Μάλλον ήπια ήταν η χθεσινή αντίδραση των επενδυτών στις διεθνείς αγορές ενέργειας απέναντι στο κλείσιμο της κάνουλας του ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.
Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (TTF) εκτοξεύτηκε αρχικά έως και 20% υψηλότερα στα 118 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 εβδομάδων. Ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησε σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 107 ευρώ, περιορίζοντας την ημερήσια άνοδό του σε 6,5%. Ανάλογη πορεία είχε και η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, που ενώ αρχικά κέρδιζε δύο δολάρια στη συνέχεια υποχώρησε σε αρνητικό πρόσημο κάτω από 105 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι ήπιες σχετικά μεταβολές των τιμών -σε σχέση με αυτές που μας έχει συνηθίσει η αγορά ενέργειας τους τελευταίους μήνες- υποδεικνύει ότι η λίαν επιθετική ρητορική των Ευρωπαίων πολιτικών και οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. δεν επηρέασαν σημαντικά τις αποφάσεις των επενδυτών.
Αντίθετα, οι τελευταίοι φάνηκαν να ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον και την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και αυτό αποτυπώθηκε χθες στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία υποχώρησε για πρώτη φορά στα τελευταία 5 χρόνια κάτω από τα 1,06 δολάρια. Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και τα 1,05860 δολάρια μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα κλείσει την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία. Το ευρώ χάνει πάνω από 4% αυτόν τον μήνα και οδεύει ολοταχώς προς τη χειρότερη μηνιαία πτώση του εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια.
Η καθίζησή του έρχεται στη χειρότερη στιγμή, καθώς καθιστά ακόμη ακριβότερες τις (αποτιμούμενες σε δολάριο) εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για τις χώρες της ευρωζώνης, σε μια περίοδο που οι τελευταίες αναζητούν την απεμπλοκή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρ. Επιτροπή και τα υπόλοιπα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε. τα έχουν κάνει κυριολεκτικά μούσκεμα στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Αγκυλωμένες στο αγγλοσαξονικό αφήγημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραδομένες στα ισχυρά οικονομικά λόμπι που κερδίζουν από τη σύγκρουση, βαθιά υπνωτισμένες στη συντηρητική τους ιδεολογία, οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ελιχθούν, να προωθήσουν το διάλογο, την εκεχειρία, τον συμβιβασμό για την ειρήνη και την ευημερία των λαών της Ευρώπης. Δεν είναι απλά πιο άχρηστοι από τους προκατόχους τους, είναι -μέσα από την καταφανή αδυναμία τους- επικίνδυνοι.
Το πιο τρανό παράδειγμα είναι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Χθες η Γερμανίδα πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην πληρώνουν σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο γιατί έτσι παραβιάζουν τις κυρώσεις. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο πληρώνουν ήδη σε ρούβλια ή έχουν ανοίξει στην τράπεζα της Gazprombank λογαριασμούς γι’ αυτόν τον σκοπό όπως απαιτεί η Μόσχα.
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρωσικού αερίου της Γερμανίας, η Uniper, επιβεβαίωσε ότι είναι σε θέση να πληρώσει για τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο του καθεστώτος που έχει προτείνει η Μόσχα. «Θεωρούμε ότι η τροποποίηση της διαδικασίας πληρωμής είναι σύμφωνη με τον νόμο περί κυρώσεων και συνεπώς οι πληρωμές είναι δυνατές», δήλωσε η επικεφαλής Οικονομικών της Uniper, Τιίνα Τουμέλα, αναφερόμενη στην αξιολόγηση της προηγούμενης εβδομάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρ. Επιτροπή με συμβουλευτικό της έγγραφο στα κράτη-μέλη την περασμένη Πέμπτη άφηνε παραθυράκι για την πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις. Αρκεί, όπως υπογράμμισε μεταξύ πολλών άλλων το έγγραφο, πριν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, οι Ευρωπαίοι αγοραστές του ρωσικού φυσικού αερίου να προβούν σε σαφή δήλωση ότι θεωρούν πως οι συμβατικές τους υποχρεώσεις πρέπει να ολοκληρώνονται όταν καταθέτουν ευρώ ή δολάρια στην τράπεζα της Gazprom Gazprombank - σε αντίθεση με αργότερα, δηλαδή μετά τη μετατροπή της πληρωμής σε ρούβλια... Μνημειώδες!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας