• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.0°C / 13.3°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.6°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  94%
© Kirill Kurashov | Dreamstime.com

Αγγίζει το ένα προς ένα η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

 • A-
 • A+
Μια ανάσα από την απόλυτη ισοτιμία. Τελευταία φορά που ήταν τόσο χαμηλά το ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν το 2002. Οι φόβοι για διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο οδηγεί τις οικονομικές εξελίξεις.

Βουτιά του ευρώ έναντι του δολαρίου οδηγεί τα δύο νομίσματα στην απόλυτη ισοτιμία. Η πιθανή γιγάντωση της ενεργειακής κρίσης και ο κίνδυνος ύφεσης στη ζώνη του ευρώ δημιουργούν νέα δεδομένα.

Η υποχώρηση του ευρώ μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω στο μακρινό 2002 όπου η ισοτιμία ήταν στο 1,0006. Το 2008, το ευρώ σκαρφάλωσε στο 1,6 και σήμερα υποχώρησε στο 1,0007.

Η πτωτική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν ραγδαία, δεδομένου ότι διαπραγματευόταν γύρω στα 1,15 δολάρια πριν από πέντε μήνες. «Το δολάριο έχει μεγάλη δυναμική αυτή τη στιγμή και είναι δύσκολη η αντιπαράθεση μαζί του, λόγω της τόσο επιθετικής στάσης της Fed από τη μία πλευρά και της σωρείας θεμάτων που αντιμετωπίζει η  Ευρώπη» ανέφερε ένας αναλυτής συναλλάγματος.

Η ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δίνουν ώθηση στο δολάριο σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη που βρίσκεται στη δίνη του ουκρανο-ρωσικού πολέμου και της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ημερομηνία-κλειδί

Η 21η Ιουλίου ίσως αποκρυπτογραφήσει την κατάσταση καθώς τότε θα ξέρουμε εάν οι επίσημες διαβεβαιώσεις από τη Gazprom για την επαναλειτουργία του Nord Stream επιβεβαιωθούν. Μέχρι τότε ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός για εργασίες συντήρησης.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να στερεύσει η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο όλες οι χώρες της Ε.Ε. απεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας που θα κριθούν στην πράξη αν θα στεφθούν με επιτυχία ή όχι.

Το κλίμα στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο εδώ και αρκετές ημέρες παραμένει βαρύ με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, να μην κρύβει την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη περικοπή παροχής φυσικού αερίου.

O Ιταλός Επίτροπος παραδέχτηκε ότι το σενάριο αυτό δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση. «Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.

Eurogroup

«Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η αυξημένη αβεβαιότητα απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των μέτρων, και συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ το 2023» αναφέρει η δήλωση του Eurogroup που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Επίσης, το Εurogroup συμφώνησε ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η υποστήριξη των επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση παραμένουν προτεραιότητες, καθώς και η διαρθρωτική διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και η βελτίωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία REPowerEU και κάνοντας αποτελεσματική χρήση του RRF και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, όπου χρειάζεται.

Τέλος, αναγνωρίζει ότι η αρνητική επίδραση στα εισοδήματα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαρκώς μέσω αντισταθμιστικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά θα απαιτηθούν επενδύσεις μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταποντίζεται το ευρώ έναντι του δολαρίου - Πτώση 20ετίας
Ιστορική βουτιά 20ετίας σημείωσε το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο σε μία φάση που οι χώρες της ΕΕ συνθλίβονται κάτω από το βάρος της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.
Καταποντίζεται το ευρώ έναντι του δολαρίου - Πτώση 20ετίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσαρέσκεια στην Ε.Ε. για τις υψηλές τιμές αερίου από τις ΗΠΑ
Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν την Ουάσινγκτον ότι η κοινή γνώμη θα μπορούσε να στραφεί γρήγορα εναντίον της πολεμικής προσπάθειας, εκτός εάν η Ουάσινγκτον έδειχνε μεγαλύτερη ευαισθησία στα οικονομικά...
Δυσαρέσκεια στην Ε.Ε. για τις υψηλές τιμές αερίου από τις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκή τρικυμία εν... αερίω
• Συγκρατημένη και ρητορική αντίδραση Ε.Ε. και ΝΑΤΟ • Το ενδεχόμενο να βγάλει άκρη το αυριανό Σ.Α. του ΟΗΕ στο μυστήριο είναι εξαιρετικά αδύναμο. Η υπόθεση μυρίζει κλιμάκωση...
Ευρωπαϊκή τρικυμία εν... αερίω
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις αγορές ενέργειας «παίζεται» η μοίρα του ευρώ
Περίπου μισό σεντ χαμηλότερα από την ισοτιμία του με το δολάριο υποχώρησε χθες ενδοσυνεδριακά το ευρώ μπαίνοντας σε τροχιά για μία από τις χειρότερες χρονιές της ιστορίας του.
Στις αγορές ενέργειας «παίζεται» η μοίρα του ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας