«Πρέπει να ξεπεράσουμε την αρχή της ομοφωνίας και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις που λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία», δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, δίνοντας το κεντρικό στίγμα του εν όψει και της ολοκλήρωσης στις 9 Μαΐου, της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που θα προκρίνει και τους βασικούς άξονες της αναθεώρησης των Συνθηκών, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, κατά την ομιλία στου στην Ολομέλεια για το «μέλλον της Ευρώπης».
Υπεραμυνόμενος της στάσης που κράτησε υπέρ της θέσπισης μιας ανώτατης οροφής στην τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση προκαλεί συμμετρικά κόστη που επιβαρύνουν με διαφορετικό τρόπο συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού και απαιτούν αντισταθμιστικά μέτρα. Επικριτικός για τα έξτρα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του ανανέωσε τη φορολόγηση των υπερκερδών κατά 25% και από τα 11 δισ. ευρώ που αποκόμισε, κατόρθωσε να χορηγήσει μια επιταγή 250 ευρώ για 25 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ. Επίσης αναφέρθηκε στην έγκριση 3 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλύψουν οι εταιρείες μεγάλο ποσοστό από την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών
Με κεντρικό μότο του τον «ρεαλιστικό φεντεραλισμό», ο οποίος, όπως είπε, δεν προϋποθέτει μόνο συγχρηματοδότηση, αλλά και από κοινού σχεδιασμό και έλεγχο, ο Ιταλός πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει στο ουκρανικό να έχει κεντρικό ρόλο για την προώθηση του διαλόγου, με προτεραιότητα «να επιτύχουμε όσο γίνεται πιο σύντομα μια ανακωχή και να γίνουν οι ειρηνευτικές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των Ουκρανών πολιτών που είναι σε δύσκολες συνθήκες. Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουμε επιβάλει, δεν έχουν φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα», αλλά η Ιταλία «έχει επιβάλει τις κυρώσεις που αποφάσισε η Ε.Ε. και θα συνεχίσει να το κάνει με την ίδια πεποίθηση και στο μέλλον», σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν ξέρουμε ούτε το πώς θα εξελιχτεί, ούτε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος».
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, που έδειξε «πόσο ευάλωτες είναι οι χώρες μας μπροστά στη Μόσχα», κάλεσε την Ε.Ε. να στραφεί προς τη Μεσόγειο και για τις ενεργειακές ανάγκες της. «Αναφέρομαι στα κοιτάσματα φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου και κυρίως στις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η Ιταλία είναι στρατηγικά τοποθετημένη να δεχτεί αυτήν την ενεργειακή βοήθεια και να γίνει η γέφυρα με τον Βορρά».
Αναφορικά με την πρόκληση της αμυντικής αυτονομίας της Ε.Ε., ο Μάριο Ντράγκι έδωσε έμφαση, όχι τόσο στην αύξηση των δαπανών, αλλά στην αποτελεσματικότητά τους και στον καλύτερο συντονισμό των αμυντικών συστημάτων. Θέματα για τα οποία μάλιστα πρότεινε την πραγματοποίηση διάσκεψης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας