Απαισιοδοξία επικρατεί στους διπλωματικούς διαδρόμους των Βρυξελλών σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας εντός Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η ουγγρική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και πλέον τα βλέμματα στρέφοντα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, στα τέλη του μήνα. Ακόμη και εκεί πάντως, μια συμφωνία παραμένει αβέβαιη.
Τι έγινε χθες στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ
Η Ουγγαρία εξέφρασε, για άλλη μια φορά, την αντίθεσή της στην απαγόρευση της Ε.Ε. για το ρωσικό πετρέλαιο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας.
Δύο διπλωμάτες δήλωσαν στο politico ότι αμφιβάλλουν αν θα επιτευχθεί καθόλου συμφωνία. «Σε αυτό το σημείο, δεν είμαι πια σίγουρος για τίποτα», δήλωσε ο ένας.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, παρέμεινε αισιόδοξος, αλλά δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμη εβδομάδες συνομιλιών. «Η Ουγγαρία δεν έχει εξηγήσει τη θέση της με πολιτικούς όρους, αλλά με οικονομικούς όρους», δήλωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σζιτζάρτο έθεσε τη Δευτέρα μια νέα τιμή στο βέτο της χώρας του για το πετρέλαιο: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκάλεσε πρόβλημα με μια πρόταση, οπότε είναι μια δικαιολογημένη προσδοκία από την Ουγγαρία ... ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να προσφέρει μια λύση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook. Αυτή η λύση; 15-18 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση «ενός συνολικού εκσυγχρονισμού της ενεργειακής δομής της Ουγγαρίας».
Σημειώστε ότι η νέα τιμή της Ουγγαρίας είναι μια τάξη μεγέθους υψηλότερη από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που ανέφερε ο ΥΠΕΞ της χώρας μόλις την περασμένη εβδομάδα - μια αρκετά σημαντική προσαρμογή, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τα τρέχοντα στοιχεία του πληθωρισμού...
Ερωτηθείς αν θα χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες για να επιβάλει η Ε.Ε. πλήρεις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Μπορέλ δήλωσε: «Ελπίζω ότι δεν θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά δεν μπορώ να σας πω αν θα χρειαστεί μία ή δύο εβδομάδες».
Περισσότερη πίεση ζητά το Κίεβο
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε μεγαλύτερη πίεση προς τη Βουδαπέστη, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη θα πληρώσει διπλά τον πόλεμο, εάν συνεχίσει τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία.
«Δεν εναπόκειται σε εμένα να εμπλακώ σε ρητορική σύγκρουση με τις αρχές της Ουγγαρίας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δική της, οικογενειακή υπόθεση», είπε ο κ. Κουλέμπα.
«Είναι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει, ποιος εμποδίζει την πρόοδο (στην επιβολή εμπάργκο), όμως ο χρόνος εξαντλείται και κάθε μέρα η Ρωσία εξακολουθεί να βγάζει χρήματα που ρίχνει στον πόλεμο», επέμεινε.
Όπισθεν ολοταχώς και για τις πληρωμές σε ρούβλια;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει σιωπηλή σχετικά με τη νέα γραπτή καθοδήγηση που είδαν τα διεθνή δίκτυα και η οποία περιγράφει λεπτομερώς αν οι εταιρείες φυσικού αερίου μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της Ε.Ε. - όπως έχει ζητήσει η Ρωσία.
Η επικαιροποίηση της καθοδήγησης δύο αράδων της Δευτέρας εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από τη γενική διευθύντρια Ενέργειας της ΕΕ Ditte Juul-Jørgensen μετά από συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες με ενεργειακούς ακόλουθους και επικεφαλής των εθνικών υπουργείων ενέργειας.
Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω κατηγοριών ότι η Γερμανία, η Ιταλία και άλλες χώρες ετοιμάζονται να ενδώσουν στην εντολή του Πούτιν να ανοίξουν οι εταιρείες τους λογαριασμό σε ρούβλι στην Gazprombank. Οι Γερμανοί και άλλοι εισαγωγείς της ΕΕ έχουν τιμολόγια που λήγουν αυτό το μήνα προς τη ρωσική Gazprom και φοβούνται μήπως τους κοπεί η χρηματοδότηση λόγω μη συμμόρφωσης με το διάταγμα του Πούτιν.
Όπως επισημαίνει και το πρακτορείο Reuters, οι επικαιροποιημένες οδηγίες αναφέρουν πως οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια «σαφή δήλωση» που να λέει πως, όταν πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια, θεωρούν πως έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων, αναφέρεται στην οδηγία.
Θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι «τέτοιες πληρωμένς στο νόμισμα αυτό απαλλάσσουν οριστικά την επιχείρηση από τις υποχρεώσεις πληρωμής βάσει αυτών των συμβολαίων, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή», προστίθεται.
Ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της μόλις καταθέσει τα ευρώ ή τα δολάρια, μια εταιρεία μπορεί να αποφύγει να εμπλακεί σε συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και η οποία θα μπορούσε να εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας