• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.3°C / 35.8°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 36.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 36.5°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.1°C / 35.5°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 32.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 35.5°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 31.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 36.0°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 33.3°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.2°C / 32.2°C
  1 BF
  24%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενισχύσεις σε φτωχούς λόγω... κορονοπάρτι

 • A-
 • A+
«Ξεκλείδωσαν» τα χρηματοκιβώτια του υπουργείου Οικονομικών για τους Βρετανούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, για νέο πακέτο μέτρων ύψους 15 δισ. λιρών που θα αντισταθμίσει την άνοδο του πληθωρισμού και τον καλπασμό των τιμών ενέργειας.

Στροφή 180 μοιρών έκανε χθες η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία ανακοινώνοντας νέο πακέτο ενίσχυσης των φτωχότερων πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και το εκρηκτικά αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών των εταιρειών ενέργειας. Να ‘ναι καλά τα κορονοπάρτι...

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης-κόλαφο της ανώτατης δημόσιας λειτουργού, Σου Γκρέι, για τα τρελά πάρτι που πραγματοποιήθηκαν στην πρωθυπουργική κατοικία κατά τη διάρκεια του λοκντάουν (PartyGate), ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ έσπευσε πανικόβλητος να ξεκλειδώσει τα χρηματοκιβώτια του υπουργείου του για τους Βρετανούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Εξήγγειλε νέο πακέτο μέτρων ύψους 15 δισ. λιρών για την ενίσχυση των άγρια χτυπημένων από την άνοδο του πληθωρισμού και τον συνεχή καλπασμό των τιμών ενέργειας φτωχότερων νοικοκυριών της Βρετανίας.

Το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εφάπαξ επιδότηση περίπου 8 εκατ. νοικοκυριών με 650 λίρες, ακόμη 8 εκατ. νοικοκυριών συνταξιούχων με 300 λίρες και 6 εκατομμυρίων ΑμεΑ με 150 λίρες.

Παράλληλα ο Σούνακ ανακοίνωσε ότι η επιδότηση των 200 λιρών που είχε δοθεί υπό μορφή δανείου νωρίτερα θα διπλασιαστεί και δεν θα χρειαστεί να επιστραφεί στην κυβέρνηση. Το πακέτο των μέτρων αποτελεί σαφή κίνηση αντιπερισπασμού της συντηρητικής κυβέρνησης απέναντι στον σάλο που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο των κορονοπάρτι. Σούνακ και Τζόνσον σύρονται στα μέτρα, δεν τα θέλουν. Μόλις στις 26 Απριλίου άλλωστε ο Σούνακ είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στις οικογένειες που βουλιάζουν από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Περιέκοψε το πενιχρό εβδομαδιαίο επίδομα των 20 λιρών λέγοντας ότι θα ήταν «βλακεία» να τους δώσουμε πίσω χρήματα και σιωπώντας για τα 53 εκατ. λίρες που προστίθενται κάθε μέρα στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και τον πληθωρισμό που προβλέπεται να φτάσει το 14% ώς τον Οκτώβριο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem ανακοίνωσε ότι ο μέσος οικιακός λογαριασμός ενέργειας θα αυξηθεί κατά 800 λίρες τον Οκτώβριο, ανεβαίνοντας στις 2.800 λίρες ετησίως. Οι λογαριασμοί είχαν ήδη αυξηθεί κατά 700 λίρες κατά μέσο όρο τον Απρίλιο.

Η αρχή προειδοποίησε ότι 12 εκατ. νοικοκυριά θα διολισθήσουν ενδεχομένως σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας, υποχρεούμενα να πληρώνουν πάνω από 10% του εισοδήματός τους για ενέργεια. Διόλου τυχαία αρκετοί Βρετανοί υπογράμμιζαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης χθες ότι θα χρειαστούν περισσότερα κορονοπάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία, για να τα βγάλουν πέρα.

«Ουρανοκατέβατος» φόρος σε BP και Shell... με επιστροφή του 90%

Κάνοντας ακόμη μια κυβίστηση η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσαν χθες ότι τα κέρδη των βρετανικών εταιρειών ενέργειας θα φορολογηθούν στους επόμενους 12 μήνες με επιπλέον συντελεστή 25%. Στόχος να συγκεντρωθούν έσοδα 5 δισ. λιρών από τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη που οι εταιρείες καρπώνονται λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών, χωρίς να έχουν πράξει κάτι γι’ αυτό. Τα κέρδη της BP υπερδιπλασιάστηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, ενώ της Shell σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Ας σημειωθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε ταχθεί ενάντια στον φόρο αυτό υποστηρίζοντας -το κλασικό επιχείρημα- ότι θα οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων.

Οι εταιρείες όταν ρωτήθηκαν τόνισαν ότι δεν προτίθενται να πράξουν κάτι τέτοιο. Το σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του πρόσθετου φόρου είναι ότι οι ζημιές παρελθόντων ετών ή δαπάνες για δραστηριότητές τους, όπως ο παροπλισμός των πλατφορμών πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, δεν μπορούν να εκπέσουν. Χάρη σε τέτοιου είδους εκπτώσεις και φοροελαφρύνσεις, ΒΡ και Shell απόλαυσαν μεταξύ 2015 και 2020 επιστροφές φόρου. Μόνο το 2017 η Shell πλήρωσε περισσότερα από αυτά που της επιστράφηκαν.

Η συντηρητική κυβέρνηση άφησε ωστόσο ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, καθώς προβλέπεται φοροελάφρυνση 90% αν επενδύσουν για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βρετανία. Για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχει ελάφρυνση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντί για τους φτωχούς επιδοτούν... εθνοπατέρες
Eνα στα 10 νοικοκυριά παρέλειψε γεύματα ή έφαγε λιγότερο τον προηγούμενο μήνα στη Βρετανία ενώ μισό εκατομμύριο αναμένεται ότι θα κληθούν το φθινόπωρο να επιλέξουν μεταξύ φαγητού και θέρμανσης.
Αντί για τους φτωχούς επιδοτούν... εθνοπατέρες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «Λάμπα» ήταν... φούσκα
Προσδοκούσε 100 εκατομμύρια πελάτες αλλά κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος φορτώνοντας το βρετανικό Δημόσιο και φορολογούμενους με τον λογαριασμό της αναγκαστικής της διάσωσης.
Η «Λάμπα» ήταν... φούσκα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδιαφάνεια και... φαγοπότι
Το Εργατικό Κόμμα κατήγγειλε με στοιχεία ότι περισσότερα από 625 εκατ. δολάρια κρατικού χρήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, που αφορούν δέκα συμβάσεις προμηθειών εξοπλισμού προσωπικής προστασίας, κατέληξαν σε…...
Αδιαφάνεια και... φαγοπότι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης
Hedge funds είχαν προβάδισμα 5-8 δευτερολέπτων, μέσω εφεδρικής ηχητικής εκπομπής, στην απευθείας διαδικτυακή μετάδοση των συνεντεύξεων Τύπου της Τράπεζας της Αγγλίας αποκτώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι...
Σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας