom σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η επίλυση των οποίων είναι σημαντική για την παράδοση του κινητήρα στη Ρωσία και την επείγουσα επισκευή άλλων τουρμπίνων για τον σταθμό συμπίεσης Portovaya».

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία σπεύδει να γεμίσει τις υπόγειες αποθήκες της πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Ανέφερε ότι η Gazprom δεν ευθύνεται για τους κινδύνους αποθήκευσης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ότι οι Ευρωπαίοι υφίστανται τις συνέπειες των κυρώσεων που οι ίδιοι επέβαλαν εναντίον της Ρωσίας.

Πηγή: Reuters
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανική οργή για τη Gazprom, ενώ η Ε.Ε. «καίγεται» για φυσικό αέριο
Οργή για την «ανωτέρα βία» που επικαλείται ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας, προαναγγέλλοντας κι άλλα προβλήματα για τη ροή ενέργειας προς την Ευρώπη.
Γερμανική οργή για τη Gazprom, ενώ η Ε.Ε. «καίγεται» για φυσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
«Ανωτέρα βία» σε προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κήρυξε η Gazprom
Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή τουλάχιστον ένα μεγάλο πελάτη του.
«Ανωτέρα βία» σε προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κήρυξε η Gazprom
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρόμος από το κλείσιμο της Gazprom στη Γερμανία
Μια ξαφνική... ανατριχίλα έπιασε μέσα στο κατακαλόκαιρο από χτες τη Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η ρωσική Gazprom έκλεισε –όπως κάνει κάθε χρόνο– για δέκα μέρες τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου...
Τρόμος από το κλείσιμο της Gazprom στη Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η χαμηλότερη από το 2008 ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom τον Ιούλιο
Η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας άντλησε 774 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως τον περασμένο μήνα – 14% λιγότερο από τον Ιούνιο – σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Η χαμηλότερη από το 2008 ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom τον Ιούλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας