• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.5°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 20.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.4°C
  0 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.7°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.7°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 16.2°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
AP Photo/Patrick Semansky, File

Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό

 • A-
 • A+

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα  των ΗΠΑ στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, αύξησε σήμερα το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα - κάνοντας έτσι την πιο επιθετική της κίνηση από το 2000 - και σηματοδοτώντας περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed το ανέβασε σε ένα εύρος από 0,75% έως 1%, το υψηλότερο σημείο από τότε που ξέσπασε η πανδημία πριν από δύο χρόνια.

Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρχίσει να μειώνει τον τεράστιο ισολογισμό της ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος αποτελείται κυρίως από ομόλογα του Δημοσίου και στεγαστικά δάνεια. Αυτές οι συμμετοχές υπερδιπλασιάστηκαν μετά το χτύπημα της πανδημικής ύφεσης, καθώς η Fed αγόρασε τρισεκατομμύρια σε ομόλογα για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού. Η μείωση των συμμετοχών της Fed θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία.

Συνολικά, η κίνηση της Fed πιθανότατα θα σημαίνει υψηλότερα επιτόκια δανείων για πολλούς καταναλωτές και επιχειρήσεις με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων, των πιστωτικών καρτών και των δανείων για αγορά αυτοκινήτων.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατέστησε σαφές ότι έρχονται περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. «Υπάρχει μια ευρεία αίσθηση στην επιτροπή», είπε, αναφερόμενος στη Fed, «ότι πρόσθετες αυξήσεις (μισής μονάδας) θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι στις επόμενες δύο συνεδριάσεις».

Με τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών να επιταχύνονται, στόχος της Fed είναι να μειώσει τις δαπάνες - και την οικονομική ανάπτυξη - καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό για μεμονωμένα άτομα και επιχειρήσεις. Η κεντρική τράπεζα ελπίζει ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιβραδύνει τις δαπάνες αρκετά ώστε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλέσει ύφεση.

Θα είναι μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης. Η Fed έχει δεχθεί έντονη κριτική ότι άργησε πολύ να αρχίσει να πιέζει τις πιστώσεις και πολλοί οικονομολόγοι είναι δύσπιστοι ότι μπορεί να αποφύγει την πρόκληση ύφεσης.

Στη δήλωσή τους την Τετάρτη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κινδύνους πληθωρισμού». Η δήλωση σημειώνει επίσης ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει τις πληθωριστικές πιέσεις, αυξάνοντας τις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων. Πρόσθεσε ότι «τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID-19 στην Κίνα είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας», γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός έφτασε στο 6,6% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε από έναν συνδυασμό ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, προβλήματα στον εφοδιασμό και απότομα υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και τροφίμων, που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Από την 1η Ιουνίου, η Fed δήλωσε ότι θα επιτρέψει σε ομόλογα έως και 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων να λήξουν χωρίς να τα αντικαταστήσει, ρυθμός που θα έφτανε τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο. Με τους ρυθμούς του Σεπτεμβρίου, ο ισολογισμός της θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Ο Πάουελ έχει πει ότι θέλει να αυξήσει γρήγορα το επιτόκιο της Fed σε επίπεδο που ούτε να τονώνει ούτε να περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη. Αξιωματούχοι της Fed έχουν προτείνει ότι θα φτάσουν σε αυτό το σημείο, το οποίο σύμφωνα με την Fed είναι περίπου 2,4%, μέχρι το τέλος του έτους.

Η πολιτική της Fed έχει ήδη κάποια επίδραση στην οικονομία. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,7% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, αντανακλώντας την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που σχετίζεται, εν μέρει, με τις προγραμματισμένες αυξήσεις επιτοκίων της Fed. Το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών έχει εκτιναχθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μόλις από την αρχή του έτους, στο 5,1%.

Πηγή: Associated Press
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ 40 ετών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Στο 6,6% εκτινάχτηκε τον Μάρτιο, ένας βασικός δείκτης πληθωρισμού, αποδεικνύοντας ότι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις πιέζουν ασφυκτικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών στις ΗΠΑ.
Ρεκόρ 40 ετών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιο μικρές αυξήσεις επιτοκίων προαναγγέλλει η αντιπρόεδρος της Fed
Καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχουν βοηθήσει στην τιθάσευση του πληθωρισμού, η Fed εξετάζει σοβαρά να μετριάσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της.
Πιο μικρές αυξήσεις επιτοκίων προαναγγέλλει η αντιπρόεδρος της Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 8,3% τρέχει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, σημειώνοντας άλμα 0,7% από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Το περασμένο έτος, αυξήθηκαν κατά 13,5% — η μεγαλύτερη αύξηση 12 μηνών από το 1979.
Με 8,3% τρέχει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένει στις αυξήσεις επιτοκίων η Fed και στη σφικτή νομισματική πολιτική
Μέτρα για τον έλεγχο των τιμών και την επιβράδυνση του πληθωρισμού εξετάζει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), στελέχη της οποίας μελετούν πώς θα περιορίσουν τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων (που...
Επιμένει στις αυξήσεις επιτοκίων η Fed και στη σφικτή νομισματική πολιτική
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα αύξηση επιτοκίων από Fed για να προλάβει τα χειρότερα
Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο, με στόχο να τιθασευτεί ο (εκτός ελέγχου) πληθωρισμός.
Νέα αύξηση επιτοκίων από Fed για να προλάβει τα χειρότερα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας