• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.9°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.0°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.4°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 27.1°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.8°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  85%
(Kirill Kallinikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Αθέτηση πληρωμής χρέους απ' τη Ρωσία - Διαψεύδει το Κρεμλίνο

 • A-
 • A+

Στα πρόθυρα της πρώτης κρατικής χρεοκοπίας της εδώ και δεκαετίες βρίσκεται η Ρωσία, καθώς ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει τόκους υπερημερίας τη Δευτέρα μετά τη λήξη μιας βασικής προθεσμίας πληρωμής την Κυριακή.

Η Ρωσία δυσκολεύεται να διατηρήσει τις πληρωμές σε εκκρεμή ομόλογα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις έχουν ουσιαστικά αποκόψει τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν καταστήσει τα περιουσιακά της στοιχεία ανέγγιχτα για πολλούς επενδυτές.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι δεν υπάρχουν λόγοι για τη Ρωσία να χρεοκοπήσει, αλλά δεν είναι σε θέση να στείλει χρήματα στους κατόχους ομολόγων λόγω των κυρώσεων, κατηγορώντας τη Δύση ότι προσπαθεί να την οδηγήσει σε τεχνητή χρεοκοπία.

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει αυτό που θα ήταν η πρώτη της μεγάλη χρεοκοπία σε διεθνή ομόλογα μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων πριν από περισσότερο από έναν αιώνα προσέκρουσαν σε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στα τέλη Μαΐου, όταν το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εμπόδισε ουσιαστικά τη Μόσχα από το να κάνει πληρωμές.

«Από τον Μάρτιο πιστεύαμε ότι μια ρωσική χρεοκοπία είναι πιθανώς αναπόφευκτη και το ερώτημα ήταν ακριβώς πότε», δήλωσε στο Reuters ο Dennis Hranitzky, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας Quinn Emanuel. «Η OFAC παρενέβη για να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση για εμάς και η προεπιλογή είναι πλέον μπροστά μας».

Ενώ μια επίσημη χρεοκοπία θα ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική δεδομένου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να δανειστεί διεθνώς αυτή τη στιγμή και δεν χρειάζεται χάρη στα άφθονα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, το στίγμα πιθανότατα θα αύξανε το κόστος δανεισμού της στο μέλλον.

Οι εν λόγω πληρωμές είναι τόκοι 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο ομόλογα, ένα σε δολάρια ΗΠΑ και ένα σε ευρώ, τις οποίες η Ρωσία έπρεπε να καταβάλει στις 27 Μαΐου. Οι πληρωμές είχαν περίοδο χάριτος 30 ημερών, η οποία έληξε χθες, Κυριακή.

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι αθέτησε πληρωμές εξωτερικού χρέους της χώρας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία προχώρησε στις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, αλλά το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν από τη Euroclear λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας δεν «είναι δικό μας πρόβλημα».

«Η θέση μας είναι γνωστή. Τα διαθέσιμά μας έχουν μπλοκαριστεί παρανόμως και όλες οι απόπειρες να χρησιμοποιηθούν αυτά τα διαθέσιμα είναι επίσης παράνομες και ισοδυναμούν με ξεκάθαρη κλοπή», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Euroclear δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας είχε δηλώσει ότι πραγματοποίησε τις πληρωμές στο σύστημα National Settlement Depository (NSD) σε ευρώ και δολάρια, προσθέτοντας ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Ορισμένοι Ταϊβανοί κάτοχοι των ομολόγων δεν είχαν λάβει πληρωμές τη Δευτέρα, ανέφεραν πηγές στο Reuters. 

Για πολλούς κατόχους ομολόγων αυτό αποτελεί αθέτηση υποχρέωσης.

Χωρίς να προσδιορίζεται ακριβής προθεσμία στο ενημερωτικό δελτίο, οι δικηγόροι λένε ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει προθεσμία μέχρι το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας για να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων.

Όπως εξηγεί το Reuters, η νομική κατάσταση γύρω από τα ομόλογα φαίνεται περίπλοκη. Τα ομόλογα της Ρωσίας εκδόθηκαν με ασυνήθιστη ποικιλία όρων και αυξανόμενο επίπεδο ασάφειας για αυτά που πουλήθηκαν πιο πρόσφατα, όταν η Μόσχα αντιμετώπιζε ήδη κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τη δηλητηρίαση του πράκτορα Σκριπάλ στη Βρετανία το 2018.

Κατά κάποιο τρόπο, η Ρωσία βρίσκεται ήδη σε προεπιλογή. Μια επιτροπή παραγώγων έκρινε ότι συνέβη ένα «πιστωτικό γεγονός» σε ορισμένους από τους τίτλους της, αφού δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει πληρωμή 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε τόκους για μια πληρωμή που είχε καταβληθεί στις αρχές Απριλίου. 

Μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία, μια κρατική χρεοκοπία φαινόταν αδιανόητη, με τη Ρωσία να αξιολογείται ως επενδυτική βαθμίδα μέχρι λίγο πριν από αυτό το σημείο. Μια χρεοκοπία θα ήταν επίσης ασυνήθιστη καθώς η Μόσχα έχει τα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΗΠΑ σπρώχνουν τη Ρωσία προς τη χρεοκοπία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν στη Ρωσία, από σήμερα, να αποπληρώνει το χρέος της με δολάρια που διακρατούνται από αμερικανικές τράπεζες, ενισχύοντας την πίεση επί του Κρεμλίνου και αυξάνοντας τον...
Οι ΗΠΑ σπρώχνουν τη Ρωσία προς τη χρεοκοπία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε χρεοκοπία-οπερέτα οδήγησαν οι δυτικοί σύμμαχοι τη Μόσχα
Ενδεχόμενη επίσημη χρεοκοπία τα Ρωσίας εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο συμβολική, παρά ουσιαστική, αφού η Μόσχα και δεν μπορεί να δανειστεί από το εξωτερικό στην παρούσα φάση.
Σε χρεοκοπία-οπερέτα οδήγησαν οι δυτικοί σύμμαχοι τη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αθέτηση πληρωμών από τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους
Ένα πιστωτικό συμβάν αδυναμίας πληρωμών σημειώθηκε αφού ένα κουπόνι που έληγε στις 14 Μαρτίου δεν έφτασε στους επενδυτές μέχρι το τέλος μιας περιόδου χάριτος 10 ημερών, σύμφωνα με την Credit Derivatives...
Αθέτηση πληρωμών από τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε «επιλεκτική χρεοκοπία» τα ομόλογα της Ρωσίας από τον S&P
Ο οίκος αξιολόγησης τοποθετεί το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων σε ξένο νόμισμα της Ρωσίας στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, επικαλούμενος τον αυξανόμενο κίνδυνο η Μόσχα να μην μπορέσει να εκπληρώνει τις...
Σε «επιλεκτική χρεοκοπία» τα ομόλογα της Ρωσίας από τον S&P

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας