• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.3°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.0°C / 31.8°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.4°C / 28.1°C
  4 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.2°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.5°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 31.1°C
  3 BF
  25%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  1 BF
  31%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Του ύψους και του... βάθους η Ελλάδα

 • A-
 • A+
Στο 8,8% ο πληθωρισμός και στο 2,8% η ανάπτυξη φέτος ● Οι εκτιμήσεις του «γκριζάρουν» την αισιοδοξία από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το α’ τρίμηνο ● Ο ΟΟΣΑ βλέπει κινδύνους στη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και προειδοποιεί ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης.

Μαύρα τα μαντάτα από τον ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Στις νέες προβλέψεις του, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης του World Economic Outlook, ο Οργανισμός βλέπει καθίζηση της οικονομικής ανάπτυξης. Από το περσινό 8,1% -και το 7% που ανακοίνωσε προχθές η Στατιστική Υπηρεσία για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους- η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να επιβραδύνει στο 2,8% για το σύνολο του 2022 (2% χαμηλότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν τον περασμένο Δεκέμβριο) και στο 2,5% το 2023. Βασικές αιτίες της επιβράδυνσης, ο υψηλός πληθωρισμός που άγγιξε πρόσφατα το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών και το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Η εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως, η υψηλή αβεβαιότητα και η αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών μόνο εν μέρει θα αντισταθμιστούν από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τη δημοσιονομική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την προβλεπόμενη άνοδο εξαγωγών και επενδύσεων, εκτιμά χαρακτηριστικά η έκθεση. Ο ΟΟΣΑ αναμένει, έτσι, προσωρινό πάγωμα της αύξησης της απασχόλησης, καθώς, όπως υποστηρίζει, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερο βαθμό αβεβαιότητας, δυσκολίες στην πρόσληψη εργαζομένων με τις αναγκαίες δεξιότητες και υψηλότερους μισθούς.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται, από 0,6% το 2021, να χτυπήσει φέτος το 8,8%, πριν υποχωρήσει στο 3,4% το 2023, εξαιτίας κυρίως της ανόδου των διεθνών τιμών ενέργειας. Σε αυτό συμβάλλει η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες καλύπτουν το 30% των αναγκών. Η επίπτωση των υψηλότερων διεθνών τιμών είναι πλέον έκδηλη, σύμφωνα με την έκθεση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία τον Απρίλιο κατέγραφε άνοδο 79% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ο πόλεμος και το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, θα παρατείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα, ο Οργανισμός κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Προειδοποιεί ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Ενα μέρος από τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση θα χαθεί, εξαιτίας της αύξησης του κόστους κρατικού δανεισμού της αλλά και των επιχειρήσεων, επισημαίνει. Επίσης, προειδοποιεί και για τον κίνδυνο τα υψηλότερα επιτόκια να προκαλέσουν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που θα επιδεινώσουν την υγεία των τραπεζών.

Σε αυτό το ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον, μόνο απορίες δημιουργεί η σύσταση του οργανισμού για εξισορρόπηση της στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η ολοκλήρωση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης που τρέχουν και ο περιορισμός επιπλέον μέτρων σε καλά στοχευμένη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να χτίσει πρωτογενές πλεόνασμα, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ.

Υψηλός κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στις φτωχές χώρες

Το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι βαρύ για την ανθρωπότητα και την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση Economic Outlook. Ο πόλεμος σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους ενώ εξαναγκάζει εκατομμύρια ακόμη στον δρόμο της προσφυγιάς. Πυροδοτεί ταυτόχρονα κρίση κόστους διαβίωσης επηρεάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο και σε συνδυασμό με τα λοκντάουν στην Κίνα έχει οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε πορεία χαμηλότερης ανάπτυξης και αυξανόμενου πληθωρισμού, κάτι που έχει να καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970.

Ο Οργανισμός προβλέπει πλέον ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα προσεγγίσει φέτος μόλις το 3% από 4,5% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ για το 2023 βλέπει ακόμη χαμηλότερη επίδοση, 2,75%. Προειδοποιεί ότι αν ο πόλεμος κλιμακωθεί ή παραταθεί, οι προοπτικές θα είναι ακόμη χειρότερες, ειδικά για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και την Ευρώπη.

Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης, που είναι πιο εκτεθειμένη στον πόλεμο λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης και της ροής των προσφύγων από την Ουκρανία, προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,6% και το 1,6% φέτος και το 2023, από 5,3% το 2021. Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και η συνεχιζόμενη επιδείνωση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα υποδηλώνουν, σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί αργότερα, σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπονταν. Χωρίς δράση ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης είναι μεγάλος.

Οι διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς αυξάνονται απειλώντας ιδιαίτερα χώρες χαμηλού εισοδήματος που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία για βασικά τρόφιμα. Με τους δημόσιους προϋπολογισμούς να επεκτείνονται δύο χρόνια μετά την πανδημία, οι χώρες αυτές ενδέχεται να στραγγαλιστούν παλεύοντας να προσφέρουν τρόφιμα και ενέργεια σε προσιτές τιμές στους πληθυσμούς τους, διακινδυνεύοντας λιμό και κοινωνικές αναταραχές. Η πτωχευμένη Σρι Λάνκα, της οποίας η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως 5 δισ. δολάρια αυτή τη στιγμή για να αγοράσει τρόφιμα και να αποφύγει τον λιμό στο επόμενο εξάμηνο, αποτελεί το τραγικό παράδειγμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
Eλαφρά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικoνομικές προοπτικές...
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να μην είναι τόσο ισχυρή για να αντέξει τον αυξανόμενο οικονομικό προστατευτισμό, τα υπερβολικά φουσκωμένα χρηματιστήρια, τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και...
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ
Αύξηση επιτοκίων του ευρώ, μετά δέκα έτη, κατά 0,25% από τον Ιούλιο, δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων και βαθιά ανησυχία για πληθωρισμό και ανάπτυξη.
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας