• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 32.3°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 18.6°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 29.9°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 27.7°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.4°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  5 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.6°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.7°C / 23.6°C
  3 BF
  82%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ

 • A-
 • A+
Αύξηση επιτοκίων του ευρώ, μετά δέκα έτη, κατά 0,25% από τον Ιούλιο, δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων και βαθιά ανησυχία για πληθωρισμό και ανάπτυξη.

Την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ύστερα από 10 και πλέον χρόνια προανήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και τον τερματισμό των καθαρών αγορών ομολόγων.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανακοίνωσε συγκεκριμένα μετά τη χθεσινή συνεδρίασή του ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,25% στην επόμενη συνεδρίασή του τον Ιούλιο διαμηνύοντας παράλληλα ότι προτίθεται να προβεί και σε νέα αύξηση τους -το ύψος της οποίας θα καθοριστεί από την πορεία του πληθωρισμού- τον Σεπτέμβριο. Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό επιμείνουν ή επιδεινωθούν, τότε η αύξηση του Σεπτεμβρίου θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν του Ιουλίου.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ακόμη τον τερματισμό των καθαρών αγορών ομολόγων, τόσο στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων λόγω της πανδημίας (ΡΕΡΡ) όσο και του τακτικού ΑΡΡ. Διεμήνυσε ωστόσο ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά από την εξόφληση τίτλων που έχει αποκτήσει καθώς και ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν εάν οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν λόγω πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας που βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδας με αγορές ομολόγων που εκδίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο πέρα και πάνω από τη μετακύλιση λήξεων, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διαταραχή.

Η ΕΚΤ εξέφρασε την ανησυχία της για τον πληθωρισμό ο οποίος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της και όπως ανέφερε αποτελεί «μείζονα πρόκληση για όλους μας». Αναμένει πλέον ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα εκτοξευθεί φέτος στο 6,8% (έναντι 5,1% που προέβλεπε τον Μάρτιο) και εν συνεχεία θα επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 (αντί του 2,1% και του 1,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της).

Ανάλογα χειρότερες είναι και οι προβλέψεις της για την ανάπτυξη. Η κεντρική τράπεζα περιμένει πλέον ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα προσεγγίσει φέτος το 2,8% αντί του 3,7% που προέβλεπε νωρίτερα ενώ για το 2023 και το 2024 περιμένει ανάπτυξη 2,1% και τις δυο χρονιές έναντι 2,8% και 1,6% που εκτιμούσε αρχικά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του Δ.Σ. ότι οι πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα θα συνεχιστούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των λοκντάουν στην Κίνα και των προβλημάτων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία, όμως από την άλλη πλευρά υπάρχει στήριξη της ανάπτυξης από την επανέναρξη της δραστηριότητας, την ισχυρή αγορά εργασίας, τα αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων και τις αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπο αυτό το πρίσμα η ΕΚΤ θεωρεί απίθανη μια ύφεση.

Ωστόσο κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ύφεσης της ευρωζώνης στο β’ εξάμηνο του 2023. Η αχίλλειος πτέρνα, τονίζουν, είναι η Ιταλία. Τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ και το μελλοντικό κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας γεννούν ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους, το οποίο στη διάρκεια της πανδημίας ξεπέρασε το 160% του ΑΕΠ. Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πιο «προβλέψιμη» στην αύξηση των επιτοκίων της σε σχέση με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, σε μια περίοδο που η θέση της είναι πολύ δύσκολη εξ αιτίας του υψηλού πληθωρισμού, της οικονομικής επιβράδυνσης και της πιο σφικτής αγοράς εργασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι απλώς βέβαιη, αλλά ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη από 0,25%.
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ το καλοκαίρι
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις.
Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ το καλοκαίρι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: έκπληκτη από τον πληθωρισμό
Στην αμετάβλητη νομισματική πολιτική επιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μολονότι η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι οι ρυθμοί στην ευρωζώνη τρέχουν πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν.
ΕΚΤ: έκπληκτη από τον πληθωρισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: φρενάρει, αλλά με το πόδι στο γκάζι
Η Φρανκφούρτη φαίνεται να ανησυχεί πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη παρά για τον πληθωρισμό ● Τερματίζει σταδιακά το πανδημικό πρόγραμμα PEPP αγοράς ομολόγων, αλλά συνεχίζει την επανεπένδυσή τους μέχρι το...
ΕΚΤ: φρενάρει, αλλά με το πόδι στο γκάζι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας