• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 27.9°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.6°C
  3 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.2°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.8°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.5°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 27.1°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στάση... αγορών στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης

 • A-
 • A+
Η Ελλάδα... οδηγεί την «κούρσα» των αποδόσεων του ευρωπαϊκού Νότου, με την Ιταλία στο επίκεντρο ● Συστάσεις από DBRS και Κομισιόν, πίεση από τις αγορές.

Η κατάσταση στην αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων είναι «περίεργη», αν όχι πρωτοφανής. Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν αναστείλει την πλήρη υλοποίηση των προγραμμάτων δανεισμού τους, κάνοντας οριακές κινήσεις «ασφαλείας» (με re-opening παλαιών εκδόσεων, swaps κ.λπ.), αποφεύγοντας ουσιαστικά τις νέες εκδόσεις ομολόγων (syndications) και τηρώντας στάση αναμονής.

Το αποτέλεσμα είναι «φθοροποιό» για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (κυρίως Ελλάδα και Ιταλία), που έχουν υψηλό ποσοστό κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ: οι αποδόσεις των ομολόγων τους ανεβαίνουν σε επίπεδα που προκαλούν νέα βάρη στο χρέος, καθώς αυξάνεται το κόστος της αναχρηματοδότησής του.

Τον τόνο δίνουν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, τα οποία είναι ουσιαστικά τα ομόλογα αναφοράς (benchmarks) του ευρωπαϊκού Νότου (όπως τα γερμανικά είναι τα ομόλογα αναφοράς για το σύνολο της Ε.Ε.). Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου έσπασε προ δεκαημέρου το ουσιαστικό και συμβολικό φράγμα του 3% (300 μονάδες βάσης), του ελληνικού ξεπέρασε το 3,6%, του πορτογαλικού το 2,30%, του ισπανικού άγγιξε το 2,30%.

Η Ελλάδα οδηγεί την «κούρσα»

Επειδή όμως ανεβαίνει ταυτόχρονα και η απόδοση του γερμανικού ομολόγου αναφοράς, έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία η κίνηση της διαφοράς απόδοσης από το γερμανικό. Εκεί, στις 9/5 το ιταλικό ξεπέρασε το 2%, το ελληνικό άγγιξε το 2,5%, το πορτογαλικό και το ισπανικό ξεπέρασαν το 1,1%.

Οπως φαίνεται από τον πίνακα, η Ελλάδα οδηγεί την «κούρσα» των αποδόσεων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Ιταλία. Μάλιστα, σε αντίθεση με την Ιταλία και τις άλλες χώρες του Νότου, η διαφορά απόδοσης σε σχέση με τη Γερμανία αυξήθηκε τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ των άλλων μειώθηκε. Ενδεικτικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης DBRS, που μόλις πρόσφατα αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, έθεσε ερωτηματικά για το ελληνικό χρέος και τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ το ίδιο έκανε και η Κομισιόν. Οι αγορές παρακολουθούν την Ελλάδα με ανησυχία, καθώς έχει το υψηλότερο χρέος, αλλά και υψηλό έλλειμμα, τα ομόλογά της δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, ενώ τη διετία 2020-2021 καταγράφεται και πολύ υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (άνω του 6% του ΑΕΠ), που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα διατηρηθεί και το 2022 παρά τη σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού.

Οι αγορές «ψάχνονται» με πόλεμο, επιτόκια, ύφεση

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η FED έχει αρχίσει ήδη την αύξηση των επιτοκίων, η δε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ τον Ιούλιο. Αν κάτι δεν αλλάξει, αυτό θα σημαίνει νέα επιτάχυνση των αποδόσεων, οπότε το κόστος δανεισμού θα ανέβει σε επίπεδα «μη αποδεκτά». Ηδη τα futures του Euribor τριμήνου με λήξη τον Ιούνιο του 2023 προβλέπουν αύξησή του κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, που σημαίνει ανάλογη ώθηση στα επιτόκια δανεισμού των χωρών.

Με δεδομένα όλα αυτά, η επιφυλακτικότητα με την οποία οι χώρες-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου (δεν) υλοποιούν τα προγράμματα δανεισμού τους δείχνει ότι «κάτι περιμένουν». Σίγουρα τις απασχολεί η πορεία των επιτοκίων και το ενδεχόμενο διεθνούς ύφεσης. Παρ’ όλα αυτά, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τα futures του Euribor πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή κίνηση αποκλιμάκωσης κατά σχεδόν 30 μονάδες βάσης.

Ηταν η εβδομάδα που κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. έριξαν το βάρος τους στο σενάριο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία: δηλώσεις Ντράγκι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ότι ο Μπάιντεν πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον Πούτιν, ανάλογες δηλώσεις του Μακρόν, τηλεφωνική συνομιλία Σολτς - Πούτιν. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, μιλώντας και εξ ονόματος του σιωπούντος Μπάιντεν, κατέστρεψε κάθε αισιοδοξία δηλώνοντας πως προετοιμάζεται για «παρατεταμένο πόλεμο». Και οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η παράταση του πολέμου πιέζει ασφυκτικά την Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ επωφελούνται…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Άσφαιρες» οι εξαγγελίες ΕΚΤ, μπαράζ πωλήσεων στα ομόλογα
Μόνο προσωρινά καθησύχασε τις αγορές η υπόσχεση της ΕΚΤ για νέο εργαλείο παρέμβασης • Ανοδικά κινούνται τα ομόλογα, βυθίζονται τα χρηματιστήρια.
«Άσφαιρες» οι εξαγγελίες ΕΚΤ, μπαράζ πωλήσεων στα ομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ
Αύξηση επιτοκίων του ευρώ, μετά δέκα έτη, κατά 0,25% από τον Ιούλιο, δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων και βαθιά ανησυχία για πληθωρισμό και ανάπτυξη.
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από τον Ιούλιο, άλμα στις αποδόσεις ομολόγων
Αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα τέλη Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη αύξηση επιτοκίου μετά το 2011.
ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από τον Ιούλιο, άλμα στις αποδόσεις ομολόγων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι απλώς βέβαιη, αλλά ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη από 0,25%.
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ το καλοκαίρι
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις.
Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ το καλοκαίρι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα μεταξύ του τέλους των αγορών ομολόγων και της αύξησης των επιτοκίων»
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι πρέπει να είναι βέβαιη πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί στο 2% πριν αυξήσει τα επιτόκια.
«Θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα μεταξύ του τέλους των αγορών ομολόγων και της αύξησης των επιτοκίων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας