• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.6°C / 19.2°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.9°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.0°C / 16.0°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 2.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 13.2°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 20.2°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.8°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 11.5°C / 17.2°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 19.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 10.3°C / 16.6°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 16.2°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  1 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς πήγαν οι τράπεζες στα πρώτα πράσινα stress tests

 • A-
 • A+
Οι πληροφορίες που χορηγήθηκαν στον επόπτη SSM, στο πλαίσιο των πράσινων stress tests, αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων - πελατών των τραπεζών, αλλά και τα πλάνα/σχεδιασμούς που υλοποιούν, ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Με την ανακοίνωση των συνολικών αποτελεσμάτων της πρώτης άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τους κλιματικούς κινδύνους, ολοκληρώνεται η πρώτη προσπάθεια ποσοτικοποίησης των εν λόγω κινδύνων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον εποπτικό της βραχίονα, τον SSM. Αυτά τα πρώτα «πράσινα» stress tests ήταν «μαθησιακού» χαρακτήρα και στόχο έχουν να προσδιορίσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την έκθεση των τραπεζών του ευρωσυστήματος στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους, την επίπτωσή τους στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και το πλέγμα δράσεων αποτροπής αυτών των κινδύνων.

Αν και δεν προβλέπεται η δημοσιοποίηση μεμονωμένων αποτελεσμάτων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες «έγραψαν» καλά σε αυτό το πρώτο… «πράσινο» πρόχειρο διαγώνισμα, μέσω του οποίου επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ, μπήκαν στο «μικροσκόπιο».

Οι πληροφορίες που χορηγήθηκαν στον επόπτη, στο πλαίσιο των «πράσινων» stress tests, αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων - πελατών των τραπεζών, αλλά και τα πλάνα/σχεδιασμούς που υλοποιούν, ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για φθηνότερη χρηματοδότηση στο μέλλον, που αποτελεί ζητούμενο, καθώς λήγει η περίοδος του φθηνού χρήματος.

Και σε κάθε περίπτωση τα συμπεράσματα αυτής της πρώτης άσκησης θα επηρεάσουν μελλοντικά τη χρηματοδότηση όλων των τομέων της οικονομίας των κρατών - μελών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, από τη βαριά βιομηχανία μέχρι το real estate και τον αγροδιατροφικό κλάδο.

Η ΕΚΤ έχει δώσει περιθώριο στις τράπεζες να έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις προσδοκίες του επόπτη, σε ό,τι αφορά τα μέτρα θωράκισής τους από αυτούς τους κινδύνους, μέχρι τέλος του 2024, με το 80% να αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τις ενέργειες που περιγράφονται στα σχέδια δράσης πριν από το τέλος του 2023.

Oπως έχει πει στο πρόσφατο παρελθόν ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria, ο κλιματικός κίνδυνος θα αντιμετωπίζεται ως ισότιμος με τους άλλους κινδύνους που παρακολουθεί ο επόπτης.

Πριν από περίπου έναν μήνα, η Επιτροπή της Βασιλείας δημοσίευσε τις «Αρχές για την αποτελεσματική διαχείριση και εποπτεία των χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα», οι οποίες αποτελούν σημαντικό ορόσημο, καθώς όλες οι εποπτικές αρχές, από όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνουν ομόφωνα ότι οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουν τους κλιματικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τον Frank Elderson, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και αντιπρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, «οι αρχές της Επιτροπής της Βασιλείας προωθούν πολλές από τις πρακτικές που η ΕΚΤ είχε επισημάνει ως κρίσιμες για τη σωστή διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, υπογραμμίζουν τη σημασία της αξιολόγησης της σημαντικότητας των κλιματικών κινδύνων και της εξέτασης της πιθανής επίδρασής τους στα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών. Υπογραμμίζουν, επίσης, την ανάγκη πλήρους ενσωμάτωσης σημαντικών κινδύνων στις εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης της επάρκειας κεφαλαίου και ρευστότητας των τραπεζών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτεθειμένες στην κλιματική κρίση και οι τράπεζες
Πρώτη αποτίμηση πιστωτικών ζημιών από φυσικούς κινδύνους για 41 πιστωτικά ιδρύματα στα πρώτα «πράσινα» στρες τεστ που πραγματοποίησε η ΕΚΤ ● Μόλις το 20% των τραπεζών θεωρεί τον κλιματικό κίνδυνο ως μεταβλητή...
Εκτεθειμένες στην κλιματική κρίση και οι τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητώντας εναλλακτικές δανεισμού και επιβίωσης για τους «αποκλεισμένους»
Η δίψα των μικρομεσαίων για ρευστότητα, τα όρια της κρατικής παρέμβασης στις εποπτευόμενες από την ΕΚΤ συστημικές τράπεζες και οι πιέσεις για αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ● Το...
Αναζητώντας εναλλακτικές δανεισμού και επιβίωσης για τους «αποκλεισμένους»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι το 2022 διατηρείται η κεφαλαιακή χαλάρωση
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, ωστόσο κάλεσε τις Αρχές να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη πιστωτική κρίση, ακόμα και με...
Μέχρι το 2022 διατηρείται η κεφαλαιακή χαλάρωση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διχάζει η πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα»
Δύο γραμμές στην ηγεσία της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για μια πρόταση που έρχεται από παλιά για τα νέα «κόκκινα δάνεια» και προσκρούει, ως συνήθως, στην ισχυρή αντίδραση των Γερμανών.
Διχάζει η πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Μήνυμα προς τις τράπεζες τους ευρωσυστήματος να στηρίξουν τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ γνωστοποιώντας ότι η ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει, μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, με 3 τρισ. ευρώ τις...
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας