• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.7°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.8°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.3°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 28.2°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.2°C
  1 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 27.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 31.9°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 26.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απειλή νέας κρίσης χρέους στην Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Με τα spreads των ομολόγων να αυξάνονται επικίνδυνα, ποιος θα «εγγυηθεί» την έξοδο της Ιταλίας στις αγορές και ποιος θα «σώσει» τον ευρωπαϊκό Νότο; Η ΕΚΤ, ο ESM ή η Κομισιόν; ● Γιατί η Ευρώπη «απέχει» από τις αγορές ομολόγων το πρώτο τετράμηνο του 2022 ● Η παραβίαση του ορίου του 2% στη διαφορά απόδοσης με τη Γερμανία και ο εκβιασμός των αγορών, που ζητούν «διευκρινίσεις».

Σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολλαπλών κινδύνων, μια νέα απειλή αναδύεται: η απειλή νέας κρίσης χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο και ευρύτερα στην Ε.Ε. Η Ιταλία, η χώρα με το πιο απειλητικό φορτίο χρέους στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., απέφυγε ουσιαστικά να βγει στις αγορές το πρώτο τετράμηνο, αλλά αυτή η «αποχή» δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης του κρατικού ελλείμματος, αλλά και η αναχρηματοδότηση των ομολογιακών εκδόσεων που λήγουν την υποχρεώνουν να ζητήσει από τις αγορές σχεδόν 400 δισ. ευρώ το 2022.

Η απόδοση (spread) των κρατικών ομολόγων αυξάνεται διαρκώς, που σημαίνει ότι οι τιμές των ομολόγων πέφτουν διαρκώς, οι δε νέες εκδόσεις αντιμετωπίζονται από τις αγορές σαν εφαλτήριο για νέα εκτίναξη προς τα πάνω. Σε αυτές τις συνθήκες, παρατηρείται γενικευμένη διστακτικότητα, πέραν της Ιταλίας, των ευρωπαϊκών χωρών να βγουν στις αγορές με νέες, κοινοπρακτικές εκδόσεις, ενώ συνήθως τα προγράμματα δανεισμού των χωρών είναι εμπροσθοβαρή και υλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό κατά τους πρώτους μήνες του έτους (βλέπε σχετικό πίνακα). Τι σημαίνει αυτή η αναμονή και πόσο μπορεί να κρατήσει, όταν οι συνθήκες στο «μέτωπο» των αποδόσεων των ομολόγων χειροτερεύουν διαρκώς και θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν ενόψει του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες;

Στις αναφορές στο Μάαστριχτ όλοι θυμούνται τα πλαφόν για τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, ελάχιστοι όμως θυμούνται ένα άλλο πλαφόν: το επιτόκιο δανεισμού μιας χώρας που δεν έπρεπε να αποκλίνει πάνω από 2% σε σχέση με το κόστος δανεισμού της Γερμανίας. Αυτές τις μέρες, λοιπόν, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ξεπέρασε το 2% πάνω από την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου. Το κριτήριο της διαφοράς απόδοσης από το γερμανικό είναι πολύ πιο ουσιαστικό σε σχέση με την καθαυτό απόδοση, διότι είναι ακριβώς δείκτης του κατακερματισμού της αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων και δείκτης αποκλίσεων που, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες των πολλαπλών απειλών, παραπέμπει σε μια έρπουσα κρίση συνοχής της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλλιέργησε με διαρροές τον προηγούμενο μήνα, που αποδόθηκαν σε «κύκλους» της, την προσδοκία ότι θα κάνει ξανά «ό,τι χρειαστεί» για να μην επιτρέψει τον «κατακερματισμό». Ωστόσο, στη συνέχεια έδωσε αντιφατικά μηνύματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αγορές άρχισαν να τεστάρουν πού βρίσκεται το σημείο παρέμβασης και πόσο δεσμευμένη είναι η ΕΚΤ σε μια τέτοια παρέμβαση.

Ποιος θα είναι ο «σωτήρας»;

Υποψήφιοι για να κάνουν «αυτό που χρειάζεται» είναι τρεις: η ΕΚΤ, η Κομισιόν και ο ESM.

● Η ΕΚΤ μπορεί να δράσει άμεσα και άρα να προλάβει με αξιοπιστία το «κακό». Ωστόσο, είναι δεσμευμένη στην αντιπληθωριστική πολιτική και θα αποτελεί αντίφαση με το ένα χέρι να αυξάνει τα επιτόκια και να «μαζεύει» τη ρευστότητα με την οποία είχε πλημμυρίσει τις αγορές με τα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης» και με το άλλο χέρι να πραγματοποιεί νέες αγορές ομολόγων και μάλιστα μαζικές. Προτάθηκε βέβαια οι νέες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ να συνοδευτούν από την κινητοποίηση εργαλείων για το «μάζεμα» της ρευστότητας που θα δημιουργηθεί με τις νέες αγορές. Ενα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να είναι η δέσμευση της νέας ρευστότητας με αύξηση του ποσοστού των υποχρεωτικών καταθέσεων των τραπεζών στην ΕΚΤ (που τώρα είναι 1%). Ωστόσο, το εγχείρημα είναι πολύ «λεπτό», αμφίβολης αποτελεσματικότητας (ιδιαίτερα αν απαιτηθούν μαζικές νέες αγορές ομολόγων) και ενέχει τον κίνδυνο να δοθούν αντιφατικά μηνύματα στις αγορές.

● O ESM, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, διαχειρίζεται το υπάρχον χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς να έχει παρουσία στις αγορές. Τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ανέλαβε η Κομισιόν με την έκδοση ευρωομολόγου. Η μελέτη δύο στελεχών του, που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα και προτείνει τη δημιουργία Ταμείου Σταθερότητας ύψους 250 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό από τον ESM και το οποίο θα χρηματοδοτεί χαμηλότοκα τις χώρες-μέλη, παραπέμποντας στην αναβάθμιση του Μηχανισμού σε ρόλο «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», δεν είναι ξεκάθαρο αν αποτελεί κάποιου είδους έμμεση προαναγγελία ή είναι απλώς το «υστερόγραφο» του αποχωρούντος από τη διεύθυνσή του, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

● Στην περίπτωση της Κομισιόν θα μιλούσαμε για έκδοση νέου ευρωομολόγου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες και προϋποθέτει ένα νέο πλαίσιο πολιτικών συμφωνιών μεταξύ των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Πού το πάει η Ευρώπη;

Το ζήτημα είναι σοβαρό και ο χρόνος για τις όποιες παρεμβάσεις τελειώνει. Ομως, ταυτόχρονα έχει αναδειχθεί ένα συνολικότερο ζήτημα προσανατολισμού για την Ευρωπαϊκή Ενωση στη νέα συγκυρία, με σημαντικά ζητήματα σε εκκρεμότητα: νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, νέο πλαίσιο λήψης αποφάσεων (με κεντρικό ζήτημα την κατάργηση της ομοφωνίας), νέα διεύρυνση της Ε.Ε. στα δυτικά Βαλκάνια κ.λπ. Χωρίς «εγγυήσεις» για όλα αυτά, η Γερμανία θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συναινέσει σε «προκαταβολές» μέτρων «σωτηρίας», εκτός αν ο κίνδυνος για το ευρώ γίνει εντελώς άμεσος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιούνιος προβάλλει ως κρίσιμος μήνας: στον απόηχο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στα τέλη Μαΐου με κεντρικό το ζήτημα της ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση, η ΕΚΤ κατά τη συνεδρίασή της θα πρέπει να δώσει ένα σαφέστερο «σήμα». Αλλωστε, μέχρι τότε θα έχουν σπρώξει την Ιταλία και τον ευρωπαϊκό Νότο ακόμη πιο κοντά στα «σχοινιά»…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κλοιό επικίνδυνων πιέσεων το europroject
Η κρίση απεφεύχθη, αλλά οι διακηρύξεις «σε μεγαλοπρεπές στιλ», τύπου Ντράγκι του 2012 («whatever it takes») δεν είναι πλέον εξίσου αποτελεσματικές ούτε «αυταπόδεικτες». Για τις αγορές ισχύει το «εν τη παλάμη...
Σε κλοιό επικίνδυνων πιέσεων το europroject
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπάνε τα «αναχώματα» στις ευρωπαϊκές αγορές
Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για ποσοτική σύσφιγξη από Οκτώβριο: καταργεί το επιτοκιακό μπόνους στις τράπεζες και μαζεύει ρευστότητα από τις αγορές ● Νέα επιδείνωση με το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ● Οι διαφορές ΗΠΑ...
Σπάνε τα «αναχώματα» στις ευρωπαϊκές αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μέλι» από ΕΚΤ και... Μελόνι στις αγορές των ομολόγων
Αρχισαν οι επανατοποθετήσεις ποσών από ομόλογα χωρών του Βορρά, που λήγουν, στα ομόλογα του Νότου ● Πιο συστημική από τον Σαλβίνι η ακροδεξιά Μελόνι, καθησυχάζει τις αγορές!
«Μέλι» από ΕΚΤ και... Μελόνι στις αγορές των ομολόγων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έκτακτη σύνοδος της ΕΚΤ ενώ σοβεί η κρίση των ομολόγων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί έκτακτη σύνοδο, την ώρα που τα κρατικά ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ το πρόβλημα με τις αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να επηρεάσει...
Έκτακτη σύνοδος της ΕΚΤ ενώ σοβεί η κρίση των ομολόγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας