• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.3°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.6°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 26.5°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.7°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  81%

Το Κίεβο θα κρατήσει κλειστή τη στρόφιγγα μέχρι να ελέγξει το σύστημα αγωγών

 • A-
 • A+
Η Ουκρανία ζητά τον «πλήρη έλεγχο» για τον σταθμό συμπίεσης Σοχρανίβκα που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο • Προβλήματα εφοδιασμού στην Ευρώπη

Εκτός των στρατιωτικών συγκρούσεων και της διπλωματίας, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διεξάγεται και σε οικονομικό επίπεδο, με αιχμή του δόρατος τον τομέα της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ουκρανική διαχειριστική αρχή του δικτύου αγωγών αερίου GTSOU προέβη σε μια μάλλον εκβιαστική κίνηση, ανακοινώνοντας πως διακόπτει τις ροές ρωσικού αερίου από τον σταθμό συμπίεσης Σοχρανίβκα στη βορειοανατολική Ουκρανία (ο σταθμός είναι μέρος του αγωγού Soyuz που μεταφέρει αέριο δυτικά μέσω Ουκρανίας), επικαλούμενη «αδυναμία» να ελέγξει τις υποδομές στις κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Λουχάνσκ. Η Μόσχα από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα όπως ζητάει το Κίεβο (μια περιοχή που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο) είναι αδύνατη.

→ χάρτης διαδρομής του φυσικού αερίου

Σήμερα ο επικεφαλής της GTSOU Sergiy Makogon δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ουκρανία δεν θα ανοίξει ξανά τη συγκεκριμένη ροή αερίου έως ότου το Κίεβο αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών. Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά η διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τον σταθμό συμπίεσης Σοχρανίβκα θα επιφέρει μείωση της παροχής κατά το 1/3, επηρεάζοντας σημαντικά τον εφοδιασμό σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεν θα ανοίξουμε. Μέχρι τον πλήρη έλεγχο» του συστήματος των αγωγών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της GTSOU, που υποστήριξε ότι o ρωσικός κολοσσός Gazprom δεν γνώριζε ότι οι αυτονομιστές είχαν αρχίσει να κλέβουν φυσικό αέριο από την Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο –το οποίο αποφέρει δισεκατομμύρια στο Κρεμλίνο–, ωστόσο οι χώρες της Ε.Ε. το μόνο που έχουν υποσχεθεί είναι να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο «πριν από το 2030». Η Ουκρανία κερδίζει επίσης περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη ρωσική Gazprom σε τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου: ένα κρίσιμο ποσό για μια χώρα που ήδη έχει καταστραφεί από τον πόλεμο. 

Μείωση μεταφοράς αερίου ανακοίνωσε η Gazprom

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom. Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες –σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων–, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.

Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 73 χθες. 

Χθες, η Γερμανία (ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στην Ευρώπη) ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. 

Κυρώσεις και ρούβλια

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe, αφότου η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου. «Εφαρμόσθηκε απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οργανισμούς που τελούν υπό το κράτος κυρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom. «Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της EuRoPol GAZ για την μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας».

Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε σήμερα ότι οι ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην μονάδα της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία και σε άλλες οντότητες σημαίνουν ότι αυτές δεν μπορούν να λαμβάνουν προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, το Κρεμλίνο. «Οι κυρώσεις εμποδίζουν, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με αυτές τις εταιρίες, ούτε μπορούν να λάβουν προμήθειες (αερίου)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να πει περισσότερα.

Σήμερα, το Βερολίνο δήλωσε πως ορισμένες θυγατρικές της Gazprom Germania, της πρώην μονάδας της Gazprom στη Γερμανία που μεταφέρθηκε στη γερμανική ρυθμιστική αρχή τον Απρίλιο, δεν λαμβάνουν καθόλου αέριο εξαιτίας των κυρώσεων. 

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προετοιμαστεί για μια διακοπή των προμηθειών της από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για την πληρωμή των παραδόσεων σε ρούβλια: μια αλλαγή στη σύμβαση που η Ε.Ε. δηλώνει ότι δεν είναι αποδεκτή, αν και ορισμένες χώρες-μέλη έχουν αντιδράσει σε αυτή την «εντολή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χοντραίνει» το ενεργειακό παιχνίδι: Ουκρανικό μπλόκο σε κόμβο αερίου και ρωσική απάντηση
Ρωσοουκρανικά παιχνίδια με την ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το Κίεβο «μπλοκάρει» αγωγό σε υπό ρωσικό έλεγχο εδάφη. Τι απαντά η Gazprom.
«Χοντραίνει» το ενεργειακό παιχνίδι: Ουκρανικό μπλόκο σε κόμβο αερίου και ρωσική απάντηση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οχι ρούβλια, όχι φυσικό αέριο
Τα ρωσικά νομισματικά αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση φαίνεται να απασχολούν σοβαρά τους ηγέτες της Ε.Ε., καθώς, με δεδομένο ότι προς το παρόν αποκλείεται το εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού...
Οχι ρούβλια, όχι φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην ΕΕ το 2022
Περίπου 175 δισεκατομμύρια ευρώ ή από 1,1% έως 4% του ΑΕΠ της Ε.Ε. υπολογίζει ο οικονομολόγος Jean Pisani-Ferry, του Ινστιτούτου Bruegel, ότι θα κοστίσουν οι συνέπειες του πολέμου αθροιστικά στους...
Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην ΕΕ το 2022
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρωσικά αντίμετρα για να «φρενάρουν» τη φυγή επενδυτών
H θυγατρική της Gazprom που θα διαχειριζόταν τον αγωγό, η Nord Stream 2 AG με έδρα την Ελβετία, φαίνεται ότι μπαίνει σε αναστολή λειτουργίας, αν όχι και πτώχευση.
Ρωσικά αντίμετρα για να «φρενάρουν» τη φυγή επενδυτών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στους αγωγούς το υπόγειο πεδίο του πολέμου
Πάνω από το 40% της συνολικής παροχής ρωσικού αερίου περνά μέσω του δικτύου αγωγών, με προορισμό την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και αρκετές ακόμη χώρες στην κεντρική Ευρώπη.
Στους αγωγούς το υπόγειο πεδίο του πολέμου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμια Τράπεζα: Σε ορίζοντα 5ετίας θα υπάρξουν εναλλακτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο
Θα υπάρξουν εναλλακτικές για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά μέσα σε μια πενταετία είπε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπας, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS.
Παγκόσμια Τράπεζα: Σε ορίζοντα 5ετίας θα υπάρξουν εναλλακτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας