Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι αφίξεις ρωσικού μαζούτ, που μεταφορτώνονται από πλοίο σε πλοίο στην ελληνική ανοιχτή θάλασσα τον Απρίλιο. Η τακτική αυτή είναι ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon και πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το ρωσικό μαζούτ μεταφορτώνεται και συνεχίζει το ταξίδι του προς Μέση Ανατολή και Ασία.
Η διαδικασία, πολύ συνηθισμένη πάντως στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, είναι η εξής: Το μαζούτ αποθηκεύεται και αναμειγνύεται στην ανοικτή θάλασσα σε δεξαμενόπλοια και φορτώνεται από πλοίο σε πλοίο για επανεξαγωγή.
Το εμπόριο ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων παραμένει νόμιμο προς το παρόν, καθώς ακόμη δεν έχει υπάρξει ομόφωνη απόφαση για εμπάργκο, παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον τραπεζικό τομέα και άλλες προκαλούν αρκετές δυσκολίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, το Απρίλιο, οι αποστολές ρωσικού μαζούτ με προορισμό την Ελλάδα έφτασαν σχεδόν τους 0,9 εκατ., ποσότητα σχεδόν διπλάσια ποσότητα από αυτήν του Μαρτίου. Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να φτάσουν σε νέα ρεκόρ τον Μάιο.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσοτήτων μαζούτ μεταφέρθηκε από ρωσικά λιμάνια στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο, λέγοντας ότι πρόκειται για «υπόθεση ιδιωτικών εταιρειών».
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και υπάρχοντα στοιχεία:
- Το δεξαμενόπλοιο Ευρυδίκη (χωρητικότητα 130.000 τόνοι) φόρτωσε ρωσικό μαζούτ στα μέσα Απριλίου ανοιχτά της Καλαμάτας. Στη συνέχεια, έφτασε στον πετρελαϊκό κόμβο Fjairah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Ρωσία έχει αυξήσει τις εξαγωγές καυσίμων στον κόμβο αυτό, με τις αποστολές να εκτινάσσονται σε περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης πετρελαίου Vortexa.
- Το δεξαμενόπλοιο Okeanos (χωρητικότητα 130.000 τόνοι) φόρτωσε μαζούτ ανοιχτά της Καλαμάτας μέσα στον Μάιο και επί του παρόντος κατευθύνεται προς την Ινδία.
- Το Kriti King, που φόρτωσε 130.000 τόνους ανοικτά της Καλαμάτας στις αρχές Μαΐου, κατευθύνεται προς την Κίνα.
Σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές της ναυτιλίας, οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αντικαταστήσει αυτού του είδους τις επιχειρήσεις από το Ρότερνταμ στην Ολλανδία και τη Θέουτα στην Ισπανία, λόγω των κυρώσεων αλλά και διαδηλώσεων περιβαλλοντικών ακτιβιστών με την Ελλάδα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας