• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.9°C / 26.8°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 24.2°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.2°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 26.0°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τριπλή στρατηγική με τα ομόλογα της ΕΚΤ

 • A-
 • A+
Πρώτο βήμα ανάσχεσης της αύξησης των σπρεντ ⫸ Με τα ώριμα ομόλογα των «δωρητών» (Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας) η ΕΚΤ θα αγοράζει από σήμερα ομόλογα των «αποδεκτών» του Νότου (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας), ενώ οι «ουδέτεροι» θα αποτελούν αποθέματα ασφαλείας • Η ΕΚΤ επεξεργάζεται νέο εργαλείο παρέμβασης για μείωση της πίεσης των αγορών στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινά από σήμερα τις επανεπενδύσεις των εσόδων που έχει από τις ωριμάνσεις ομολόγων, τα οποία απέκτησε μέσω του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε χρέος χωρών των οποίων τα επιτόκια δανεισμού και τα σπρεντ αυξήθηκαν δραματικά τον τελευταίο καιρό. Η κίνηση είχε ανακοινωθεί από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και συμπεριλαμβάνεται στα βήματα που θα ακολουθήσει η τράπεζα, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο η διεύρυνση των σπρεντ και ο χρηματοοικονομικός κατακερματισμός μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης να μπει εμπόδιο στα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων.

Μέρος των κεφαλαίων που θα επανεπενδυθούν θα αντληθεί, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, από τα ομόλογα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας που ωριμάζουν, και θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά τίτλων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Επικαλούμενο πηγές από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες η ετήσια σύνοδος της ΕΚΤ, το δημοσίευμα του Reuters υποστηρίζει ότι η κεντρική τράπεζα έχει χωρίσει τις 19 χώρες της ευρωζώνης σε τρεις ομάδες -δωρητές, αποδέκτες και ουδέτερους-, βάσει του μεγέθους και της ταχύτητας αύξησης των σπρεντ των ομολόγων τους, δηλαδή διαφοράς της απόδοσής τους με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων που αποτελούν σημείο αναφοράς για το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους «αποδέκτες» μέρος των μετρητών από τις ωριμάνσεις ομολόγων που αγόρασε από τους «δωρητές», ενώ τα έσοδα από τα ομόλογα των «ουδέτερων» θα λειτουργήσουν ως αποθέματα ασφαλείας.

Οι λίστες των τριών κατηγοριών που θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, αντανακλούν τον διαχωρισμό περιφέρειας και σκληρού πυρήνα. Στη μια πλευρά είναι οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου και στην άλλη οι πιο ασφαλείς, μεταξύ των οποίων οι Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία.

Παράλληλα, η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα νέο εργαλείο παρέμβασης για τη μείωση της πίεσης των αγορών στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ. Η προαναγγελία αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού και η προοπτική του υψηλότερου κόστους δανεισμού οδήγησαν σε δραματική άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Το νέο εργαλείο που θα ανακοινωθεί πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, στις 21 Ιουλίου, μαζί με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ μετά από μια και πλέον 10ετία, θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων μιας χώρας, όταν οι αποδόσεις και το σπρεντ τους παίρνουν την ανιούσα, καθιστώντας δυσβάστακτη τη χρηματοδότησή τους από τις αγορές. Οι αγορές των ομολόγων θα υλοποιούνται, εφόσον η χώρα αυτή πληροί κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες θα έχουν ως βάση ή τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις συστάσεις της Κομισιόν ή την αποτίμηση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους της. Για την αντιστάθμιση των αγορών ομολόγων, η ΕΚΤ θα αντλεί κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα πιθανότατα μέσω ειδικών δημοπρασιών με ευνοϊκότερα επιτόκια για τις τράπεζες που θα συμμετέχουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ
Αύξηση επιτοκίων του ευρώ, μετά δέκα έτη, κατά 0,25% από τον Ιούλιο, δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων και βαθιά ανησυχία για πληθωρισμό και ανάπτυξη.
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: φρενάρει, αλλά με το πόδι στο γκάζι
Η Φρανκφούρτη φαίνεται να ανησυχεί πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη παρά για τον πληθωρισμό ● Τερματίζει σταδιακά το πανδημικό πρόγραμμα PEPP αγοράς ομολόγων, αλλά συνεχίζει την επανεπένδυσή τους μέχρι το...
ΕΚΤ: φρενάρει, αλλά με το πόδι στο γκάζι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόψτε τον τζόγο με τα ομόλογα»
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και FED απορρίπτουν αμφότερες τον πληθωριστικό κίνδυνο, υπόσχονται μηδενικά επιτόκια για... χρόνια και αγοράζουν ακόμη περισσότερα ομόλογα, κόβοντας τη φόρα των κερδοσκοπικών...
«Κόψτε τον τζόγο με τα ομόλογα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για τα αρνητικά επιτόκια
Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχει εκτοξεύσει την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου από συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικά funds και ασφαλιστικές. Η αντίδρασή τους σε ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των τιμών των...
«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για τα αρνητικά επιτόκια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ
Ο Ολι Ρεν διεμήνυσε ότι στα μέτρα στήριξης που πρόκειται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα θα περιλαμβάνονται «σημαντικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις επιτοκίων
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας