Αν το πρώτο δημοφιλέστερο ανέκδοτο στις Βρυξέλλες ακούει στη φράση «εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο», το δεύτερο είναι σίγουρα η «απαγόρευση» πληρωμής της Gazprom για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Από τις 31 Μαρτίου, οπότε γνωστοποιήθηκε το ρωσικό διάταγμα που απαιτεί από τους πελάτες του ρωσικού κρατικού κολοσσού οι πληρωμές να γίνονται μέσω δύο λογαριασμών στη ρωσική Gazprombank, ενός σε ευρώ ή δολάρια και ενός σε ρούβλια για την τελική μετατροπή στο ρωσικό νόμισμα, είναι σε εξέλιξη ένα θέατρο σκιών και μια μάχη νομικών ακροβασιών από την Κομισιόν, που άλλοτε καταδικάζει ως παραβίαση των κυρώσεων το άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού σε ρούβλια και άλλοτε απλώς αποφεύγει κάθε σχετική αναφορά.
Ενώ πάντως η ρωσική Gazprombank έχει υποσχεθεί να «καρφώσει» ποιοι πελάτες της στην Ε.Ε. … συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις, από τις ανακοινώσεις- ή τις σιωπές- των ίδιων των εταιρειών που προμηθεύονται ρωσικό αέριο προκύπτουν ότι τουλάχιστον 11 εταιρείες από 9 χώρες έχουν συμμορφωθεί στις ρωσικές απαιτήσεις. Πρόκειται για τις γερμανικές VNG, RWE και Uniper, την ολλανδική GasTerra, την ουγγρική MVM, τη γαλλική Engie, την ιταλική Eni, την αυστριακή OMV, την τσεχική ČEZ, τη σλοβακική SPP και τη σλοβενική Geoplin.
Οι περισσότερες από τις εταιρείες στις ανακοινώσεις τους απέφυγαν «τεχνικές λεπτομέρειες» για τον τρόπο καταβολής των οφειλών τους, αρκούμενες σε μια γενικόλογη διαβεβαίωση για συμμόρφωση με τους όρους των συμβάσεών τους και με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι ελληνικές εταιρείες (ΔΕΠΑ Εμπορίας, Μυτιληναίος και Prometheus Gas) ακολούθησαν ανάλογη τακτική, γνωστοποιώντας απλώς την καταβολή των οφειλών τους σε ευρώ σύμφωνα με την υπόδειξη της Κομισιόν, ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο Ria-Novosti ανέφερε προ ημερών, επικαλούμενο ρωσικές πηγές, ότι και οι ελληνικές πληρωμές έγιναν κανονικά με το σύστημα της μετατροπής σε ρούβλια από τον έναν λογαριασμό στον άλλο σε διάστημα δύο ημερών.
Την ίδια στιγμή στους «αρνητές» πληρωμής με τις ρωσικές υποδείξεις έχουν καταγραφεί η PGNiG της Πολωνίας και η Bulgargaz της Βουλγαρίας, που η προμήθειά τους με ρωσικό αέριο σταμάτησε στις 27 Απριλίου, και η Gasum της Φινλανδίας προς την οποία διακόπηκε η ροή στις 21 Μαΐου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας