• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.2°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.0°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.5°C / 20.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 21.0°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  58%

Αρκετά «κρυφά» μηνύματα, ιδιαιτέρως σαφή και με μνημονιακή... γόμωση, για όσες χώρες αντιμετωπίζουν ζητήματα με τα «θεμελιώδη μεγέθη» περιείχαν οι χθεσινές ανακοινώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρν

AP Photo/Michael Probst
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμμεσες… μνημονιακές απειλές από την ΕΚΤ!

 • A-
 • A+
Για πρώτη φορά, μετά την εμπλοκή στην ελληνική τρόικα, η ΕΚΤ μπαίνει στα χωράφια της δημοσιονομικής πολιτικής ● Συμβιβασμός «γερακιών» και «περιστεριών» η απόφαση για αύξηση επιτοκίων 0,5% αλλά και «εργαλείο» για την προστασία των ομολόγων (TPI) ● Προαπαιτούμενη για τη «διάσωση» η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες ● Η πολιτική κρίση στην Ιταλία και οι ροές του Nord Stream 1, πιο ισχυρές από το «μήνυμα» της ΕΚΤ ● Ανεβαίνει οριακά η ισοτιμία του ευρώ και αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς δεν... ενθουσιάστηκαν οι αγορές.

Πολυσήμαντες, όχι για τα αναμενόμενα και σχεδόν προαναγγελθέντα στοιχεία τους, αλλά για τα «κρυφά» τους μηνύματα είναι οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι αγορές, που για λίγο έπαθαν σύγχυση προσπαθώντας να αναγνώσουν τα «βαθύτερα νοήματα» των ανακοινώσεων, έδωσαν τελικά μια πρώτη ετυμηγορία – καθώς τα τμήματα «βαθιάς» πληροφόρησης (θα μπορούσαμε να το πούμε και inside information) και ανάλυσης των θεσμικών επενδυτών, μεγάλων τραπεζών κ.λπ. δουλεύουν υπερωρίες για να καταλήξουν σε πιο βάσιμες εκτιμήσεις και κατά συνέπεια στρατηγικές. Αυτή η πρώτη ετυμηγορία λέει: οριακή (μέσα από σκαμπανεβάσματα) άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Αυτό το τελευταίο παραπέμπει στο δυνατό μήνυμα των χθεσινών ανακοινώσεων: την αναβάθμιση των δημοσιονομικών κριτηρίων στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, για πρώτη φορά τόσο εμφατικά ύστερα από τη συμμετοχή της στην ελληνική μνημονιακή τρόικα.

Η αναβάθμιση αυτή δεν τεκμαίρεται μόνο από την ευθεία αναφορά στις προϋποθέσεις (με τη μορφή προαπαιτούμενων) που είναι απαραίτητες για να σπεύσει η ΕΚΤ σε βοήθεια προχωρώντας στην αγορά κρατικών ομολόγων (ή και εταιρικών χρεογράφων) από τη δευτερογενή αγορά, αλλά κυρίως από την έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση –αν όχι απειλή– ότι χώρες-μέλη των οποίων το πρόβλημα είναι «βαθύ» και αφορά «θεμελιώδη μεγέθη» είναι δυνατόν να εγκαταλειφθούν στη μήνιν των αγορών! Αυτή η μεταφορά έχει ισχυρή… μνημονιακή γόμωση και μένει να δούμε στο επόμενο διάστημα πώς θα τη διαβάσουν οι αγορές…

Αν πάντως κρίνουμε από τις αντιδράσεις τους χθες μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

 Οτι το πρόβλημα του ευρώ παραμένει παρά την αύξηση των επιτοκίων του κατά 0,5% για πρώτη φορά ύστερα από το 2011. Γι’ αυτό το ευρωνόμισμα γνώρισε οριακή αύξηση της ισοτιμίας του με το δολάριο (σε συνθήκες έντονων σκαμπανεβασμάτων).

 Οτι η ανακοίνωση του νέου «εργαλείου» παρέμβασης στην αγορά ομολόγων δεν είναι ικανή να αλλάξει πολλά όσον αφορά τις αποδόσεις τους. Γι’ αυτό οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας) αυξήθηκαν αντί να μειωθούν. Λιγότερο της Ελλάδας αλλά πιο πολύ της Ιταλίας.

TIP και απειλές

Η ΕΚΤ αποφάσισε την εγκαθίδρυση ενός νέου εργαλείου παρέμβασης στις αγορές ομολόγων. Το όνομα αυτού, TIP (Transmission Protection Instrument). Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι 4:

1. Συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.: να μην υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) ή να μην έχει αξιολογηθεί ότι δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα ως απάντηση σε σύσταση του Συμβουλίου της Ε.Ε. βάσει του άρθρου 126, παράγραφος 7 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ).

2. Απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών: να μην υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικής ανισορροπίας (ΔΥΕ) ή να μην έχει αξιολογηθεί ότι δεν έχει λάβει τα συνιστώμενα διορθωτικά μέτρα σε σχέση με σύσταση του Συμβουλίου της Ε.Ε. βάσει του άρθρου 121, παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ.

3. Δημοσιονομική βιωσιμότητα: κατά τη διαπίστωση ότι η πορεία του δημόσιου χρέους είναι βιώσιμη, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη, εφόσον είναι διαθέσιμες, τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους οργανισμούς, μαζί με την εσωτερική ανάλυση της ΕΚΤ.

4. Υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές: συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις που υποβάλλονται στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον δημοσιονομικό τομέα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Εικονογράφηση...

Αν η ευθεία αναφορά τέτοιων προϋποθέσεων μπορεί να θεωρηθεί ένα trend για την ΕΚΤ, το παρακάτω απόσπασμα ηχεί σαν έμμεση πλην σαφής… απειλή:

«Οι αγορές [σ.σ. ομολόγων ή γενικώς χρεογράφων] θα διακόπτονται είτε μετά από διαρκή βελτίωση της μετάδοσης, είτε με βάση την εκτίμηση ότι οι επίμονες εντάσεις οφείλονται σε θεμελιώδη μεγέθη της χώρας».

Και ποιες χώρες «εικονογραφούνται» εδώ; Πρώτη και καλύτερη η Ιταλία! Που πάει σε εκλογές σε συνθήκες που ευνοούν μάλλον τη δυσανεξία προς τις επιθυμητές στις Βρυξέλλες μεταρρυθμίσεις και χωρίς η συζήτηση για το ευρώ να έχει γίνει και –πολύ περισσότερο– να έχει καταλήξει. Αλλά δυνητικά και η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι μικρό μέρος του χρέους της διαπραγματεύεται στις αγορές και παρά τη σωτήρια ύπαρξη του «μαξιλαριού» ρευστότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ, τα μπόνους στις τράπεζες και τα θύματα της ύφεσης
Αποσκοπώντας ευθέως με την πολιτική της στην «πάταξη» της ζήτησης, η ΕΚΤ σπεύδει προληπτικά να θωρακίσει τις τράπεζες πριμοδοτώντας τες ευθέως με τις αποφάσεις της.
Η ΕΚΤ, τα μπόνους στις τράπεζες και τα θύματα της ύφεσης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωζώνη: το μεγάλο σορτάρισμα
Το 2012 η χρεοκοπημένη Ελλάδα ήταν το επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτικού ρίσκου – και πλήρωσε σκληρό αντίτιμο ωσάν εκείνη η κρίση του ευρώ να ήταν όλη δική της.
Ευρωζώνη: το μεγάλο σορτάρισμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μέλι» από ΕΚΤ και... Μελόνι στις αγορές των ομολόγων
Αρχισαν οι επανατοποθετήσεις ποσών από ομόλογα χωρών του Βορρά, που λήγουν, στα ομόλογα του Νότου ● Πιο συστημική από τον Σαλβίνι η ακροδεξιά Μελόνι, καθησυχάζει τις αγορές!
«Μέλι» από ΕΚΤ και... Μελόνι στις αγορές των ομολόγων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Άσφαιρες» οι εξαγγελίες ΕΚΤ, μπαράζ πωλήσεων στα ομόλογα
Μόνο προσωρινά καθησύχασε τις αγορές η υπόσχεση της ΕΚΤ για νέο εργαλείο παρέμβασης • Ανοδικά κινούνται τα ομόλογα, βυθίζονται τα χρηματιστήρια.
«Άσφαιρες» οι εξαγγελίες ΕΚΤ, μπαράζ πωλήσεων στα ομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ
Αύξηση επιτοκίων του ευρώ, μετά δέκα έτη, κατά 0,25% από τον Ιούλιο, δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων και βαθιά ανησυχία για πληθωρισμό και ανάπτυξη.
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από τον Ιούλιο, άλμα στις αποδόσεις ομολόγων
Αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα τέλη Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη αύξηση επιτοκίου μετά το 2011.
ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από τον Ιούλιο, άλμα στις αποδόσεις ομολόγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας