• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.2°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  56%

Μερική ομολογία αποτυχίας και στροφή Βρυξελλών για την ηλεκτρική ενέργεια

 • A-
 • A+
Ραγδαίες εξελίξεις προαναγγέλλει η πρόεδρος της Κομισιόν • Παραδέχεται την αναποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της ακρίβειας • Ζητά δομικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα.

Ραγδαίες εξελίξεις προαναγγέλλει η πρόεδρος της Κομισιόν, παραδεχόμενη ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. δεν λειτουργεί πια και πρέπει να μεταρρυθμιστεί σημαντικά.

Για πρώτη φορά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπό το φως της τρομακτικής αύξησης στις τιμές ενέργειας ως αποτέλεσμα της πανδημίας και του ρωσοουκρανικού πολέμου, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ένωση δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει το Euractiv, απαντώντας σε ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, η Γερμανίδα πολιτικός παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία άνοδος στις τιμές της ενέργειας δεν έχουν τον αντίκτυπο που θα έπρεπε και έκανε λόγο για δομικά προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Πράγματι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι τιμές στην ενέργεια έχουν φτάσει στα ύψη και κάνουμε αρκετά για αυτό, αλλά αναγνωρίζουμε όμως ότι αυτή είναι βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς» είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει ότι οι αγορές ενέργειας «είχαν σχεδιαστεί με τρόπο που ήταν αναγκαίος πριν από είκοσι χρόνια».

«Σήμερα η αγορά είναι εντελώς διαφορετική, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αποτελούν τις λιγότερο κοστοβόρες και πιο φθηνές λύσεις» εξήγησε.

Οι δηλώσεις αυτές της προέδρου της Κομισιόν έρχονται σε μια περίοδο που η ρωσική εισβολή, οι δυτικές κυρώσεις προς τη Μόσχα και τα κατάλοιπα της πανδημίας έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Η κατάσταση έχει φέρει στα ύψη την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ε.Ε. επιχειρούσε να απεμπλακεί από παλαιότερους ρυπογόνους τρόπους παραγωγής ενέργειας.

Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ήδη ζητήσει παρεμβάσεις στο τρέχον σύστημα τιμολόγησης, με τη Μαδρίτη να ζητά δομικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αποσυνδεθεί η αγορά τη ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνη του φυσικού αερίου. Οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίας έχουν στο αίτημά τους αυτό της στήριξη Ελλάδας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Ανασύνταξη από τις Βρυξέλλες

Μέχρι τώρα η Κομισιόν εξέφραζε αντίθεση σε τέτοιες ενέργειες, αντλώντας επιχειρήματα από την έκθεση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ε.Ε. έκθεση αυτή, που παραδόθηκε στις 29 Απριλίου υποστήριζε ότι η δεν ευθύνεται ο σχεδιασμός της αγοράς για την κρίση.

Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη, η φον ντερ Λάιεν φαίνεται να απέρριψε τα συμπεράσματα της έκθεσης. «Αυτό το σύστημα αγοράς δεν λειτουργεί πια. Πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε. Πρέπει να το προσαρμόσουμε στη νέα πραγματικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό είναι το καθήκον της Κομισιόν τώρα. Πρόκειται για τεράστια μεταρρύθμιση και θα χρειαστεί χρόνο. Πρέπει να το σκεφτούμε πολύ καλά, αλλά πρέπει να δράσουμε για να προσαρμόσουμε την αγορά μας στις σύγχρονες συνθήκες» ανέφερε με νόημα.

Το Euractiv μίλησε με εκπροσώπους της Κομισιόν, οι οποίοι, όμως, δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων ή για το εάν θα παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο στη διάρκεια της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία λήγει το 2024.

Η θέση της Γερμανίας και ο σκεπτικισμός αναλυτών

Εκτός από τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου δεν είναι όλες οι χώρες της Ε.Ε. πεπεισμένες για την ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς, ανάμεσά τους και η Γερμανία. Τον περασμένο Οκτώβρη ένας συνασπισμός εννέα κρατών-μελών προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην μπει σε διαδικασία μέτρων μεγάλης εμβέλειας προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος των τιμών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Euractiv, η στάση του Βερολίνου από τότε έχει αρχίσει να αλλάξει, με το Γερμανό υπουργό Οικονομίας να επισημαίνει ότι «ο τωρινός σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να διατηρηθεί επί της αρχής. Ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλιστεί την ίδια στιγμή ότι το σύστημα ηλεκτρισμού είναι διασφαλισμένο για το μέλλον και ταιριάζει με τις φιλοδοξίες των κλιματικών στόχων για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες».

Πάντως, ο Γκεόργκ Ζάχμαν, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Μπρούγκελ των Βρυξελλών, εκφράζει σκεπτικισμό για τα μεταρρυθμιστικά πλάνα της Κομισιόν. «Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να σκεφτούμε καλύτερα εργαλεία για την χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανάμεσά τους και μηχανισμοί για διαφορετικούς τρόπους και συστήματα πληρωμής, όπου οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων ενέργειας πληρώνονται την τιμή που εκείνοι προσέφεραν, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σχετικά με τα επενδυτικά μηνύματα που αποστέλλονται στους παραγωγούς, όταν απαιτούνται δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση των συστημάτων παραγωγής και την πράσινη μετάβαση».

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν πειστικές λύσεις στη θεωρία, κάτι που σημαίνει ότι θα εμφανιστούν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην πράξη, ενώ εξέφρασε αντιρρήσεις για την χρονική περίοδο κατά την οποία ανοίγει αυτή η συζήτηση. 

«Το άνοιγμα αυτής της συζήτησης χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο θα απορροφήσει μεγάλο πολιτικό και διοικητικό κεφάλαιο σε μια περίοδο κατά την οποία τα υπουργεία ενέργειας, έχουν ήδη τεράστιο φόρτο εργασίας με θέματα όπως η νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή, η άνοδος των τιμών και ο πόλεμος στην Ουκρανία» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει «δεν βλέπω πώς το να πετάξουμε εν μέσω κρίσης ένα σύστημα που έχει αναπτυχθεί εδώ και είκοσι χρόνια χωρίς μια συγκεκριμένη εναλλακτική είναι καλή ιδέα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη δημοσιότητα οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια, με το βλέμμα στη Ρωσία
Τι ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προσπάθεια απεξάρτησης της Ε.Ε από τα ρωσικά καύσιμα και για εξοικονόμηση ενέργειας.
Στη δημοσιότητα οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια, με το βλέμμα στη Ρωσία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακραία ευρωπαϊκά σχέδια για υποχρεωτική ενεργειακή λιτότητα
Σενάρια για υπερεξουσίες στην Κομισιόν και επιβολή υποχρεωτικής περικοπής στην κατανάλωση • Πώς θα λειτουργεί ο υπό συζήτηση μηχανισμός.
Ακραία ευρωπαϊκά σχέδια για υποχρεωτική ενεργειακή λιτότητα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρώπη χωρίς ρωσικό αέριο: Σχέδια, έκτακτα μέτρα και αμφιλεγόμενες κινήσεις
Μετά τις 21 Ιουλίου τι; Αυτό είναι το ερώτημα που κυκλοφορεί στα χείλη αξιωματούχων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με το βλέμμα σε έναν δύσκολο χειμώνα.
Ευρώπη χωρίς ρωσικό αέριο: Σχέδια, έκτακτα μέτρα και αμφιλεγόμενες κινήσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πατατράκ στη σκιά της ύφεσης
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών έναντι του δολαρίου υποχώρησε χθες το ευρώ, αντανακλώντας την τραγικά αποτυχημένη στρατηγική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο Ουκρανικό, που επί της ουσίας...
Πατατράκ στη σκιά της ύφεσης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για ακόμη ένα βατερλώ για το ρωσικό πετρέλαιο
Δεν βλέπει συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ώρα που ο Όρμπαν αποκλείει ακόμη και τη συζήτηση του θέματος.
Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για ακόμη ένα βατερλώ για το ρωσικό πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημιουργική ασάφεια από Κομισιόν για τις πληρωμές σε ρούβλια
Θολές απαντήσεις από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για τις πληρωμές σε ρούβλια, την ώρα που οι ημερομηνίες για τις εταιρείες εντός Ε.Ε. είναι ασφυκτικές.
Δημιουργική ασάφεια από Κομισιόν για τις πληρωμές σε ρούβλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας