• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 30.2°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.1°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.7°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.3°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.0°C
  0 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 29.9°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.8°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  53%

Πολυεθνικές όπως οι Nestlé, AB InBev και H&M στις πρώτες θέσεις καταγγελιών στην ετήσια έκθεση ETUC - ITUC

ETUC WAGE
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωταθλητές... αντεργατικών πολιτικών

 • A-
 • A+
Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εταιρική ευθύνη ζήτησε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους που διεκδικούν, αλλά και κυρώσεις σε εταιρείες που διαπιστώνεται ότι έχουν παραβιάσει τον νόμο.

Η Nestlé, η AB InBev και η H&M είναι μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών που επικρίνονται από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC) για την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Δικαιωμάτων του 2022 που επεξεργάζεται η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC).

Ιδού ορισμένα από τα στοιχεία για 5 εταιρείες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕTUC πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έκθεσης για την κατάταξη 163 χωρών με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Δικαιωμάτων:

● Η Nestlé στη Βραζιλία συνέχισε να χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για να μειώσει τους μισθούς και τα επιδόματα. Στο εργοστάσιο σοκολάτας της, στη Vila Velha στο Espírito Santo, η εταιρεία αποφάσισε μονομερώς να μειώσει στο μισό τα οφέλη από κουπόνια τροφίμων από 680 σε 350 ρεάλ, έχοντας ήδη μειώσει το μερίδιο των κερδών που ανακατανέμονται στους εργαζόμενους. Το 2019, η εταιρεία απέλυσε περισσότερους από 200 εργαζόμενους. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να τους επαναπροσλάβει με δικαστική απόφαση. Αλλά σε αντάλλαγμα, τα συνδικάτα αναγκάστηκαν να αποδεχτούν μια συμφωνία που μείωσε τα επιδόματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των κουπονιών διατροφής.

● Η AB InBev (η μεγαλύτερη ζυθοποιία παγκοσμίως) στο Περού εφάρμοσε διαδικασίες αναδιάρθρωσης προσωπικού απολύοντας τρεις γενικούς γραμματείς του συνδικάτου καθώς και δεκαπέντε εργαζόμενους στο βόρειο εργοστάσιο στο Motupe του Περού, οι οποίοι είναι όλοι μέλη της απεργιακής Ενωσης, Backus National Union.

● Η Heinz-Glas στο Περού διέλυσε το σωματείο για να αποτρέψει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα σε κάθε εργαζόμενο που δεχόταν να αποσυνδεθεί από το σωματείο προσέφερε μια θέση με υψηλότερο εισόδημα.

● Η αλυσίδα ενδυμάτων H&M στη Νέα Ζηλανδία τον Απρίλιο του ’21 έθεσε σε διαθεσιμότητα δεκατέσσερις εργαζόμενους τιμωρώντας τους κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της νέας συλλογικής σύμβασης. Ηδη στη χώρα από το 2019, οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι στην H&M είχαν αποκλειστεί επειδή φορούσαν αυτοκόλλητα στα καταστήματα που έγραφαν για δίκαιες αμοιβές.

● Η Santander στη Βραζιλία επέβαλε μείωση μισθών κατά 55% σε 40 επικεφαλής τραπεζικών συνδικάτων, μετά την προσφυγή τους για πληρωμή των υπερωριών.

Η συνομοσπονδιακή γραμματέας τής ETUC, Isabelle Schömann, δήλωσε: «Οι εταιρείες πρέπει να συμπεριφέρονται στο εξωτερικό όπως και στο εσωτερικό. Αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται με τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκτός Ευρώπης». Και συμπλήρωσε: «Ορισμένες από τις πλουσιότερες εταιρείες της Ευρώπης σφραγίζουν τα δικαιώματα ορισμένων από τους φτωχότερους εργάτες του κόσμου, βάζοντας τα δικά τους κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Οι ηγέτες των εταιρειών που αναφέρονται στη σημερινή έκθεση θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους».

Υπενθυμίζεται ότι ETUC ζητεί από την Ε.Ε. ισχυρή νομοθεσία για την εναρμόνιση αυτών των επιχειρηματικών μοντέλων. «Ωστόσο η Επιτροπή έχει ενδώσει στο εταιρικό λόμπι και έχει προσφέρει το ελάχιστο. Μια οδηγία της Ε.Ε. για την εταιρική ευθύνη θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχή των εργαζομένων και μια στρατηγική μηδενικής ανοχής κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία να διασφαλίζει ότι τα θύματα μπορούν να αναζητήσουν δικαιοσύνη και οι εταιρείες, που διαπιστώνεται ότι έχουν παραβιάσει το νόμο, να αντιμετωπίζουν κυρώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ETUC.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Tο ’ριξε στην παλαβή η Uber
​Στις… κουτοπονηριές το ’ριξε μετά το χαστούκι της περασμένης Παρασκευής η Uber μπας και γλιτώσει καμιά λίρα από τους «ψευτο-αυτοαπασχολούμενους» οδηγούς της. Σύμφωνα με καταγγελίες του βρετανικού συνδικάτου...
Tο ’ριξε στην παλαβή η Uber
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
Την πόρτα για την επίσημη κατάργηση της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας στον επισιτισμό προσφέρει ερμηνευτική εγκύκλιος.
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ιδρύεται νέα ανεξάρτητη, πανελλαδική, αγωνιστική, συνδικαλιστική κίνηση
Εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προχωρούν στη συγκρότησή της και με κείμενο βάσης υπογραφών απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής.
Ιδρύεται νέα ανεξάρτητη, πανελλαδική, αγωνιστική, συνδικαλιστική κίνηση
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τραπεζοϋπάλληλοι: Χτίζουν αύξηση έως 5,5 % - Θα τη φάει ο πληθωρισμός
Αρχική διεκδίκηση της ΟΤΟΕ ήταν η διασφάλιση ποσοστού αυξήσεων που θα κάλυπτε, τουλάχιστον, τον ετήσιο προβλεπόμενο πληθωρισμό (πάνω από 6% για το 2022). Οι εκπρόσωποι των τραπεζών επέμεναν μέχρι την τελευταία...
Τραπεζοϋπάλληλοι: Χτίζουν αύξηση έως 5,5 % - Θα τη φάει ο πληθωρισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδικάτα στον... γύψο
Ξεκινά από σήμερα η νέα εποπτεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων από το υπουργείο Εργασίας ● Ζήτημα παραβίασης συνταγματικών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων εγείρουν με προσφυγές το ΕΚΑ, η ΓΣΕΕ κ.ά.
Συνδικάτα στον... γύψο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας