• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 27.3°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  42%

Κομισιόν: Η πληρωμή σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο θα παραβίαζε τις κυρώσεις

 • A-
 • A+

Η πληρωμή για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια από αγοραστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατ ' απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθιστά διάτρητο το καθεστώς των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, αναφέρει εσωτερικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου εκτός και αν πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα, καθώς επιδιώκει αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, η Μόσχα πρότεινε στους αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στη Gazprombank, όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθιστώντας σαφές ότι είναι τεχνικό, προκαταρκτικό και βασίζεται σε μια ανεπίσημη μετάφραση του ρωσικού προεδρικού διατάγματος της 31ης Μαρτίου, ανέφερε ότι ο νόμος πρόσθεσε πολλές νέες υποχρεώσεις στους αγοραστές φυσικού αερίου της Ε.Ε., παίρνοντας από τον έλεγχό τους την αποτελεσματική ολοκλήρωση της συνναλαγής.

«Αυτός ο μηχανισμός θα οδηγήσει σε παραβίαση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε. που έχουν εγκριθεί σε βάρος της Ρωσίας, της κυβέρνησής της, της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και τους αντιπροσώπους τους», ανέφερε το εσωτερικό σημείωμα που αποκαλύπτει το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδίωξε να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι οι εταιρείες της Ε.Ε. των οποίων τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια θα πρέπει να τηρούν αυτό το νόμισμα και ότι το 97% των σχετικών συμβάσεων αυτό συνεχίζει. 

Το διάταγμα του Πούτιν επέβαλε την υποχρέωση στους αγοραστές φυσικού αερίου της Ε.Ε. να ανοίγουν δύο ειδικούς λογαριασμούς – έναν για ευρώ ή δολάρια και έναν για ρούβλια – στην Gazprombank και να διοχετεύουν όλες τις πληρωμές φυσικού αερίου μέσω αυτής.

Ο αγοραστής της Ε.Ε. θα εξακολουθούσε να πληρώνει τη Gazprombank στο νόμισμα της σύμβασης – ευρώ ή δολάρια – αλλά η αγορά θα ολοκληρωνόταν μόνο όταν η Gazprombank ανταλλάξει το νόμισμα σε ρούβλια σε συμφωνία με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, και καταθέσει τα ρούβλια στον δεύτερο λογαριασμό, όπως αναφέρει το σημείωμα της Κομισιόν.

«Το αποτέλεσμα ... είναι ότι μια πληρωμή ολοκληρώνεται όχι στο νόμισμα που έχει καθοριστεί βάσει της σύμβασης τη στιγμή που κατατίθεται στους λογαριασμούς ... αλλά μόνο σε μια άγνωστη και απροσδιόριστη στιγμή μόλις το ξένο νόμισμα ... μετατραπεί σε ρούβλια και πιστώνεται στον δεύτερο ειδικό λογαριασμό», αναφέρεται στο σημείωμα της Επιτροπής.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η διαδικασία θα επιβλέπεται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, στερώντας από τις ευρωπαϊκές εταιρείες τον έλεγχο των κεφαλαίων από τη στιγμή της πληρωμής και εισάγοντας απρόβλεπτο πρόσθετο κόστος.

«Το ρωσικό κράτος, μέσω της κεντρικής του τράπεζας, έχει τον απόλυτο έλεγχο του ξένου νομίσματος ... το οποίο μπορεί να χειραγωγήσει εξ ολοκλήρου προς δικό του όφελος», ανέφερε το σημείωμα, δείχνοντας, για παράδειγμα, την εφαρμοζόμενη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα δώσει εντολή στις εταιρείες να μην πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων, επικαλούμενος την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA μετέδωσε ότι ο Πούτιν είπε στον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ κατά τη συνάντησή τους ότι η προμήθεια φυσικού αερίου της Αυστρίας μπορεί να συνεχίσει να πληρώνεται σε ευρώ.

Η Αυστρία λαμβάνει το 80% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και αντιτίθεται σε ένα άμεσο εμπάργκο φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να στραφεί ξαφνικά σε εναλλακτικούς προμηθευτές.

Πούτιν: Στροφή προς ανατολάς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ότι η Μόσχα θα ανακατευθύνει τους ενεργειακούς της πόρους προς ανατολάς καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτηση τους από τις ρωσικές εξαγωγές.

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν για περικοπές των ενεργειακών τους προμηθειών από τη Ρωσία, ανεβάζοντας τις τιμές και αποσταθεροποιώντας την αγορά» δήλωσε ο Πούτιν.

«Οι μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας» είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να ξεκινήσει την κατασκευή υποδομών για εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς ανατολάς, καθώς η χώρα πρέπει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό μακριά από την Ευρώπη.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πληρώνει... και σε ρούβλια ο Ορμπαν και μοιράζει πονοκεφάλους στην Ε.Ε.
Ο φιλορώσος εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, διαχώρισε ρητά τη θέση του και ξεκαθάρισε ότι η Βουδαπέστη δεν έχει κανένα πρόβλημα να πληρώνει σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο.
Πληρώνει... και σε ρούβλια ο Ορμπαν και μοιράζει πονοκεφάλους στην Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έτοιμη η Σλοβακία να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας  Ρίτσαρντ Σούλικ είπε ότι η χώρα του –εφόσον χρειαστεί– θα πληρώνει σε ρούβλια το φυσικό αέριο από τη Μόσχα,  καθώς δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ρωσικές ροές.
Έτοιμη η Σλοβακία να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι θα κάνει η Ε.Ε. μετά το αίτημα Πούτιν για πληρωμή πετρελαίου και αερίου σε ρούβλια
Τις επόμενες ημέρες θα αποσαφηνίσουν οι αρμόδιες αρχές της Ρωσίας τον τρόπο αποπληρωμής των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ρούβλια, όμως η κίνηση Πούτιν που έφερε αναστάτωση στις αγορές βρίσκει...
Τι θα κάνει η Ε.Ε. μετά το αίτημα Πούτιν για πληρωμή πετρελαίου και αερίου σε ρούβλια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχία στην Ε.Ε. για το «αέριο μόνο με ρούβλια» του Πούτιν
Και τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες αναμένεται να απασχολήσει η απαίτηση της ρωσικής ηγεσίας από τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ανησυχία στην Ε.Ε. για το «αέριο μόνο με ρούβλια» του Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οχι ρούβλια, όχι φυσικό αέριο
Τα ρωσικά νομισματικά αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση φαίνεται να απασχολούν σοβαρά τους ηγέτες της Ε.Ε., καθώς, με δεδομένο ότι προς το παρόν αποκλείεται το εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού...
Οχι ρούβλια, όχι φυσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας