• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.2°C / 24.6°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 23.0°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.7°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 20.1°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 13.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.7°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 24.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  89%

Η κεντρική πλατεία της πόλης του Καλίνινγκραντ. Η ομώνυμη περιοχή, στην οποία κατοικούν κατά πλειοψηφία ρωσόφωνοι, έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, καθώς αυξάνεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Λιθουανία και Ρωσία. 

(AP Photo/Gary Peach)

Συμβιβασμός της Ε.Ε. για το Καλίνινγκραντ με γερμανικό δάκτυλο

 • A-
 • A+

Επιστροφή στην κανονικότητα σύντομα για τον ρωσικό θύλακα στη Λιθουανία, καθώς οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για συμφωνία ώστε να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Βίλνιους και Μόσχας.

Το Reuters σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος , σύμφωνα με τις οποίες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται για συμβιβαστική συμφωνία με τη χώρα της Βαλτικής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η συγκεκριμένη εστία έντασης με τη Μόσχα.

Το Καλίνινγκραντ που έχει σύνορα με κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζεται σε σιδηροδρομικές και οδικές διαδρομές μέσω Λιθουανίας για τα πάρα πολλά αγαθά έχει αποκλειστεί από τις 17 Ιουνίου στο πλαίσιο των κυρώσεων των Βρυξελλών προς τη Ρωσία.

Η Μόσχα αντέδρασε πολύ έντονα στις εξελίξεις αυτές και τώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να εξαιρεθεί η περιοχή από τις κυρώσεις, με τη συμφωνία να αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου.

Το Βερολίνο φοβάται το ενεργειακό μπρα ντε φερ με τη Μόσχα

Το νέο σκηνικό έντασης για τον ρωσικό θύλακα τεστάρει τις δυνατότητας της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Την ώρα που δυτικές χώρες δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν για όσο χρειαστεί την Ουκρανία η Ε.Ε. δυσκολεύεται ιδιαίτερα να τηρήσει τις αυστηρές κυρώσεις και να αποφύγει μεγαλύτερη ένταση με τη Ρωσία. 

Για τον λόγο αυτό οι Βρυξέλλες, με τη στήριξη της Γερμανίας, αναζητούν συμβιβασμό στην επίλυση μια από τις πολλές κρίσεις με τη Μόσχα.

Εάν δεν αποκατασταθεί η παραδοσιακή οδός μεταφοράς αγαθών στο Καλίνινγκραντ, μέσω Λευκορωσίας, η Λιθουανία φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να δημιουργήσει χερσαίο διάδρομο προς τον θύλακα. 

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Reuters, η Γερμανία έχει στρατιωτική δύναμη στη Λιθουανία και θα μπορούσε να μπει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μαζί με τις νατοϊκές δυνάμεις.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, άλλωστε, είναι πολύ εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και μια κρίση στο Καλίνινγκραντ μπορεί να της δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. 

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Ο Πούτιν έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες πίεσης από ότι εμείς. Είναι προς το συμφέρον μας να βρούμε έναν συμβιβασμό» είπε με νόημα άτομο με άμεση γνώστη των συζητήσεων.

Ένας δύσκολος συμβιβασμός

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συζητά με την Κομισιόν για την εφαρμογή των κυρώσεων και πως η οποιαδήποτε αλλαγή στάσης από το μπλοκ δεν θα πρέπει να αφήνει μόνη της τη χώρα της Βαλτικής.

«Οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται και οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει να υποβαθμίζουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Από τη στιγμή που η ροή αγαθών προς το Καλίνινγκραντ μπορεί να γίνει από διάφορα μέλη της Ε.Ε., η εξήγηση της Κομισιόν για το πώς θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις δεν μπορεί να περιορίζεται στη Λιθουανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε την δήλωση της 22ας Ιουνίου ότι η Λιθουανία εφαρμόζει τις κυρώσεις της Ε.Ε. και πως η παροχή κομβικής αξίας αγαθών προς το Καλίνινγκραντ δεν έχει εμποδιστεί.

Ένα από τα άτομα με άμεση γνώση του θέματος αναφέρουν στο πρακτορείο ότι περιμένουν συμβιβασμό μέχρι τις 10 Ιουλίου, ενώ άλλα άτομα δεν αποκλείουν αυτό να συμβεί νωρίτερα.

Μία λύση θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση της μετακίνησης φορτίων από τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις με την δικαιολογία ότι δεν πρόκειται για πραγματικό διεθνές εμπόριο επειδή ο θύλακας ανήκει στη Ρωσία.

Αυτή η παραχώρηση μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση πως τα εμπορεύματα θα φτάνουν από χερσαίες διαδρομές και όχι από τη θάλασσα.

Το Reuters, πάντως, επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο ίσως να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και θα μπορούσε να βάλει το Βίλνιους σε τροχιά σύγκρουσης με τη Μόσχα.

Παράλληλα, η Λιθουανία φέρεται να έχει σημαντικές ενστάσεις για ένα ζήτημα που μπορεί να ερμηνευθεί ως παραχώρηση προς τη Ρωσία. 

Μέχρι στιγμής οι κυρώσεις της Ε.Ε. απαγορεύουν την μεταφορά σιδήρου, χάλυβα και άλλων μετάλλων στο Καλίνινγκραντ, ενώ από τις 10 Ιουλίου οι απαγορεύσεις θα επεκταθούν στο τσιμέντο και το αλκοόλ, στο κάρβουνο από τον Αύγουστο και στα πετρελαϊκά προϊόντα έως τα τέλη του Δεκέμβρη. 
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας και το Καλίνινγκραντ
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης αναμένεται να δώσουν στην Ουκρανία και επισήμως το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας και το Καλίνινγκραντ
ΕΥΡΩΠΗ
Κλιμάκωση έντασης ανάμεσα σε Ρωσία – Δύση για το Καλίνινγκραντ
Με αντίμετρα προειδοποιεί η Μόσχα, ενώ η Κομισιόν τονίζει ότι πρόκειται απλά για εφαρμογή των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι τα βασικά αγαθά κυκλοφορούν ελεύθερα. Δήλωση στήριξης στη Λιθουανία...
Κλιμάκωση έντασης ανάμεσα σε Ρωσία – Δύση για το Καλίνινγκραντ
ΕΥΡΩΠΗ
Στα άκρα Ρωσία-Ε.Ε. λόγω της Λιθουανίας
Η μονομερής λιθουανική απαγόρευση διέλευσης ρωσικών προϊόντων προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση ● Προελαύνει ο ρωσικός στρατός στο Ντονμπάς με νίκη στην πόλη-κλειδί Τοσκίβκα
Στα άκρα Ρωσία-Ε.Ε. λόγω της Λιθουανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Πυκνώνουν τα σύννεφα στο Καλίνινγκραντ, στη σκιά του ουκρανικού
Η Λιθουανία επιβάλλει και οδικούς περιορισμούς, μετά τους σιδηροδρομικούς, με τη Ρωσία να κάνει λόγο για εχθρική πράξη και να προειδοποιεί με αντίποινα.
Πυκνώνουν τα σύννεφα στο Καλίνινγκραντ, στη σκιά του ουκρανικού
ΕΥΡΩΠΗ
Επιτείνεται η κρίση για το Καλίνινγκραντ, η Μόσχα κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Ε.Ε.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Ε.Ε. στη Μόσχα Μάρκους Έντερερ, ζητώντας εξηγήσεις για τους «αντιρωσικούς περιορισμούς» που επέβαλε η Λιθουανία σε προϊόντα που διακινούνται ανάμεσα στο...
Επιτείνεται η κρίση για το Καλίνινγκραντ, η Μόσχα κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Λιθουανικό... λάδι στη φωτιά του πολέμου
Η Λιθουανία αποφάσισε να διακόψει την αποστολή φορτίων από τη Ρωσία προς τον θύλακά της στο Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική, κλιμακώνοντας την κρίση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Λιθουανικό... λάδι στη φωτιά του πολέμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας