• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.8°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.1°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 20.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.7°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  0 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτεθειμένες στην κλιματική κρίση και οι τράπεζες

 • A-
 • A+
Πρώτη αποτίμηση πιστωτικών ζημιών από φυσικούς κινδύνους για 41 πιστωτικά ιδρύματα στα πρώτα «πράσινα» στρες τεστ που πραγματοποίησε η ΕΚΤ ● Μόλις το 20% των τραπεζών θεωρεί τον κλιματικό κίνδυνο ως μεταβλητή όταν χορηγούν δάνεια.

Σε 70 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να ανέλθουν οι πιστωτικές ζημιές και οι απώλειες 41 ευρωπαϊκών τραπεζών στην περίπτωση άτακτης ενσωμάτωσης του κινδύνου που απορρέει από το κλίμα και στα δύο βασικά σενάρια φυσικών κινδύνων (ξηρασίας λόγω καύσωνα και πλημμύρας). Την ίδια στιγμή, το 60% των τραπεζών δεν διαθέτουν ακόμη πλαίσιο ελέγχου ακραίων καταστάσεων για τους κλιματικούς κινδύνους. Ομοίως, οι περισσότερες τράπεζες δεν περιλαμβάνουν τον κλιματικό κίνδυνο στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου τους και μόλις το 20% θεωρεί τον κλιματικό κίνδυνο ως μεταβλητή όταν χορηγούν δάνεια.

Σημειώνεται ότι τα 2/3 του εισοδήματος των τραπεζών από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις προκύπτει από κλάδους έντασης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Αυτά είναι δύο βασικά συμπεράσματα-αποτελέσματα των πρώτων «πράσινων» stress tests που πραγματοποίησε η ΕΚΤ σε μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, με τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου (SSM), Αndrea Enria, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Στην παρούσα φάση, οι τράπεζες υστερούν σε βέλτιστες πρακτικές, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να δημιουργήσουν δυνατότητες δοκιμών ακραίων καταστάσεων για το κλίμα που περιλαμβάνουν πολλά κανάλια μετάδοσης κλιματικού κινδύνου (π.χ. κίνδυνοι αγοράς και πιστωτικοί κίνδυνοι) και χαρτοφυλάκια (π.χ. εταιρικά και στεγαστικά δάνεια).

«Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ πρέπει να εντείνουν επειγόντως τις προσπάθειες μέτρησης και διαχείρισης των κλιματικών κινδύνων, καλύπτοντας τα κενά και υιοθετώντας τις καλές πρακτικές που ήδη διατίθενται στον τομέα» υπογράμμισε ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ.

Οπως υπογραμμίζει η ΕΚΤ, τα 70 δισ. ζημιών που έδειξε η άσκησ προσομοίωσης αντανακλούν μόνο ένα μέρος του πραγματικού κινδύνου, καθώς μεταξύ άλλων τα ανοίγματα που λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της άσκησης αντιστοιχούν μόλις στο 1/3 των συνολικών ανοιγμάτων. Τα αποτελέσματα της εν λόγω άσκησης προσομοίωσης θα ενσωματωθούν στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process) από ποιοτική άποψη. Φέτος δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στο κεφάλαιο μέσω των κατευθύνσεων του Πυλώνα 2.

Ολες οι συμμετέχουσες τράπεζες έχουν λάβει σχόλια που τις αφορούν ειδικά και καλούνται να δράσουν ανάλογα, σύμφωνα με τη δέσμη βέλτιστων πρακτικών που θα δημοσιεύσει η ΕΚΤ το δ’ τρίμηνο του 2022. «Αυτή η άσκηση αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πιο ανθεκτικό στους κλιματικούς κινδύνους», ανέφερε ο Frank Elderson, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Περιμένουμε από τις τράπεζες να αναλάβουν αποφασιστική δράση και να αναπτύξουν στιβαρά πλαίσια για τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους βραχυμεσοπρόθεσμα».

Η άσκηση προσομοίωσης χωρίστηκε σε τρεις ενότητες και συνολικά συμμετείχαν σε αυτήν 104 σημαντικές τράπεζες, οι οποίες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με: (i) τις δικές τους δυνατότητες διενέργειας άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους, (ii) την εξάρτησή τους από τομείς έντασης άνθρακα και (iii) τις επιδόσεις τους υπό διαφορετικά σενάρια και χρονικούς ορίζοντες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς πήγαν οι τράπεζες στα πρώτα πράσινα stress tests
Τα πρώτα «πράσινα» stress tests ήταν «μαθησιακού» χαρακτήρα και στόχο έχουν να προσδιορίσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την έκθεση των τραπεζών του ευρωσυστήματος στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς...
Πώς πήγαν οι τράπεζες στα πρώτα πράσινα stress tests
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητώντας εναλλακτικές δανεισμού και επιβίωσης για τους «αποκλεισμένους»
Η δίψα των μικρομεσαίων για ρευστότητα, τα όρια της κρατικής παρέμβασης στις εποπτευόμενες από την ΕΚΤ συστημικές τράπεζες και οι πιέσεις για αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ● Το...
Αναζητώντας εναλλακτικές δανεισμού και επιβίωσης για τους «αποκλεισμένους»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι το 2022 διατηρείται η κεφαλαιακή χαλάρωση
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, ωστόσο κάλεσε τις Αρχές να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη πιστωτική κρίση, ακόμα και με...
Μέχρι το 2022 διατηρείται η κεφαλαιακή χαλάρωση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διχάζει η πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα»
Δύο γραμμές στην ηγεσία της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για μια πρόταση που έρχεται από παλιά για τα νέα «κόκκινα δάνεια» και προσκρούει, ως συνήθως, στην ισχυρή αντίδραση των Γερμανών.
Διχάζει η πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Μήνυμα προς τις τράπεζες τους ευρωσυστήματος να στηρίξουν τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ γνωστοποιώντας ότι η ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει, μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, με 3 τρισ. ευρώ τις...
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας