• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 19.5°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 18.5°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  0 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.9°C / 14.4°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 15.1°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.4°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.4°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 19.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  62%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αύξηση επιτοκίων και τα... παθήματα των πολιτικών Βόλκερ

 • A-
 • A+
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να τιθασευτεί ο πληθωρισμός -από τις κεντρικές τράπεζες- που να μη συνεπάγεται πρόκληση ζημίας στην οικονομία.

Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας αυτή την εβδομάδα και οι δηλώσεις μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως οι Λουίς ντε Γκίντος, Ολιβερ Ρεν, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, για ανάλογη κίνηση στα επιτόκια ευρώ στα μέσα του επόμενου καλοκαιριού, υποδεικνύουν ότι ο κύβος μάλλον έχει ριφθεί οριστικά στα επιτελεία των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.

Η άνοδος των επιτοκίων, το υψηλότερο κόστος του χρήματος και το επακόλουθο πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν μονόδρομο για τους κεντρικούς τραπεζίτες προκειμένου να τιθασευτεί ο καλπάζων πληθωρισμός, ακόμη και αν μια τέτοια πολιτική ενέχει τον κίνδυνο διολίσθησης των οικονομιών ξανά σε ύφεση.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να τιθασευτεί ο πληθωρισμός -από τις κεντρικές τράπεζες- που να μη συνεπάγεται πρόκληση ζημίας στην οικονομία. Η χρησιμοποίηση των αυξήσεων επιτοκίων για να πυροδοτηθεί η επιβράδυνση αποτελεί όμως μια μεθοδολογία που φορτώνει το μεγαλύτερο μέρος του πόνου στους εργαζόμενους και στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Και το μέγεθος αυτού του πόνου είναι συνυφασμένο με το πόσο επιθετικό είναι το σφίξιμο των κεντρικών τραπεζών.

Η συνταγή δεν είναι καινούργια. Την εφαρμογή της από τον πάλαι πότε κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ Πολ Βόλκερ μνημόνευσε πριν από μερικές ημέρες η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε δηλώσεις της, όταν υποστήριξε ότι οι κινήσεις της Fed στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν θα επηρεάσουν την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας η οποία θα καταφέρει να έχει μια «ομαλή προσγείωση». Η Γέλεν υπογράμμισε ότι, ενώ οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί, οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν έχουν επηρεαστεί τόσο και αυτό υποδηλώνει διαφορετικό τύπο πληθωρισμού από αυτόν που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Βόλκερ στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο Βόλκερ χαιρετίστηκε ως ο οικονομολόγος που κατάφερε να απαλλάξει την αμερικανική οικονομία από τον παρατεταμένα υψηλό πληθωρισμό που στις αρχές του 1980 άγγιξε σχεδόν το 15%. Προχωρώντας σε ραγδαία -σχεδόν αστρονομική για τα δεδομένα της Fed- αύξηση των επιτοκίων τα διπλασίασε πάνω από το 20% ώς το 1981. Η στρατηγική του έφερε αποτέλεσμα ύστερα από δύο χρόνια όταν ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 4%. Ο Βόλκερ επαινέθηκε για το θάρρος και την επιμονή του.

Ωστόσο η πολιτική του προκάλεσε και δύο αλλεπάλληλες υφέσεις, μία σύντομη στις αρχές του 1980 (που στοίχισε την επανεκλογή τού τότε προέδρου Τζίμι Κάρτερ) και στη συνέχεια μία τεράστια ύφεση από τα τέλη του 1981 έως τα τέλη του 1982. Πανίσχυροι κλάδοι, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και ο κατασκευαστικός, γονάτισαν, ενώ η ανεργία υπερδιπλασιάστηκε χτυπώντας το 10,8%. Ηταν η πρώτη φορά από το 1941 που η ανεργία ανήλθε σε διψήφιο νούμερο στις ΗΠΑ, ενώ στους Αφροαμερικανούς ξεπέρασε το 20%. Οι άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και δεν τις πήραν ποτέ πίσω, έχασαν τα σπίτια τους, έχασαν τα νοικοκυριά τους.

Η ύφεση του Βόλκερ συνέπεσε κατά προσέγγιση και με ένα αξιοσημείωτο σημείο καμπής στην αμερικανική οικονομία. Πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι αγορές εργασίας ήταν συχνά σφιχτές και η πλήρης απασχόληση συνηθισμένο φαινόμενο. Μετά την ύφεση, η πλήρης απασχόληση εξαφανίστηκε διά παντός από την αμερικανική οικονομία, συντελώντας μεταξύ άλλων και στην περαιτέρω συρρίκνωση της συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα κατά 10% ώς το 1995. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η ύφεση Βόλκερ συνέπεσε ακριβώς με την απογείωση της ανισότητας στις ΗΠΑ, την υπερσυσσώρευση ακόμη περισσότερου πλούτου από το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού, την παρατεταμένη στασιμότητα των μισθών και τη φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Υπήρχε όμως άλλος δρόμος για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός; Οι κεϊνσιανοί οικονομολόγοι λένε ναι. Η αύξηση των φόρων και η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, ή ακόμη και η ώθησή του σε πλεόνασμα, θα επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, υποστηρίζουν. Η προοδευτική φορολόγηση -σε αντίθεση με τις μεγάλες περικοπές φόρων που πέρασε ο επόμενος πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν- τονίζουν ότι θα συντελούσε ώστε οι απώλειες από την οικονομική επιβράδυνση να απορροφηθούν κυρίως από τους πλουσιότερους Αμερικανούς -που είχαν και την οικονομική δυνατότητα- αντί τους εργαζόμενους και τη φτωχολογιά, καθιστώντας λιγότερο αναγκαία την τόσο μεγάλη αύξηση επιτοκίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
Αγνοώντας τις προβλέψεις για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και πρόκληση νέων δεινών στους λαούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά την υφήλιο αναμένεται να ανακοινώσουν δραστικές αυξήσεις στο κόστος του χρήματος.
Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ομοβροντία αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στα βήματα της Fed
Οι κεντρικές τράπεζες Αγγλίας, Ελβετίας, Ουγγαρίας έσπευσαν, λίγες ώρες μετά την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, να εναρμονίσουν τη νομισματική τους πολιτική. Στο «κόκκινο» ξανά τα χρηματιστήρια ● Ενισχύεται ο...
Ομοβροντία αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στα βήματα της Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομισματική σύσφιγξη των κεντρικών τραπεζών και όποιος αντέξει
Τράπεζες Αγγλίας, Νορβηγίας και Ελβετίας προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων τους μία ημέρα μετά τη Fed με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.
Νομισματική σύσφιγξη των κεντρικών τραπεζών και όποιος αντέξει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο μονεταρισμός και η εναλλακτική της πολιτικής
Την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν στον περιορισμό της προσφοράς χρήματος, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να παρέμβουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα με ρύθμιση τιμών και αύξηση δημοσίων δαπανών.
Ο μονεταρισμός και η εναλλακτική της πολιτικής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βουλιάζουν αργά σε κινούμενη άμμο οι οικονομίες
Σε περίοδο μεγάλης αστάθειας, έντονων πτώσεων αλλά και ανοδικών ξεπεταγμάτων έχουν μπει για τα καλά τα διεθνή χρηματιστήρια, κάτι σύνηθες σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα.
Βουλιάζουν αργά σε κινούμενη άμμο οι οικονομίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπέρ αύξησης των επιτοκίων τάσσονται μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ
Την ώρα που όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα φτάσει σε νέο επίπεδο ρεκόρ, περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τάχθηκαν υπέρ ακόμη μίας αύξησης των επιτοκίων τον Οκτώβριο, ακόμη...
Υπέρ αύξησης των επιτοκίων τάσσονται μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας