• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 25.3°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.5°C
  0 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.8°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.0°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.7°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 25.5°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  39%
AP Photo/Michael Sohn, File

Η Ε.Ε. δεν έχει αξιολογήσει τον αντίκτυπο της μείωσης του ρωσικού αερίου

 • A-
 • A+
Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα δεν έχει διεξάγει αξιολόγηση των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν από τη μείωση στις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 2/3 φέτος,

Το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο πυροδότησε συζητήσεις για την επιβολή ανάλογων περιορισμών και στο ρωσικό φυσικό αέριο. Μεταξύ άλλων, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας πρότεινε να μπει το φυσικό αέριο στο έβδομο πακέτο κυρώσεων, αν και ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νέχαμερ, έσπευσε να «κλείσει» την όποια συζήτηση, λέγοντας ότι η Ε.Ε. δεν θα συζητήσει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο που προβλέπει την εξάλειψη των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας μέχρι το 2027, μέρος του οποίου αποτελεί η μείωση εισαγωγών  αερίου κατά τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα δεν έχει διεξάγει αξιολόγηση των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν από τη μείωση στις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 2/3 φέτος, όπως αναφέρει το EURACTIV.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η Κομισιόν διεξήγαγε μια «προσομοίωση» στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της που εξετάζει τον αντίκτυπο μιας απότομης διακοπής των εισαγωγών οποιασδήποτε ποσότητας ρωσικού αερίου. «Σε σύγκριση με την απότομη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, μια σταδιακή μείωση κατά 2/3 θα ήταν πολύ πιο ομαλή, καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές θα είχαν το χρόνο να προετοιμαστούν και οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν κρίσιμη υποδομή για εναλλακτικές εισαγωγές», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στο EURACTIV. 

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. είναι επιφυλακτικές για τις επερχόμενες οικονομικές επιπτώσεις από την κίνηση. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Γερμανία μείωσε την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου –που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου– κατά περίπου 35%. Μέχρι το τέλος του 2022, το Βερολίνο σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω τις εισαγωγές στο 30% των συνολικών του εισαγωγών αερίου: σχεδόν το μισό από αυτό που εισήγαγε πέρυσι. Ωστόσο, η μειωμένη εξάρτηση που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής οφείλεται εν μέρει στη μείωση της ζήτησης από τη γερμανική βιομηχανία.

Παράλληλα, οι γερμανικές επιχειρήσεις επικρίνουν το σχέδιο της Επιτροπής να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, ακόμη και αν βρεθεί μια εναλλακτική λύση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ένα εμπάργκο φυσικού αερίου «δεν θα οδηγούσε μόνο σε σημαντικές πρόσθετες επιβαρύνσεις για τη γερμανική οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά και σε απαιτήσεις αποζημίωσης από την πλευρά των εταιρειών», τόνισε ο Marc Tenbieg, εκτελεστικός διευθυντής της Γερμανικής Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (DMB), μιλώντας στο 

Σύμφωνα με τον Tenbieg, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αποτελεί ευσεβή πόθο, τονίζοντας ότι η μείωση «αυτού του μεγέθους» δεν είναι δυνατή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Δυστυχώς, αυτό που οδήγησε σε ενεργειακή εξάρτηση εδώ και δεκαετίες, δεν μπορεί να διαλυθεί μέσα σε λίγους μήνες», πρόσθεσε.

Άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες μπορεί να πληγούν ακόμη περισσότερο από το Βερολίνο, όπως π.χ. η Ρώμη. Η επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ της Ιταλίας θα είναι πιο εμφανής από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη λόγω των ενεργειακών και οικονομικών δεσμών της χώρας με τη Μόσχα, δήλωσε πρόσφατα ο επίτροπος Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στην Ιταλική Ένωση Τραπεζών (ABI). Όπως τόνισε, σε περίπτωση ενδεχόμενης διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, αναμένει «σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης φέτος, ειδικά για μια χώρα όπως η Ιταλία που είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκή τρικυμία εν... αερίω
• Συγκρατημένη και ρητορική αντίδραση Ε.Ε. και ΝΑΤΟ • Το ενδεχόμενο να βγάλει άκρη το αυριανό Σ.Α. του ΟΗΕ στο μυστήριο είναι εξαιρετικά αδύναμο. Η υπόθεση μυρίζει κλιμάκωση...
Ευρωπαϊκή τρικυμία εν... αερίω
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέφτει η θερμοκρασία στην Ευρώπη, κορυφώνεται η αγωνία για την ενεργειακή κρίση
Το πρώτο κρας-τεστ για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει τη σοβούσα ενεργειακή κρίση έρχεται τις επόμενες ημέρες. Επιστολή με θέμα την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού...
Πέφτει η θερμοκρασία στην Ευρώπη, κορυφώνεται η αγωνία για την ενεργειακή κρίση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστρέφεται το σχέδιο Κομισιόν για το αέριο
Πλαφόν στο συνολικό φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ε.Ε. ζήτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε στο πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο.
Επιστρέφεται το σχέδιο Κομισιόν για το αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μπαλάκι στους ηγέτες της Ε.Ε.
Οι υπουργοί Ενέργειας που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες δεν φέρονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και αναμένεται να αφήσουν την κρίσιμη απόφαση να ληφθεί σε Σύνοδο...
Το μπαλάκι στους ηγέτες της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανήσυχη ηρεμία στην αγορά αερίου
Οι τιμές του αερίου TTF που διαμορφώνονται στον ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο συγκρατήθηκαν χθες στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημαντικά κάτω από το ρεκόρ των 340 ευρώ των προηγούμενων ημερών.
Ανήσυχη ηρεμία στην αγορά αερίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Gazprom ανακοινώνει κέρδη-ρεκόρ και κλείνει τον Nord Stream
Η Μόσχα δεν μπορεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της λόγω των δυτικών κυρώσεων, τόνισε το Κρεμλίνο αφού η Gazprom ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1
Η Gazprom ανακοινώνει κέρδη-ρεκόρ και κλείνει τον Nord Stream

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας