• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 27.4°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 25.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.8°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.8°C
  2 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.8°C / 27.2°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.7°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 24.5°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  46%
AP Photo/Tony Gutierrez, File

Ευρωπαϊκά προβλήματα για την υιοθέτηση των κυρώσεων

 • A-
 • A+

Η τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κυρώσεις προκειμένου να τιμωρηθεί η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία αντιμετωπίζει αντιδράσεις από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Σε συνάντηση των πρεσβευτών της Ε.Ε. την Τετάρτη, και οι δύο προειδοποίησαν ότι το χρονοδιάγραμμα που προτείνουν οι Βρυξέλλες για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου θα ήταν οικονομική αυτοκτονία για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που δεν έχουν πρόσβαση στην ξηρά.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου θα σταματήσουν εντός έξι μηνών και των διυλισμένων προϊόντων μέχρι το τέλος του έτους. Οι Βρυξέλλες πρότειναν μια εξαίρεση για να δοθεί στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία ένα επιπλέον έτος για να εφαρμόσουν την απαγόρευση.

Σε συνέντευξή του στο politico, ο υπουργός Ενέργειας της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να αποδεχθεί το τρέχον σχέδιο κυρώσεων της Ε.Ε..

Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε επίσης σημαντικές επιφυλάξεις και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει τις κινήσεις.

Ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε επίσης ότι η Τσεχική Δημοκρατία ζητά επίσης μεγαλύτερη περίοδο σταδιακής κατάργησης ή εξαίρεση κατά τα πρότυπα των όσων προσφέρθηκαν στη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, δεν θέλει να παραιτηθεί από τα προσοδοφόρα συμβόλαια μεταφοράς πετρελαίου για τη Ρωσία. Μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο, η χώρα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πρόταση να απαγορευτεί στα πετρελαιοφόρα με σημαία της Ε.Ε. ή υπό τον έλεγχο της Ε.Ε. να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Ενώ η Ελλάδα υποστήριξε ότι τα πλοία από άλλες χώρες θα αναλάμβαναν απλώς τη θέση τους, σύμφωνα με διπλωμάτες, άλλες χώρες και αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η απαγόρευση των δεξαμενόπλοιων ήταν ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι το πετρελαϊκό εμπάργκο θα έχει πράγματι το επιθυμητό αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων της Μόσχας. Εάν είναι διαθέσιμα λιγότερα δεξαμενόπλοια, θα είναι πιο δύσκολο για τη Ρωσία να πουλήσει όλο το πετρέλαιο που δεν αγοράζει πλέον η Ε.Ε. σε άλλες χώρες.

Οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία εξέφρασαν ανησυχίες ότι η προτεινόμενη απαγόρευση κατά τριών επιπλέον ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών από την Ευρώπη θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να προστατεύει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Συμφωνία την Παρασκευή; Ένας μεγάλος αριθμός διπλωματών και αξιωματούχων της Ε.Ε. δήλωσε ότι αναμένουν ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συμφωνήσουν τελικά, εάν λάβουν περισσότερες παραχωρήσεις. Ενώ η Σλοβακία υποστήριξε ότι το τέλος του 2025 θα εξακολουθούσε να είναι μια μεγάλη απόσταση για την οικονομία της χώρας, ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι είναι τυπική διαπραγματευτική στρατηγική να ξεκινάς με μια υψηλή αρχική προσφορά και να καταλήγεις κάπου στη μέση.

Άλλοι είχαν περισσότερη ενσυναίσθηση. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι κυρώσεις βλάπτουν περισσότερο οικονομικά», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης. «Είναι κατανοητό ότι ορισμένες χώρες πιέζουν λίγο προς τα πίσω».

Παρόλα αυτά, αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες ήταν αισιόδοξοι ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν τελικά στο πακέτο κυρώσεων μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μια άλλη συνάντηση των πρεσβευτών του Coreper έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, μέχρι την οποία οι χώρες μπορεί να είναι σε θέση να λύσουν αυτά τα ζητήματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ορισμένες διατάξεις των κυρώσεων για το πετρέλαιο που σχετίζονται με τη ναυτιλία θα καταστήσουν πολύ δύσκολο για τη Μόσχα να στραφεί εύκολα σε άλλους αγοραστές στην Ασία. Αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στον ρωσικό προϋπολογισμό και στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας - αλλά θα έχει επίσης αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και στην Ε.Ε. .

Η Γερμανία ήταν αρχικά η μεγαλύτερη χώρα που έπεισε στις συνομιλίες για τις κυρώσεις, διστάζοντας αρχικά να κυνηγήσει τη Μόσχα πολύ δυναμικά ή να αποκόψει τη ρωσική ενέργεια. Όμως ο διαρκώς κλιμακούμενος πόλεμος έχει πλέον σπρώξει το κατεστημένο του Βερολίνου στη δίνη μιας βασανιστικής διαδικασίας ενδοσκόπησης, αυτοαμφισβήτησης και αλληλοκατηγοριών. Ο Matthew Karnitschnig ρίχνει μια ματιά στους 12 Γερμανούς που, όπως υποστηρίζει, ευθύνονται περισσότερο για τη λανθασμένη εκτίμηση της Ρωσίας και του ηγέτη της, από την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έως τον σημερινό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας, προσπαθεί να βάλει λίγο φως ανάμεσα στον εαυτό του και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ως ο μακροβιότερος μη βασιλικός ηγέτης της Ευρώπης, ο Λουκασένκο ελπίζει να κρατηθεί παρά την υποστήριξη του αποτυχημένου πλέον πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, βγάζοντας αισθήσεις για να δει αν το καθεστώς του, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, μπορεί να παίξει ρόλο σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς συμφωνία για εμπάργκο πετρελαίου, παρά τις... ευελιξίες
Στην καρδιά του πακέτου των κυρώσεων βρίσκεται το εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία και εκεί υπάρχουν πολλές διαφωνίες των χωρών.
Χωρίς συμφωνία για εμπάργκο πετρελαίου, παρά τις... ευελιξίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ροή πετρελαίου προς Ανατολάς η απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις
Με αύξηση εξαγωγών από ένα μεγάλο ανατολικό λιμάνι της Ρωσίας απαντά η Μόσχα στο έκτο πακέτο οικονομικών μέτρων από τις Βρυξέλλες.
Ροή πετρελαίου προς Ανατολάς η απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκο ξανά της Ουγγαρίας στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Εν αναμονή της υιοθέτησης, από τις 27 χώρες της Ε.Ε., του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμπεριλαμβάνει και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Βουδαπέστη κάνει και πάλι «νερά» θέτοντας αυτή τη...
Μπλόκο ξανά της Ουγγαρίας στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρένο στην ασφάλιση πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο βάζουν Ε.Ε. και Βρετανία
Σύμφωνα με τους FT, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε συντονισμένη επιβολή απαγόρευσης να ασφαλίζεται κάθε πλοίο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο.
Φρένο στην ασφάλιση πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο βάζουν Ε.Ε. και Βρετανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κίνα ωφελείται από το ρωσικό πετρέλαιο
Ενώ η Ευρώπη έχει αυτοπαγιδευτεί στο παιχνίδι των κυρώσεων, το Πεκίνο αυξάνει τη ροή μαύρου χρυσού από τη Ρωσία, σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από τις διεθνείς, ενώ μειώνει τις προμήθειες από το Ιράν.
Η Κίνα ωφελείται από το ρωσικό πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέντρο μεταφόρτωσης ρωσικού μαζούτ από πλοίο σε πλοίο η Ελλάδα
Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι αφίξεις ρωσικού μαζούτ, που μεταφορτώνονται από πλοίο σε πλοίο στην ελληνική ανοιχτή θάλασσα τον Απρίλιο.
Κέντρο μεταφόρτωσης ρωσικού μαζούτ από πλοίο σε πλοίο η Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας