Καθώς οι χώρες η μία μετά την άλλη διαπιστώνουν ότι η ρωσική Gazprom περιορίζει τις ποσότητες φυσικού αερίου που στέλνει προς την Ευρώπη, η ηγεσία της καταγγέλλει τη Μόσχα για εκβιασμό μέσω της ενέργειας. Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα για τον επικείμενο και πολύ δύσκολο χειμώνα, πράγμα που καθίσταται όλο και πιο δυσχερές.
Στόχος είναι να γεμίσουν οι αποθηκευτικοί χώροι μέσα στο καλοκαίρι, που δεν υπάρχουν ανάγκες για θέρμανση, και έως τον Νοέμβριο, τουλάχιστον σε ποσοστό 80%. Οι τιμές ενέργειας, όχι μόνο του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου καλπάζουν, ωθώντας όλο και ψηλότερα τον πληθωρισμό, που επηρεάζει τις τιμές των καυσίμων, αλλά και των τροφίμων και πολλών υπηρεσιών. Οι βραχυπρόθεσμες τιμές φυσικού αερίου ήταν αυξημένες και την Παρασκευή, καθώς διαμορφώθηκαν στα 126 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για τιμή αυξημένη κατά περίπου 50% σε σχέση με τη Δευτέρα.
Το τελευταίο διάστημα έχει διακοπεί η παροχή αερίου προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, έχει μειωθεί σημαντικά η παροχή προς τη Γερμανία, που ήδη χτυπά καμπανάκι συναγερμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και προς την Αυστρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σλοβακία. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται πλήρως η παροχή προς τη Γαλλία.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι περικοπές αυτές οφείλονται σε τεχνικό πρόβλημα στον βασικό αγωγό Nord Stream 1 που εξυπηρετεί τη Γερμανία και τη Γαλλία, ωστόσο Παρίσι και Βερολίνο υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου, με σκοπό να κλιμακώσει την ενεργειακή κρίση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «εκβιασμός εις βάρος τόσο μεμονωμένων χωρών όσο και της Ευρώπης συνολικά».
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 40% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία, γεγονός που της παρέχει ένα ισχυρό όπλο. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο στην ανατολική Ευρώπη, καθώς κυμαίνεται από 55% στη Γερμανία ως 85% στη Βουλγαρία.
«Το αέριο σαν όπλο»
Ο καθηγητής του Sciences Po του Παρισιού, Τιερί Μπρος, υποστήριξε ότι «εδώ και καιρό οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το αέριο σαν όπλο. Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την αρχή της αβεβαιότητας, ένα πράγμα τη μία ημέρα κάτι άλλο την επόμενη, για να ελέγξει την ενότητά μας, για να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά των πρώτων υλών και να αυξήσει τις τιμές».
Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ισχύος με τον Πούτιν» και πρόσθεσε ότι η διακοπή της παροχής αερίου είναι «μια απόφαση που λαμβάνει με αυθαίρετο τρόπο, έτσι δρουν οι δικτάτορες και οι τύραννοι».
Από το Κίεβο την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, μίλησε για «πολιτική εκμετάλλευση του αερίου, όπως και των σιτηρών».
Προβλήματα και με το LNG
H Ευρώπη, που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να μιλήσει για το ρωσικό φυσικό αέριο, αναζητεί άλλες πηγές αερίου, τόσο μέσω αγωγών όσο και υγροποιημένου (LNG).
Ωστόσο, εν μέσω αυτής της κρίση έχει δημιουργηθεί ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα με το LNG από τις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές εξαγωγές αναμένεται ότι θα περιοριστούν τους επόμενους μήνες, καθώς εξαιτίας πυρκαγιάς σε εγκατάσταση LNG των ΗΠΑ στο Τέξας (Φρίπορτ), αυτή θα μείνει εκτός λειτουργίας μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ η λειτουργία του θα είναι μερική μέχρι το τέλος του έτους.
Η εγκατάσταση στο Φρίπορτ αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ και υπήρξε σημαντικός προμηθευτής για ευρωπαίους αγοραστές που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας